Prinsessan Sofia ryter ifrån efter insikten om barnen – nya kravet

prinsessan sofia och familjen

Prinsessan Sofia kämpar för att människor inte ska bete sig illa på nätet.
Nu ryter hon ifrån och menar på att det är vuxnas tur att ta sitt ansvar.

Varje år bjuder svenska kungafamiljen på en liten recap om året som gått i ett program som sänds på SVT, det kallas Året med kungafamiljen.

I år får alla kungafamiljen-fans möjlighet att följa med på flera olika resor som ägt rum under 2021. Kung Carl XVI Gustaf och drottningen tar bland annat med barnen prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5, ut på en skidtur i Drottningholmsparken och kronprinsessan Victoria, 44, rycker in och ger första hjälpen på militärövning med hemvärnet i Dalarna.

Upptäckten i nya bilden på Oscar – folkets konstaterande

Tittarna får även se en snutt av ett kungligt dop, då prins Carl Philip och prinsessan Sofias son prins Julian döps.

prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Prinsparet.

FOTO: Henrik Montgomery/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Prinsessan Sofias insikt om barnen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har en stiftelse som heter Nej till näthat, där de jobbar för att alla ska vara snällare på internet. En fråga som prinsessan brinner extra mycket för då det har visat sig att många barn mår dåligt över tråkigheter som sker på nätet. Hon ryter nu ifrån och menar på att det även är vuxnas tur att kliva in och ta sitt ansvar.

– Jag tror först och främst att vi vuxna måste ta ett ansvar. För det första vara goda förebilder och prata med våra barn. För det ser vi i alla de studier som gjorts att barn vill att vi pratar med dem. Och prata kontinuerligt, vara nyfiken och intresserad. Att det inte handlar om ett samtal, utan att man är lika intresserad som man är i barns övriga liv. Att just den digitala och fysiska världen är gränslös för barn och unga, säger prinsessan Sofia i Året med kungafamiljen och fortsätter:

– Jag känner väldigt starkt för frågan på grund av att det faktiskt är ett demokratiproblem kring att folk inte vågar yttra sina åsikter eller vara den man är och så vidare. Så att jag ser det här som ett utbrett problem för hela samhället. Så om mina barn ska växa upp i ett samhälle som är inkluderande och tryggt som då innefattar både den fysiska och digitala världen, så måste vi vuxna ta ansvar.

Året med kungafamiljen sänds på SVT1 tisdagen den 21 december klockan 20.00 och finns därefter tillgängligt att streama på SVT Play.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias ord om barnens stora oro: ”Väldigt viktigt”

LÄS OCKSÅ: Därför tog det slut mellan prins Daniel och ex-flickvännen Maria Ekman

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Charlotte Brunzell/TT

SENASTE NYTT!