LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Svante Thuresson är död – blev 84 år gammal

13 maj, 2021 
AvJonna Wennerberg
Svante Thuresson
Den folkkäre jazzsångaren Svante Thuresson är död, uppger Ekot. Han blev 84 år gammal, och avled efter en kort tids sjukdom.
Annons
Till minne av Adam AlsingBrand logo
Till minne av Adam Alsing

Svante Thuresson var en av Sveriges mest väletablerade trummisar och jazz-sångare i Sverige. Men nu har han somnat in, han blev 84 år gammal.

Svante tog steget in i musikbranschen redan på 1960-talet. Han började sin karriär som trummis, men snabbt stod det klart att han satt på fler musikaliska talanger. År 1963 anslöt han därför till sångsextetten Gals and pals, något som resulterade i flera tv- och revyframträdanden.

Hans stora genombrott kom däremot 1966, när han vann Melodifestivalen tillsammans med Lill Lindfors med låten Nygammal vals. De fick då representera Sverige i Eurovision song contest och bidraget slutade på en andra plats.

Svante blev svenska folkets omtyckta jazzsångare

Efter det hade Svante flera låtar som trendade på Svensktoppen och under slutet av 1960-talet började han mer och mer hitta sin karaktär inom soul- och jazzfacket.

Sedan dess fortsatte succén att gå som på räls. Han började medvetet komma bort från rollen som svensktoppsartist, Men samarbetet med Lill Lindfors fortsatte däremot att blomstra. Bland annat så hade de stora framgångar med krogshowen Albin & Greta på Berns salonger i Stockholm.

Annons

Faktum är att det inte är de enda framgångarna för den folkkäre jazz-artisten och trummisen. År 1969 vann han en Grammis för årets populärsångare. Efter det följde fina priset som Monica Zetterlund-stipendiet och Cornelis Vreeswijk-stipendet.

Svantes långa karriär sträcker sig ända fram till idag och i höst skulle han ha uppträtt ihop med Viktoria Tolstoy på Rival i Stockholm. Duon har länge haft ett tätt samarbete och uppträtt ihop flera gånger under årens lopp.

Vännernas stora sorg efter Svantes bortgång

Nu berättar Viktoria Tolstoy för Expressen om sorgen efter hennes fina vän och kollega.

– Det ofattbart det som har hänt. Det känns som att jag har förlorat min själsfrände i sången och musiken.

Pianisten och vännen Claes Crona, som skulle kompa de två jazzsångarna på Rival, säger till Expressen att han fattade att något var fel när Svante Thuresson slutade svara.

Annons

– Det var en chock, även om jag anade att det var något som inte stämde. Jag har haft kontakt med honom nästan varje vecka, sedan mars i fjol. Han har alltid svarat, och nu hade jag i tio dagar försökt få tag i honom och fick inget svar, säger han.

Svantes fans är nu i stor sorg, och sjukdomen måste ha kommit väldigt plötsligt med tanke på att han ställde upp på flera intervjuer för inte alls länge sedan.

FOTO: TT

Annons