LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Chockkravet timmar efter drottningens död: ”William på tronen”

09 sep, 2022 
André Färnsveden
Prins William och prins Charles.
Drottning Elizabeth II gick plötsligt bort i går. Då gick tronen över till Kung Charles III.
Men nu verkar det som att William kan bli kung.
Annons
Drottning Elizabeth II är dödBrand logo
Drottning Elizabeth II är död

Under torsdagen meddelade det brittiska kungahuset att 96-åriga drottning Elizabeth II, hade blivit illa sjuk. Timmar senare chockades världen över nyheten om att hon gick bort.

Meghan och Kate fick aldrig ta farväl av drottningen

Drottningen befann sig i Skottland när hon insjuknade och familjerna beordrades att åka dit för att ta farväl av Elizabeth. Men hennes död kom så plötsligt att vissa familjemedlemmar inte hann ta farväl.

Prins William, 40, lämnade då Windsor för att hinna fram till drottningen. Men hans barn prins George, 9, prinsessan Charlotte, 7 och prins Louis, 4 gjorde sin första skoldag under torsdagen vilket tvingade hertiginnan Kate, 40, att stanna och ta hand om barnen.

Men det var inte bara Kate som inte fick ta farväl. Harry flög nämligen till Skottland ensam, enligt People. Prins Harry, 37, och hertiginnan Meghan befann sig lyckligtvis i Europa för att närvara vid WellChild Awards.

Annons

Uppdraget blev inställt efter chockbeskedet vilket innebar att han hade möjligheten att hinna i tid för att närvara vid Elizabeths dödsbädd.

Då kan William bli kung

Efter drottning Elizabeth II:s död, är det kung Charles III, före detta prins Charles, som tar över tronen. Enligt experter är chansen att William i stället ska ta över som tronarvinge extremt låg, berättar experten Dr Robert Morris från University College Londons konstitutionsenhet för New York post.

– Sannolikheten för att detta skulle hända [var] noll. William själv skulle inte vilja ha det och om någon försökte skulle det inte röstas igenom, säger han till tidningen.

Däremot finns det en chans att Charles tar över tronen i några år innan han själv väljer att kliva ner, och låta sonen prins William ta över tronen.

Annons

– Det vore helt naturligt för kung Charles att vilja överta tronen och utföra de kungliga uppgifter som han har ägnat så lång tid åt att förbereda sig. Men vissa kanske också ser det som lika naturligt om en man som nu redan 73 gjorde jobbet under en tid innan han överlämnade till William, säger Morris.

Även i sociala medier uttrycker har flera uttryckt att de hellre ser William som kung. Under torsdagen publicerade People en bild på kung Charles III, och i kommentarsfältet uttryckte flera sin besvikelse över att inte William tar över tronen.

”Jag skulle hellre vilja ha William på tronen, och jag bor inte ens i Storbritannien”, skriver en person på engelska, översatt till svenska.

”Det borde vara William, inte honom”, skriver en annan.

”Hur länge tills William tar över nu”, skriver en tredje person besviket.

FOTO: BR / dana press / TT, Lise Åserud/TT

Annons