brott

Därför är det inte olagligt att rymma från fängelset i Sverige

En man står med ryggen mot ett fängelsegaller och Christoffer Wong, lektor i straffrätt till höger.

FOTO: Håkan Lindgren DN/SVT
I en dramatisk fritagning i Norrköping rymmer en grov brottsling, med hjälp av flera beväpnade och maskerade personer. Men mannen som fritas begår inget brott. I Sverige är det inte olagligt att rymma.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Paret döms till 10 års fängelse för att ha dansat offentligt
0:30

Efter reklamen: Paret döms till 10 års fängelse för att ha dansat offentligt

(0:30)

Slå på ljud

Onsdagens händelse då en dömd brottsling fritogs när han färdades i en kriminalvårdstransport har fått stor uppmärksamhet. Mannen, som enligt flera medier är en 20-åring från Malmö som förra året dömdes för mordförsök, är nu efterlyst internationellt.

Därför är det inte olagligt att rymma från fängelse i Sverige

Men i Sverige är det inte olagligt att avvika från ett fängelsestraff.

– Man är redan dömd för ett straff. Blir man fångad igen så fortsätter man helt enkelt verkställigheten av det. Det är ett ställningstagande som man gjort i tidigare lagstiftning som sedan helt enkelt inte ändrats, säger Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet.

Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet.

Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet.

FOTO: SVT

Däremot är det brottsligt att hjälpa någon annan att rymma. Döms man för främjande av flykt, som det kallas, kan man få böter eller fängelse.

– För grovt brott kan man få fängelse i lägst sex månader och högst fyra år, säger Christoffer Wong.

Vad blir konsekvenserna om en brottsling rymmer?

Men trots att rymningsförsök inte är olagliga för dömda brottslingar kan det få konsekvenser. Normalt sett blir en person som dömts till fängelse villkorligt frigiven efter att två tredjedelar av fängelsestraffet avtjänats. En rymning kan innebära att så inte blir fallet.

– Och så påverkas permissionerna naturligtvis. Är man benägen att fly så får man svårare att få beviljat permission från fängelset. Det kan också påverka till exempel vilka kontakter man får ha, om det finns risk att man har kontakt med omvärlden för att planera en flykt, säger Christoffer Wong.”

En man står med ryggen mot ett fängelsegaller.

Att rymma från fängelset är ett brott i många andra länder – men inte i Sverige.

FOTO: Håkan Lindgren/DN

Dessa partier vill göra det olagligt att rymma

Debatten om huruvida rymningar borde kriminaliseras eller inte har pågått i flera år. I riksdagen finns det majoritet för att göra rymningar straffbart, sedan Miljöpartiet i mars i fjol bytte ståndpunkt.

Sedan tidigare anser även Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att dömda som rymmer eller avviker ska kunna bestraffas.

– Det är olagligt i flera andra länder. Så Sverige sticker ut, säger Christoffer Wong.

”Inskränker hopp om frihet”

Anledningen till att det inte är kriminaliserat i Sverige tror Annika Noréen, docent i straffrätt, beror på att man värderar frihet högre.

– Det har nog varit det viktigaste argumentet, att det skulle bli som en dubbelbestraffning. Man håller inte bara människor instängda utan man inskränker hoppet om frihet, säger hon.

I en statlig utredning från 2006 nämns frågan. Då kom man fram till att det troligtvis inte är tillräckligt många som skulle avskräckas från att rymma om det var olagligt.

FOTO: Håkan Lindgren DN/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN