Så blir Eurovision Song Contest 2021 – tre möjliga scenarier

Eurovision Song Contest 2021 Rotterdam

Världens största musiktävling Eurovision Song Contest kommer att hållas i Rotterdam, Nederländerna 2021.
Förra året ställdes musiktävlingen in på grund av pandemin.
Men i år kommer tävlingen hållas på ett coronasäkert sätt.
Värdlandet planerar för tre möjliga scenarior.

Den 22 maj 2021 sänds finalen av Eurovision Song Contest. I år hålls tävlingen i Ahoy arena i Rotterdam, Nederländerna. Semifinalerna hålls den 18 och den 20 maj. 41 länder är med och ett av dem är Sverige som representeras av mellovinnaren Tusse, 19, med låten Voices.

Förra året ställdes musiktävlingen in eftersom tävlingen inte gick att hålla på ett säkert sätt med tanke på pandemin, men i år ska den hållas trots fortsatt smittspridning. Läs här för att veta hur tävlingen kommer genomföras.

Så blir Eurovision Song Contest 2021 – tre scenarier

Årets tävling kommer att se annorlunda ut på grund av den rådande pandemin. Just nu håller arrangörerna på att göra allt i sin makt för att tävligen ska kunna genomföras med de restriktioner som krävs. Deras högsta önskan är att få ha tävlingen som vanligt, fullsatt publik och alla bidrag på plats i Rotterdam.

I början av året kunde arrangörerna bekräfta att scenario A har röstats ut och därav lämnar tre möjliga scenarior kvar som planeras inför Eurovision Song Contest 2021

De tre möjliga scenarierna är:

Scenario B – Social distansering

Detta scenariot innebär att alla som deltar i Eurovision Song Contest skulle behöva utöva social distansering, det kommer vara stränga hälso- och säkerhetsåtgärder samt regelbundna Covid-test.

De bidragsländer som inte kommer kunna resa till Rotterdam kommer att få spela in sina bidrag i förväg, en inspelad föreställning som om det hade varit live. De som kan resa till Rotterdam kommer att framföra sina låtar live på scenen som vanligt, antingen utan publik eller minskad publik för att möjliggöra social distansering.

Scenario C – Begränsat resande

I det här scenariot kommer tävlingen fortfarande hållas i arenan i Rotterdam men helt utan artister, alla kommer spela in sina framträdanden i förväg. Programledarna och underhållningen kommer däremot ske live från Ahoy arena. Samma noggranna hälso- och säkerhetsåtgärder som i scenario B kommer även göras här.

Scenario D – Total nedstängning

Det sista alternativet som de planerar inför, som arrangörerna helst inte vill ska ske är en Eurovision Song Contest helt utan publik, artister och aktiviteter. Tävlingen blir av men allt sker från distans.

9 av 10 rekommenderar Svedea – försäkra din hund med upp till 30% rabatt. Klicka här!

Carola Häggkvist efter segern med Fångad av en stormvind i Eurovision Song Contest i Rom, Italien 1991.
FOTO: Anders Holmström/TT

Carola om att lämna Sveriges röster i Eurovision Song Contest

LÄS MER: Följarnas chock efter Perrellis bild på mamma Monica

Ja, oavsett hur tävlingen kommer att bli kan vi i alla fall glädjas åt att vår alldeles egna Carola Häggkvist kommer att läsa upp juryns röster från Sverige i finalen den 22 maj. 30 år efter att hon själv vann tävlingen i Rom 1991 med bidraget Fångad av en stormvind.

I ett uttalande på Carolas Instagram beskriver hon känslan över att få det här hedrande uppdraget.

– Känns helt rätt just nu i år och jag är så glad över det. Det är ett hedersuppdrag som kommer väcka många minnen, säger Carola Häggkvist i ett uttalande på sin Instagram.

Eurovision Song Contest kommer att visas på SVT1 den 18, 20 och 22 maj 2021.

LÄS OCKSÅ: Tusse Chiza vinner Melodifestivalen 2021

LÄS OCKSÅ: Afro-Dite försvann efter vinsten i Melodifestivalen – så lever de idag

FOTO: SANDER KONING/TT, SANDBERG MAGNUS/TT

Senaste nytt