Carl Philip och Sofia visar upp nyfödda sonen

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia

Den 26 mars fick Carl Philip och Sofia sin tredje son tillsammans. Under söndagen meddelade de att han ska heta prins Julian. Nu visar de upp prinsen för första gången.

Prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 41, har blivit trebarnsföräldrar. I fredags fick de sin tredje son som kom att heta prins Julian Herbert Folke och han föddes på Danderyds sjukhus klockan 11:19 den 26 mars 2021.

Sedan dess har det hållits en salut för den lille prinsen, trots omständigheterna. Kungen har även hållit en konselj där han avslöjade lilla prinsens namn.

Nu visar kungahuset upp Julian för första gången.

Prinsbebisen, som är den första i kungafamiljen som fötts utan att få titeln kunglig höghet, tilldelas hertigdömet Halland.

– Hertig av Halland är fantastiskt för det är en blinkning till prins Bertil som var gudfar till Carl Philip och hertig av Halland, säger hovexperten Roger Lundgren.

Så kan lilla prinsens namn kopplas till historien

Det har spekulerats en hel del i vad den nye prinsen skulle få för namn, och att ett av mellannamnen blev just Folke är något som faktiskt fanns med i beräkningarna.

– Kungen heter faktiskt Folke efter sin gudfar Folke Bernadotte som hade de Vita bussarna. Det har en mycket stark historisk koppling. De andra namnen Julian och Herbert är helt och hållet nya namn i den svenska kungliga historien.

LÄS MER: Oväntade namnet på Carl Philip och Sofias nyfödda son

Vid konseljen på söndagen berättade kungen för statsminister Stefan Löfven och en handfull andra ministrar att han träffat prinsfamiljen under lördagen och att alla mår bra. Även storebröderna, prinsarna Alexander och Gabriel, uppskattar sin nya lillebror.

– De tar hand om den här lille personen på bästa sätt från början.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Prins Julian får inte titeln som kunglig höghet

En skillnad från tidigare kungliga bebisar är att Julian nu har fötts utan att tilldelas titeln som en kunglig höghet. Detta efter att kung Carl XVI Gustaf meddelande under 2019 att begränsa antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset. Efter det beslutet är det alltså bara kronprinsessan Victoria och prins Daniels barn som kan kalla sig kungliga högheter.

– Det finns en jätteviktig skillnad mellan kunglig höghet och prins. Det som är det riktigt fina är att man är en kunglig höghet och tillhör kungahuset medan prins är en hederstitel som tillfaller kungens barnbarn, säger hovexperten.

Trots att prins Julian inte kommer att få något apanage eller någon formell titel, får han fortfarande tilltalas ”prins” och tilldelas ett hertigdöme.

Vid en kunglig födsel hålls också en traditionsenlig kyrklig ceremoni, Te Deum, i Slottskyrkan. Kungafamiljen samlas för en sådan tacksägelsegudstjänst under söndagen. Men listan över deltagare är kort, enligt Svensk dam är det nämligen bara sju personer på plats.

– Det är kungaparet och prins Carl Philip med äldste sonen prins Alexander, samt prinsessan Sofias föräldrar och hennes syster Lina, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

LÄS OCKSÅ: Det kan prinsparets nyfödda son döpas till

LÄS OCKSÅ: Oväntade namnet på Carl Philip och Sofias nyfödda son

Senaste nytt