Gravida prinsessan Sofia trotsar läkarnas råd under pandemin

Prinsessan Sofia och prins Carl Phlip

Foto: TT

Prinsessan Sofia är gravid i sjunde månaden.
Efter ett meddelande från hovet kan nu Hänt avslöja hennes oväntade beslut för graviditeten – trots Folkhälsomyndighetens råd.

Det var i mitten på december som hovet avslöjade att prinsparet ska bli föräldrar ännu en gång. Prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 36, väntar nu sitt tredje barn och kungafamiljen planeras växa till våren. Sedan tidigare har prinsparet de två sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3.

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, sa prins Carl Philip och prinsessan Sofia när nyheten offentliggjordes.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vid avslöjandet hade prinsessan Sofia bockat av mer än hälften av graviditeten. Hovet kunde då bekräfta att hon mådde bra och att hon beräknas föda vid månadsskiftet mars-april 2021.

Prinsessan Sofias corona-kamp väckte oro i kungafamiljen

Däremot hade hösten inte bara bestått av glädje och välmående. Innan gravid-avslöjandet hade hovet nämligen bekräftat att prinsparet insjuknat i coronaviruset.

Detta skedde då alltså under tiden som Sofia var gravid men det svenska folket inte fått vetskap om graviditeten vid tillfället. Som tur var gick allting bra med prinsen och prinsessan. Däremot fanns en stor oro inom kungafamiljen. Drottning Silvia har bland annat uttalat sig i SVT:s Året med kungafamiljen där hon berättade om den tunga tiden som infann sig under hösten.

– Det är natuligtvis en stor chock för alla familjerna. Tack och lov mår de bra nu men det var aldrig roligt alltså. De hade hög feber, ont i kroppen och allt det där. Tack och lov så är det bra nu, sa Silvia i dokumentären.

LÄS MER: Därför är Chris O'Neill inte med i Året med kungafamiljen

Prinsessan Sofias oväntade beslut under graviditeten

Mycket fokus har kretsat kring prinsessan Sofia under året. Pandemin innebar stora förändringar för hela kungafamiljen men kanske gjorde Sofia den största förändringen av dem alla. Hon ryckte nämligen in och arbetade inom vården under början på sommaren. Efter att ha gått en tre dagars snabbutbildning på Sophiahemmet var hon i full gång med sitt arbete där hon hjälpte till att avlasta ordinarie vårdpersonal.

Då man enligt Folkhälsomyndigheten sett en ökat risk för att gravida kan bli allvarligt sjuka i covid-19 och uppmanar till att gravida ska vara extra försiktiga, kan man nu undra sig hur Sofia gör med arbetet på Sofiahemmet. I ett meddelande till Hänt meddelar hovets informationschef Margareta Thorgren att prinsessan valt att ta ett något oväntat beslut för arbetets framtid.

”Prinsessan Sofia planerar att fortsätta sitt arbete på Sofiahemmet fram till födseln", skriver Margareta Thorgren till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Mette-Marits skidolycka – akut till sjukhus

LÄS OCKSÅ: Lillasystern Anja Bjørshol om Ari Behns sista tid – okända sjukhusbesöket