Unga mamman fick cancer – då lämnade pojkvännen henne: ”Förkrossande”

07 maj, 2022 
https://image.hant.se/alexprofilbild.jpeg.jpg?imageId=7524194&x=0&y=19.277108433735&cropw=100&croph=56.224899598394&width=1318&height=1318
Alex Hartelius
Tracey Ferrin med maken Ryan
Tracey Ferrin var gravid med sitt andra barn när hon drabbades av cancer.
Då lämnades hon av pojkvännen.
– Jag har aldrig klandrat honom för att han lämnade mig, säger hon.
Annons
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

Tracey Ferrin, 39, älskade att röra på sig. Som ung var hon en duktig volleybollsspelare. Vid sidan om var hon även småbarnsmamma. När hon var 18 år gammal väntade hon sitt andra barn.

I samma veva som graviditeten började hon känna av en smärta i sitt knä. Hon trodde inte det var något alarmerande, men bestämde sig ändå för att få det undersökt.

Hon röntgade knäet och strax efteråt fick hon beskedet att hon drabbats av skelettcancer. För Tracey kom det som en chock, då hon trodde att hon var en kärnfrisk tonåring.

”Det var helt förkrossande”

Läkarna uppmanade henne att göra en abort och påbörja cellgiftsbehandlingen omedelbart. Men Tracey tog beslutet att vänta med behandlingen i ett halvår, så att barnet i magen var tillräckligt stort för att överleva.

Annons

Behandlingen gjorde att hon tappade hår och blev illamående. Precis när hon kommit från sjukhuset berättade pojkvännen Nick att han bestämt sig för att lämna henne. Enligt Tracey var han upprörd för att hon inte prioriterat sin egen hälsa och gjort abort.

– Jag kan prata om det nu, men då var det helt förkrossande. Jag var gravid, hade en 10 månader gammal bebis och krigade för mitt liv, säger Tracey till The Mirror.

Tracey Ferrin
Tracey Ferrin mår i dag bra och lever ett fint liv med maken Ryan och barnen.
Recept.se Nyhetsbrev

Mamman sparkade från sitt jobb

Dottern Fayth föddes sex veckor för tidigt. Läkarna hade inte vågat vänta längre. Tracey trodde att cellgiftsbehandlingen hade påverkat barnet i magen och blev förvånad när den kom ut med en massa hår.

– Hon var så liten, men mådde bra. Jag tänkte ”Nu är hon ute och jag kan börja fokusera på mig själv”, jag behövde inte bekymra mig om henne längre, säger Tracey.

Annons

Hennes mamma drog ett stort lass och hjälpte till med barnen. Det gick så långt att hon fick sparken från sitt jobb. Under tiden fortsatte Tracey med sin cellgiftsbehandlingen.

Tuffa tiden efter behandlingen: ”Ingen förstod”

Rehabiliteringsprocessen gick långsamt. När Tracey friskförklarades tog det lång tid för henne att hitta tillbaka till sig själv. Under sjukdomsperioden hade hon hållit sig isolerad och utvecklat social fobi.

– Övergången var svårare än jag trodde. Jag kunde inte berätta för folk vad jag gick igenom eftersom ingen förstod mig. När du är i den situationen går du in i ett överlevnadsläge och har inte tid att bearbeta någonting. Men när det är klart, det är då det slår dig.

Tracey med sitt barnbarn
En av Traceys döttrar blev också mamma i ung ålder. Här är Tracey med sitt barnbarn.

Vändningen efter tuffa tiden

Ett år efter cancerbehandlingen hittade hon äntligen en bra kille. Efter första dejten med Ryan visste hon att han var mannen hon ville gifta sig med. En månad senare förlovade de sig och tre veckor efter förlovningen var de gifta.

Annons

I dag är han pappa till Traceys barn Elly, 22, och Fayth, 20. De har även sönerna Bubba, 17, och Noah, 13, ihop.

Tracey och Ryan
Tracey med maken Ryan.

Pojkvännen led av psykisk ohälsa

I efterhand har Tracey förstått att pojkvännen som lämnade henne led av psykisk ohälsa och var deprimerad. För sex år sedan ringde hans pappa och berättade att han tagit livet av sig.

– Rent generellt känns det tabubelagt bland män. Det verkar mer accepterat att kvinnor pratar om det än män. Jag vet inte om det var så i Nicks fall, men jag har aldrig klandrat honom för att han lämnade mig.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Annons

Foto: Facebook, Instagram

Annons