Därför syns inte gravida prinsessan Sofia – hovet om beslutet

Prinsessan Sofia, kungen och prinsessan Victoria

Foto: TT

Prinsessan Sofia håller sig undan sedan avslöjandet om graviditeten.
Bara några veckor återstår innan förlossningen men varför syns varken Sofia eller magen?
Nu berättar hovet.

Det var i mitten av december som hovet avslöjade att prinsparet ska bli föräldrar ännu en gång. Prins Carl Philip, 41, och prinsessan Sofia, 36, väntar nu sitt tredje barn och kungafamiljen planeras växa till våren. Sedan tidigare har prinsparet de två sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3. Familjens tillskott väntas nu födas vid månadsskiftet mars-april 2021.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Vid avslöjandet hade prinsessan Sofia bockat av mer än hälften av graviditeten. Detta tydde på en stor skillnad jämfört med resterande prinsess-graviditeter där kungafamiljen gått ut med nyheterna i mycket tidigare skeende.

Prinsessan Sofias liv under pandemin

Vad som även skiljer prinsessan Sofias graviditet från de andra prinsessornas är att hon är gravid under en pandemi. Detta innebär bland annat att många tillställningar är inställda och att Sofia har färre tillfällen allt synas i offentligheten.

Sofia valde även i somras att genomföra en tre dagars snabbutbildning på Sophiahemmet för att sedan rycka in och arbetade inom vården. Sedan dess har hon varit i full gång med sitt arbete att avlasta ordinarie vårdpersonal. Detta visade sig inte heller vara något prinsessan tänkt sluta med trots att man enligt Folkhälsomyndigheten sett en ökat risk för att gravida kan bli allvarligt sjuka i covid-19 och uppmanar till att gravida ska vara extra försiktiga.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har tidigare berättat för Hänt att Sofia planerar att fortsätta sitt arbete fram till förlossningen, trots rekommendationen.

LÄS MER: Så är prins Harry och Williams relation idag

Därför håller sig prinsessan Sofia borta efter graviditetsavslöjandet

Även om Sofia fortsätter arbeta har hon dragit sig undan rejält från offentligheten. Faktum är att Sofia inte synts till med gravidmagen överhuvudtaget, trots att det bara är några ynka veckor kvar innan bebisen förväntas födas. När prinsparet önskade god jul på Instagram syntes bara prins Carl Philip till på bilden i inlägget. Och när det var dags för årets Idrottsgala, tidigare i januari dök endast prins Carl Philip och prins Daniel upp. Sofia lyste alltså med sin frånvaro trots att evenemanget är något hon tidigare medverkat vid.

Det är endast vid en adventshälsning på Instagram som Sofia har synts till sedan graviditetsavslöjandet. På denna sitter hon dock med prins Gabriel i knät, halvt täckande för magen.

Kanske blir det helt enkelt så att det svenska folket denna gång inte får se prinsessans gravidmage över huvudtaget. Men varför håller hon sig egentligen undan? Jo, det verkar som att Sofia har fullt upp med sitt arbete som sker bakom stängda dörrar, utan kamerorna. När Hänt når hovet ger de en kortfattad uppdatering om prinsessans liv och beslutet kring vad hon har för sig.

”Prinsessan Sofia mår bra. Arbetar med stiftelsen och på Sophiahemmet”, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Förvirringen i SVT-sändningen – efter Carl Philips gest

LÄS OCKSÅ: Hovets svar efter orden om prinsessan Madeleine och Chris