Tusse Chiza vinner Melodifestivalen 2021

Efter fyra deltävlingar och Andra chansen är Melodifestivalen 2021 nu avgjord! Det blev ingen mindre än Tusse Chiza som kammade hem den prestigefulla pokalen och en plats i Eurovision Song Contest.

Melodifestivalen 2021 blev en annorlunda tillställning. Till skillnad från tidigare år så har det nu ekat tomt i publiken och varje deltävling har gått av stapeln på exakt samma ställe.

Med tanke på coronapandemin och restriktionerna i världen var det först oklart om det skulle kunna bli en melodifestival över huvud taget det här året. Men med gedigen planering och lite kreativitet kunde SVT till slut komma med glädjebeskedet att schlager-festivalen faktiskt blir av!

Något som är unikt för i år är att "Sverige-turnén" är inställd, och istället sänds allt live från Annexet i Stockholm. Men för att iscensätta att det är en ny deltävling har SVT valt att byta programledare för varje deltävling. Det visade sig vara ett super-koncept.

Det här året har även varit lite av ett avtacknings-program till mello-legendaren Christer Björkman, 63. Det är nämligen hans sista år som han jobbar med Melodifestivalen. Men han lägger inte skorna på hyllan helt och hållet – då han ska introducera "Mello" i USA.

Artisternas hälsokamp i kulisserna

Inför den stora finalen har det inte varit helt lätt för artisterna. Det började med att Charlotte Perrelli ramlade när hon spelade padel, det resulterade i ett rejält skrapsår.

Även Arvingarnas ledsångare Casper Janebrink har fått känna på smärta och krämpor under finalveckan. På genrepets presskonferens berättade han om den molande smärtan i ryggen.

Men artisternas hälsoproblem slutar inte där. Även Dotter har haft det tufft, efter att ha fått nackspärr. Under veckan har hon nämligen tvingats ta hjälp av sjukgymnaster, men på fredagskvällen hade hon fortfarande problem.

LÄS MER: Unga mammor-profilen Julia Bergmans glädjebesked med sonen Milan

”Hon har fortfarande ont men fick en bra massage i dag på förmiddagen vilket gjorde gott. Men hon är vid gott mod och kommer köra hundra procent”, skrev hennes pressansvariga då till Expressen.

Tusse Chiza vann Melodifestivalen 2021

Christer Björkman har varit programledare under hela Melodifestivalen 2021, men till sin hjälp har han varje vecka fått sällskap av olika välkända ansikten. Första deltävlingen var det Lena Philipson, sedan Anis don Demina och Oscar Zia, sedan Jason "Timbuktu" Diakité, sedan Pernilla Wahlgren och Per Andersson.

Andra chansen leddes av Shirley Clamp, och i självaste finalen blev det Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani som tog över stafettpinnen.

Och finalen blev en riktig rysare, och det var riktigt tight i toppen då de var jämnt med poängen. Men till slut stod det klart att det blev Tusse Chiza som kammade hem den prestigefulla sångfågeln.

FOTO: Stina Stjernkvist SST, TT

LÄS OCKSÅ: Casper Janebrink om relationskampen med frun Helena

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrellis bakgrundsdansare Niklas Arleryd i Paradise hotel

Senaste nytt