Därför vill kronprinsessan Victoria lämna Sverige – berättar om oron

Kronprinsessan Victoria i ljusrosa blus och pärlörhängen.

Kronprinsessan Victoria bor i Stockholm med familjen, maken prins Daniel, dottern Estelle och sonen Oscar, vid Haga slott.
I en ny intervjun berättar hon nu för första gången om sin stora oro – och planerna som kan få henne att lämna hemlandet Sverige.
5 charmiga ögonblick med prinsessan Estelle
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria, 44, är hertiginna av Västergötland och Sveriges tronarvinge. Hon är den äldsta i syskonskaran av Kung Carl XVI Gustafs, 75, och Drottning Silvias, 78, barn.

Förutom att vara näst i tronföljden är hon också djupt engagerad i filantropiskt arbete med fonden Kronprinsessan Victorias Fond. Hon är också fru till maken prins Daniel, 48, och mamma till parets två barn; dottern prinsessan Estelle, 9, och sonen prins Oscar, 5.

Kronprinsessan Victoria om vikten av kultur

I egenskap av kronprinsessa har Victoria ett antal kulturengagemang varje år. I en stor intervju med Svenska dagbladet betonar hon kulturens betydelse och beskriver coronapandemins effekt på kulturlivet som en brutal nedsläckning:

– Jo men det gör det absolut. Det finns ett kulturintresse och ett äkta engagemang, både hos mig och hos Daniel. Och det blev väldigt tydligt för egen del under pandemin, när allting stängdes ned. Dels saknaden av kultur, men också sorgen och medkänslan med dem som drabbades så extremt hårt, säger hon.

Och på tal om kultur. Vad tycker prinsessan om The Crown? Tv-serien om det brittiska kungahuset, som Victoria sett delar av.

– Jag måste säga att det är fantastiska miljöer, också det historiska. Och den är ju välgjord. Men det är en spelfilm och det kan jag inte lägga någon värdering i.

Claire Foy porträtterade drottning Elizabeth som ung i tv-serien The Crowns två första säsonger.

Claire Foy, 37, porträtterade drottning Elizabeth, 95, som ung i tv-serien The Crowns två första säsonger. Drottning Elizabeth är Storbritanniens regent. Hon var kronprinsessa näst i tronföljden efter sin far Kung George VI.

FOTO: Robert Viglasky / Netflix

Nya serien Monarki – en svensk version av The Crown

I intervjun uttalar sig kronprinsessan Victoria också, för första gången, om tankarna inför den nya tv-serien om det svenska kungahuset.

Serien går under arbetsnamnet Monarki och ska vara en svensk version av den brittiska succéserien The Crown på Netflix. Serien är planerad att ha premiär på TV4 år 2022. Men till den serien känner sig kronprinsessan skeptisk, minst sagt.

– Ja, alltså för den som blir porträtterad kommer det alltid att kännas väldigt märkligt, så det känns väl så där, säger hon och fortsätter:

– Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever.

Vi misstänker även att det finns en viss oro för hur hennes familj och barn eventuellt kan komma att porträtteras.

Victorias talar ut om oron kring serien – därför kan lämna landet

Och oron för tv-seriens påverkan på familjen är ingenting hon skojar bort. Hon berättar öppenhjärtligt att hon faktiskt inte vill att någon ska spela henne:

– Jag vill ju helst inte bli porträtterad, säger kronprinsessan.

– Kanske är jag långväga bortrest under hela säsongen, fortsätter Victoria, och hintar om att seriens premiär kan få henne att lämna landet.

Huruvida kronprinsessparet faktiskt flyr landet när den planerade serien har premiär återstår att se.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias ex-pojkvän Daniel Collert – så ser han ut idag

LÄS OCKSÅ: Upptäckten i kronprinsessans nya bild på prins Oscar – folkets konstaterande

FOTO: TV4, Henrik Montgomery/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN