politik

Kritik efter att politiker chockhöjer sina löner: Brister i demokratin

Bino Drummond sträcker ut armarna framför sig.

FOTO: Björn Lindahl Aftonbladet/ TT
Det nya högerstyret i Norrtälje höjer sina egna arvoden rejält vilket får oppositionen att protestera.
– När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin, säger centerpartisten Åsa Wärlinder enligt Norrtelje tidning.
Riks-profilen skanderar: ”Helg seger”
0:33

Efter reklamen: Riks-profilen skanderar: ”Helg seger”

(0:33)

Slå på ljud

Det nya kommunala styret i Norrtälje som består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna beslutade under måndagskvällen att höja sina egna arvoden rejält, skriver TT.

För kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) höjs arvodet med hela 23 400 kronor i månaden. Från en månadslön på 87 000 kronor till 110 400 kronor i månaden.

Skarpa kritiken: ”Berör kommunens invånare”

Beslutet får nu skarp kritik av oppositionen i Norrtälje eftersom höjningen inte diskuterades i förväg.

– Det här är beslut som berör kommunens ekonomi. Skattepengar som berör kommunens invånare. Då måste vi få information i tid. När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin, sa centerpartisten Åsa Wärlinder enligt NT.

Försvaret: ”Klokt”

Men moderaten Staffan Tjörnhammar som har utformat höjningen försvarar den.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger han till NT.

Beslutet innebär att kommunstyrelsens ordförandes ersättning höjs till 60 procent av statsministerns arvoden till skillnad från tidigare då ersättningen har baserats på ministrarnas arvoden.

FOTO: Björn Lindahl Aftonbladet/ TT

FRÅN FÖRSTASIDAN