Allt om Litauens bidrag i Eurovision Song Contest 2021

Litauiska bandet The Roop

Snart är det dags för Eurovision Song Contest 2021.
Litauens låt i år heter Discoteque och framförs av bandet The Roop.
Men hur ser The Roops chanser ut i musiktävlingen?
Läs allt om pop- och rockgruppen här!

Litauen har varit med i Eurovision Song Contest sedan 1994, förstå året kom landet på sista plats och efter det va de inte med i musiktävlingen på fyra år. Litauen kom tillbaka till tävlingen 1999 och sen dess har landet endast kommit till topp 10 två gånger och som bäst har de hamnat på en sjätte plats med låten We are the Winners med bandet LT United år 2006.

I år är deltar Litauen med musikgruppen The Roop och deras bidrag Discoteque. Bandet är med bland favoriterna i år. Läs allt om The Roops chanser i årets upplaga av Eurovision här.

Vilka är The Roop och vad handlar Discoteque om?

LÄS MER: Lyssna på alla låtar i Eurovision Song Contest 2021

The Roop är ett litauisk pop- och rockband som består av frontsångaren Vaidotas Valiukeviius, trummisen Robertas Baranauskas och gitarristen Mantas Baniauskas. Killarna bildade bandet i Litauens huvudstad Vilnius år 2014. De har än så länge släppt två album och elva singlar och EP:s.

Gruppen bär ofta gult, rött eller grönt när de uppträder då det representerar Litauens flagga.

I den australiensiska ESC-podcasten, aussivision, berättar frontsångaren i bandet Vaidotas Valiukeviius om vad låten Discoteque handlar om.

– Vi säger ganska ofta att vi är fria och att vi lever i en fri värld. Men våra största begränsningar kommer inifrån. Så den här låten och rörelsen syftar till att frigöra våra sinnen, som innehåller för mycket självkritik, rädsla för att se ut annorlunda och ovilja att acceptera våra kroppar, säger Vaidotas Valiukeviius till podden aussivision.

The Roop skulle medverka i Eurovision Song Contest 2020

The Roop skulle medverkat i ESC 2020 med låten On Fire, men tävlingen ställdes in så bandet har fått en ny chans i år. Litauen är inte ensamma om att skicka samma artister i år igen till tävlingen, både Malta och Island gör det med.

On Fire blev den mest spelade låten i Litauen förra året och bandet tilldelades fyra priser i den litauiska musiktävlingen M.A.M.A för Årets band, Årets genombrott, Årets popband och Årets sång.

The Roop behöver kvala sig in till den stora finalen i semifinal 1 som sänds den 18 maj. Bandets tippade ranking är att hamna på en åttonde plats i den stora finalen, en plats före Sveriges bidrag Voices med Tusse, 19.

Eurovision Song Contest 2021 kommer sändas den 18, 20 och 22 maj på SVT1 och SVT Play klockan 21:00.

LÄS OCKSÅ: Så här ser Tusses chanser ut i Eurovision Song Contest 2021

LÄS OCKSÅ: Daði & Gagnamagnið i Eurovision Song Contest 2021 – allt om bandet

FOTO: Instagram, Eurovision Song Contest/YouTube