Vad betyder Zitti E Buoni? Allt om Måneskin i Eurovision 2021

Måneskin är med i Eurovision Song Contest 2021 med bidraget Zitti E Buoni

Det italienska rockbandet Måneskin är klara för finalen av Eurovision Song Contest 2021 med låten Zitti E Buoni.
Men vad betyder låttiteln och vad är historien bakom bandnamnet?
Läs allt om rockbandet här!

Den italienska rockgruppen Måneskin är reda för finalen av Eurovision Song Contest 2021, de ska uppträda med bidraget Zitti E Buoni.

Vilka är medlemmarna i Måneskin och vad handlar låten Zitti E Buoni om?

Måneskin består av fyra bandmedlemmar, frontsångaren Damiano David, 22, basisten Victoria De Angelis, 20, gitarristen Thomas Raggi, 20, och trummisen Ethan Torchio, 20.

Bandet slog igenom i italienska X-Factor 2017 och har sen dess varit omåttligt populära i Italien. De har redan haft 66 gig och sålt över 140 000 biljetter till konserter i Italien och andra delar av Europa. Deras låt Torno a casa har över 81 miljoner spelningar på Spotify.

Måneskins kändaste låtar är:

  • Torno a casa
  • Zitti E Buoni
  • Vent'Anni
  • Moriro dà Re
  • Chosen
  • L'altra dimensione

Zitti e buoni är ett italiensk uttryck och kan översättas till håll käften och var duktiga på svenska. Låten är skriven av bandet själva och handlar om att sticka ut och inte bry sig om vad andra tycker och tänker.

Bandet Måneskin
FOTO: Paolo Santambrogio

Du kan lyssna på Zitti E Buoni och alla de andra 39 bidragen här!

Historien bakom bandnamnet Måneskin

Måneskin är danska för ordet månsken, det italienska bandet tog ordet måneskin efter de hade turnerat i bandmedlemmen Victorias hemland Danmark.

Måneskins chanser i Eurovision Song Contest 2021

LÄS MER: HEJA TUSSE Så ser hans chanser ut i Eurovision

Måneskin förväntas att hamna på en fjärde plats i musiktävlingen. Just nu är oddsen följande: Malta förväntas att vinna, Frankrike på andra plats, på tredje plats Schweiz, fjärde Italien och på femte ligger Island och Bulgarien lika.

The Big Five i Eurovision Song Contest

The Big Five är de fem länder som bidrar med mest pengar till Eurovision Song Contest, år 2000 beslöts det att just dessa länder alltid ska få vara med i den stora finalen utan att behöva kvala sig in. The Big Five består av Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien. Landet som är värd för tävlingen blir också direktkvalificerad till finalen.

Italien är ett av de länder som deltog i den första Eurovision Song Contest 1956. Landet har bara vunnit tävlingen två gånger men anses ändå vara ett av de mest framgångsrika länderna, tack vare att de enbart har slutat utanför topp tio 12 gånger av de 44 tillfällen de tävlat. De två tävlande som har vunnit från Italien är Gigliola Cinquetti med bidraget Non ho l'età (1964) och Toto Cutugno med bidraget Insieme:1992 (1990).

Semifinalerna av Eurovision Song Contest sänds 18 och 20 maj, den stora finalen sänds den 22 maj. Alla tävlingar går att se på SVT1 och SVT Play klockan 21:00.

LÄS OCKSÅ: Allt om Litauens bidrag i Eurovision Song Contest 2021

LÄS OCKSÅ: Daði & Gagnamagnið i Eurovision Song Contest 2021 – allt om bandet

FOTO: Paolo Santambrogio, Instagram

Senaste nytt