brott

Polisen tillsätter särskild utredare efter polischefshärvan

Linda Staaf och Mats Löfving.

FOTO: TT
Polisen tillsätter en särskild utredare efter uppgifter om att brott och felaktigheter i den högsta polisledningen i Sverige.
Polischefen Mats Löfving har bland annat anmälts för brott mot underrättelsechefen Linda Staaf efter att de haft en relation.
Martin Melin om påskupploppen
0:32

Efter reklamen: Martin Melin om påskupploppen

(0:32)

Slå på ljud

Efter den senaste tiden avslöjanden om brott och felaktigheter i den högsta polisledningen i Sverige tillsätter rikspolischefen Anders Thornberg nu en särskild utredare.

Före detta Noa-chefen Mats Löfving har utretts för jäv efter att han anställt Linda Staaf som Noas underrättelsechef trots att hon saknade erfarenhet. Detta ska ha gjorts efter att de haft ett förhållande, enligt uppgifter.

Efter misstankar om jäv och brott: ”Viktigt”

Expressen avslöjade även i veckan att Mats Löfving har anmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande mot Linda Staaf. Löfving har tidigare även anmälts för att ha misshandlat Staaf men fallet lades ner av åklagare.

– Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen, säger Anders Thornberg.

Då ska utredningen vara klar

Runar Viksten har fått i uppdrag att göra en fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i ärendet. Utredningen ska vara klar senast den 28:e april.

– I ett allvarligt omvärldsläge är det viktigt att vi i polisen kan fokusera på vårt uppdrag att upprätthålla ordningen och säkerheten i landet, säger rikspolischefen.

FRÅN FÖRSTASIDAN