TRENDAR JUST NU!Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna

TV4:s stora ändring i Idol 2019 – efter tittarnas kritik

18 sep, 2019 
TV4 ändrar i Idol 2019 efter kritiken från tv-tittarna.
Förra året sågades Idol-deltagarna rejält av tittarna.
Nu har TV4 tagit till åtgärder – för att höja idolernas prestationer.
– Vi ville tydliggöra resan som de tävlanden gör, säger programmets exekutiva producent Malin Knave.
Annons
Allt om IdolBrand logo
Allt om Idol

TV4:s succéprogram Idol skapar ofta reaktioner hos tittarna. Ibland tokhyllas deltagare – och ibland sågas de totalt. I fjol fick programmet en hel del kritik från TV4-tittarna, som på sociala medier uttryckte sina åsikter om att nivån på deltagarna var för låg.

Flera tyckte att Idol-deltagarna inte presterade till hundra procent och ifrågasatte då TV4 gällande hur de egentligen hjälpte till med röstcoachning.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

”Varför sjunger typ alla falskt idag när de dessutom har fått jobba med en sångcoach?”, skrev en förra året på TV4:s Instagram-konto.

”Vad fan är det för sångcoach dom har!? Borde inte sångcoachen säga stopp om det låter helt fel?!”, frågade sig en annan.

”Ska man skylla på den nya sångcoachen eller temat för att inte mer än hälften lyckas”, skrev ännu en.

TV4:s förändring i Idol 2018

Under fjolårets Idol fick deltagarna inte hjälp med röstcoaching förrän långt in i programmet, vilket var en ändring inför 2018 års upplaga av programmet. För första gången fick idolerna bygga sina framträdanden helt själva fram tills andra fredagsfinalen – och under hela kvalveckan och första fredagsfinalen fick de välja kläder och utforma sina egna nummer på scen, helt utan professionell hjälp.

Annons

Först inför den andra fredagsfinalen fick de hjälp av röstcoachen Daniel Zangger Borch, 52, som är doktor i populärmusik-sång och den första svenska sångpedagogen som vetenskapligt forskat i rock-, pop- och soulrösten.

När Hänt i fjol pratade med Vanja Engström, 19, som var en av deltagarna i Idol 2018 berättade hon att det var mycket som ändrades när de väl fick hjälp från röstcoachen.

– Jag fick ju till exempel höra att jag skulle ta det lugnare vid refrängen, annars hade jag verkligen dragit på. Men jag ville ändå att min röst skulle komma fram mer. Han hjälpte oss jättemycket, så personligen är jag väldigt nöjd med den hjälp jag har fått. Han förklarar allt på ett rimligt sätt och varför jag inte ska sjunga på ett visst sätt och varför jag ska. Och om jag håller med så gör jag ju det, sa hon då till Hänt.

Vanja Engström var en av deltagarna i Idol 2018.
När Vanja Engström blev känd som en av de färgstarkaste deltagarna i förra årets säsong av Idol.

Efter tittarnas ord – nu ändrar TV4

I år har TV4 tagit tills sig kritiken från förra året – och valt att ge deltagarna en röstcoach redan från start.

Annons

– Att jobba med ett långlivat format som Idol gör att man ges möjligheter att prova nya saker och vinklar varje ny säsong. I år får de tillgång till röstcoach redan från start till skillnad från förra året där vi ville tydliggöra resan som de tävlanden gör när de är med i programmet, säger Malin Knave, exekutiv producent för Idol till Hänt.

Men någon stylist får inte deltagarna träffa förrän nästa vecka.

– Vi stöttar våra idoler på många olika sätt. Bland annat får de hjälp från våra duktiga stylister som har en lysande förmåga att förstärka de tävlandens egna uttryck. Idolerna får hjälp med styling från och med nästa vecka då fredagsfinalerna startar, säger Malin Knave.

FOTO: TT/Stina Stjernkvist, TT/Mattias Hansson

Annons