Så firade prins Carl Philip sin 42-årsdag

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip

Prins Carl Philip fyller år den 13 maj och idag inföll den stora dagen på Kristi himmelsfärd. Så här firade den nyblivna trebarnspappan.
Slå på ljud

Prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 42, har varit ett par under flera års tid. För snart sex år sedan tog prinsen det stora steget och göra Sofia till hans prinsessa!

LÄS MER: Svante Thuresson är död – blev 84 år gammal

Sedan dess har mycket hänt för paret och idag är de stolta föräldrar till sönerna Alexander, 5, Gabriel, 3, och Julian, som är två månader gammal. Tillsammans bor familjen i den kungliga bostaden ute på Djurgården i Stockholm, närmare bestämt Villa Solbacken.

Julian blev den första i kungafamiljen som fötts utan att få titeln kunglig höghet, istället tilldelades han hertigdömet Halland.

– Hertig av Halland är fantastiskt för det är en blinkning till prins Bertil som var gudfar till Carl Philip och hertig av Halland, säger hovexperten Roger Lundgren.

Kungen missade prins Carl Philips födsel

Men idag är det prins Carl Philip som står i fokus då han fyller 42 år dagen till ära. När han föddes för 42 år sedan var det dock stor kalabalik som uppstod. Kung Carl Gustaf XVI var nämligen nära att missa hela födseln. Kungen var nämligen iväg på en tripp till Mainau i Tyskland, anledningen var för att fira Lennart Bernadottes 70-årsdag.

Eftersom Carl Philip var beräknad att komma till världen först i juni så kände sig kungen helt bekväm med att fara iväg. Men hans drag kom att visa sig bli en riskfylld resa. Tidigt på morgonen den 13e maj så behövde drottning Silvia nämligen åka in till sjukhuset, då det var dags för förlossning.

Till Svensk dam har Lennart Bernadotte berättat om samtalet från Stockholms slott, som innebar att det blev raka vägen till flygplatsen.

– Söndagsmorgonen blev lite hektisk. Vi väcktes tidigt av meddelandet från Stockholm att babyn var på väg. Inom en halvtimme satt kungen och jag i bilen på väg till flygplatsen. Här på Mainau är vi vana att organisera snabbt som synden, sa han då.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Så firade prinsen sin 42:a födelsedag

Men trots kungens snabba ryck så räckte det tyvärr inte hela vägen. När han landade i Stockholm var hans son nämligen redan född. Lennart och kungen landade klockan halv 1 och då var Carl Philip redan flera timmar gammal. Klockan 07.20 föddes prinsen, 2 800 gram tung och 47 centimeter lång.

Men nu fyller han alltså 42 år och dagen kom troligtvis att spenderas i lugn och ro med närmaste familjen.

Man hade kunnat tänka sig att han och hans familj skulle ansluta till kungen och drottningen på Solliden, men så är inte fallet, enligt vad Svensk Damtidning erfar.

Det är dock inte klart om han blir hurrad för hemma på Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm eller någon annanstans. Hovets informationschef Margareta Thorgren är förtegen:

– Prinsen firar privat med familjen, säger hon till Svensk Dam.

På sociala medier har Kungahuset valt att lägga ut en bild på Carl Philip och i nuläget så har inget lagts ut från prinsparets Instagramkonto. Prinsessan Madeleine har inte heller grattat sin bror officiellt än.

LÄS OCKSÅ: Kungen missade Carl Philips födsel – dramatiken i kungafamiljen

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofia tillbaka på jobbet efter prins Julians födsel

FOTO: Jonas Ekströmer/TT, Pontus Lundahl/TT

SENASTE NYTT!