ANC utmanas – opposition går samman

09 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och hans ANC står inför betydande utmaningar.Denis Farrell/AP/TT
Sydafrikas regeringsparti ANC, frihetskämpen Nelson Mandelas stora stolthet, ställs inför nya svåra utmaningar.
Det största oppositionspartiet meddelar att det går samman med sex mindre partier för att utmana ANC:s mångåriga dominans.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anrika ANC, som länge dominerat sydafrikansk politik och suttit vid makten i nästan tre decennier, utmanas av sju oppositionspartier som bildar en allians inför valet nästa år. Valet gäller parlamentets underhus, där det största partiet i regel väljer vem som utses till president.

Ledarna för de sju partierna ska träffas i mitten av augusti i Johannesburg för att utarbeta en strategi om "en gemensam vision för en ny regering". Strategin syftar till att slå socialdemokratiska ANC ur brädet. Det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen går i täten för samarbetet. Landets tredje största parti, vänsterradikala EFF, ingår dock inte i alliansen.

ANC:s rykte har naggats i kanten efter år av skandaler. Bilden av partiet är fläckad av korruption, svågerpolitik och svag ekonomi, som resulterat i sviktande väljarstöd. I lokalvalet 2021 led partiet rekordförluster då det för första gången i demokratisk tid fick mindre än hälften av rösterna.

Annons