Därför tvingas kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria avbryta semestern

Kung Carl XVI Gustaf har tagit med sig hela kungafamiljen till Solliden för lite sommarledigt. Men mitt i semestern tvingas han och kronprinsessan Victoria att avbryta och resa hem igen.
Slå på ljud

Det är en tradition för den svenska kungafamiljen att tillbringa somrarna på Öland tillsammans. Varje år åker de till Solliden för att ha semester tillsammans och i år är inget undantag. Kung Carl XVI Gustaf har tagit med sig drottning Silvia och rest bort från huvudstaden, dessutom är kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine som är på besök hemma i Sverige.

Så firas Victoriadagen i år

Något annat som är en tradition och som nästan blivit en högtid i hela landet är kronprinsessans födelsedag. Det förfaller också under sommaren, närmare bestämt 14 juli och firas varje år just på Solliden slott. I och med pandemin så har det förekommit en del osäkerheter kring hur Victorias födelsedag ska firas, eller Victoriadagen som det kommit att kallas. Men nyligen kunde hovet meddela att kronprinsessan firar sin födelsedag på Öland även i år.

På Sollidens slott kommer hela kungafamiljen att samlas. Victoriadagen brukar innebära en större folksamling. Dagen brukar bjuda på konserter och annat skoj, men denna gång kommer inte allmänheten att få samlas.

”Kungafamiljen ser fram emot att åter samlas på Solliden under sommaren. Men på grund av rådande restriktioner, samt risken att skapa folksamlingar, möter Kronprinsessan ej allmänheten för att ta emot gratulationer vid rundeln framför Sollidens slott”, skrev Hovet i ett pressmeddelande.

Och som vanligt kommer konserten sändas traditionsenligt i SVT1 på födelsedagskvällen den 14 juli.

Kungen och Victoria tvingades avbryta semestern

Men innan det var dags för födelsedagsfirande så kallade plikten för både kungen och kronprinsessan. Under onsdagen hölls det omröstning i riksdagen som skulle avgöra Stefan Löfvens framtid som statsminister. Ja-sidan vann och det resulterade i att han sitter kvar mandatperioden ut. Ingen förändring på statsministerposten alltså, men detta påverkar kungahuset.

Enligt regeringsformen måste en skifteskonselj genomföras, där talmannen officiellt informerar kungen om hur regeringsbildningen gått till. Detta skedde under fredagen efter att Löfven presenterat ministrarna. Då närvarande både kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria. Vilket alltså innebar att de tvingades avbryta semesterfirandet på Solliden för en stund.

Men nu är de åter på plats och har Victoriadagen framför sig.

LÄS OCKSÅ: CHOCKEN Carolina Gynnings ovanliga bild med Viktor Philipson

LÄS OCKSÅ: ”SORRY” Henriks ord till Tilde – efter premiären

SENASTE NYTT!