Kungafamiljens oro för gravida prinsessan Sofia under covid-19

Prinsessan Sofia, Kungen och kronprinsessan Victoria

Foto: TT

Prinsessan Sofias graviditet skiljer sig på flera plan från tidigare kungliga graviditeter.
Nu bekräftar hovet den oro som kungafamiljen känt den senaste tiden.

Prinsessan Sofia är gravid och under våren 2021 väntas prinsparets tredje barn födas. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är sedan tidigare föräldrar till sönerna prins Alexander, 4, och prins Gabriel, 3.

I ett inlägg på Instagram avslöjades den stora nyheten och paret delade även med sig av sina första ord om familjelyckan.

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till Prins Alexander och Prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”, säger prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Stora skillnaden från de tidigare kungliga graviditeterna

Till skillnad från de tidigare kungliga graviditeterna är det mycket som skiljer sig i denna. När kronprinsessan Victoria var gravid med prins Oscar, 4, valde kungafamiljen att gå ut med nyheten i tredje månaden. När prinsessan Madeleine var gravid med prinsessan Adrienne, 2, släpptes nyheten redan i augusti, trots att Madeleine var beräknad att föda i mars.

Tidigare kungliga graviditeter har alltså offentliggjorts mycket tidigare än Sofias nuvarande. Då Sofia beräknas födas i skiftet mellan mars och april är hon förmodligen gravid i månad fem, alternativt sex. Anledningen till varför hovet har väntat med att gå ut med nyheten är ännu oklar.

Men en sak som är säker är att Sofia lyckats väl med att dölja graviditeten. I nuläget finns inget bild där magen är synlig men då prinsessan är så pass långt gången som hon är, har förmodligen en bula börjat bukta. Ett mönster som kan tydas i Sofias senaste klädval är att hon burit mycket mörka plagg, något som kan hjälpa till att dölja en gravidmage. Hon har även fångats på en del bilder under hösten där hon haft händerna för magen.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia i slutet av oktober 2020. Foto. TT

På bilder, som publicerats på kungahusets sociala medier, har Sofia även dold sin mage. Hon har exempelvis suttit bakom ett skrivbord.

Hovets ord om kungafamiljens oro efter insjuknandet

Det är däremot inte bara att Sofias graviditet dolds som är annorlunda från de andra prinsessornas. Sofia är även gravid mitt under en pågående pandemi och har dessutom själv insjuknat i det allvarliga viruset under graviditeten. Det var i slutet på november som hovet meddelade att prinsparet hade insjuknat i covid-19.

Carl Philip och och Sofia hade då uppvisat lättare influensasymptom, men mådde trots omständigheterna bra. Efter insjuknandet satte sig prinsparet i karantän i hemmet tillsammans med sönerna. Men för cirka en vecka sedan kunde prinsessan Sofia och prins Carl Philip friskförklaras efter att de testats negativa för coronaviruset.

LÄS MER: Person försökte ta sig in på Haga slott – Säpo inkopplat

Däremot kan nu hovet bekräfta att det funnits en oro i kungafamiljen för hur viruset skulle kunnat påverka Sofias graviditet.

– Alla i kungafamiljen är ju jätteglada för det här beskedet och har ju naturligtvis känt prinsessans tillstånd sedan en tid tillbaka. Och eftersom prinsessan för en tid sedan insjuknade i covid-19 så är alla extra tacksamma nu att alltid har gått bra, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk dam.

Graviditeten har inte påverkats efter insjuknandet i covid-19

Hon förklarar även att oron har varit stor men att prinsessan varit i goda händer under sjukdomstiden.

– Det är klart att den har varit det. Men samtidigt har Livmedikus känt till och uppmärksammat prinsessan extra mycket under den här perioden

I ett meddelande till Hänt kan nu även Margareta Thorgren bekräfta att graviditeten gått bra trots insjuknandet.

”Prinsparet mår bra. prinsessan beräknar att föda i månadsskiftet mars april. Covid-19 har inte påverkat graviditeten”, skriver Margareta Thorgren till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Därför håller norska kungahuset prins Sverre Magnus i bakgrunden

LÄS OCKSÅ: Prins Daniels stora utseendeförändring – efter oron

SENASTE NYTT!