LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson 2024NyhetsmorgonUllared-profilerna

TV4:s beslut: Därför stoppas juryn från att använda livbojen i Idol 2019

22 nov, 2019 
Därför stoppas juryn från att använda livbojen i Idol 2019
Inför fredagsfinalerna av årets Idol meddelade TV4 att juryn skulle få chansen att rädda en idol som röstats ut av tittarna. Detta genom en så kallad livboj.
Nu står det klart att juryn helt valt bort att använda livbojen.
Annons
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar deBrand logo
Juryns framtidsbesked – så länge till jobbar de

I kväll är det kvartsfinal i Idol 2019 och kvar i tävlingen för kampen om en finalplats i Globen är Dao Di Ponziano, 18, Tusse Chiza, 17, Gottfrid Krantz, 24, och Freddie Liljegren, 26.

Den stora ändringen för årets säsong var att juryn fick möjligheten att använda sig av en så kallad livboj, som skulle kunna rädda en utvald idol från att få lämna tävlingen – trots att hen röstats ut av tittarna. På Idols hemsida förklarar TV4 närmare kring hur livbojen fungerar:

”Juryn har bara en livboj att dela ut under säsongen. För att juryn ska kunna dela ut en livboj så måste hela juryn vara överens. Livbojen måste inte användas men under sjunde fredagsfinalen är sista gången som möjligheten finns att dela ut den. Sen är det för sent.”

Än har livbojen inte använts av juryn, men i och med att det sjunde fredagsfinalen redan har varit så kommer den heller inte att utnyttjas – efter som att det inte längre går.

Annons

Nikki Amini om livbojen i Idol 2019

När Hänt pratade med Idol-juryns Nikki Amini, 35, efter den första fredagsfinalen för säsongen berättade hon sin syn på att juryn hade en livboj.

– Jag tycker det är bra. Jag var väldigt upprörd förra året över hur tittarna röstade, så jag tycker det är jätteskönt nu att jag har en livboj som jag kan övertyga mina jurymedlemmar om, sa hon då och fortsatte:

– För vår del i juryn är det ju bra, för tittarnas del är det kanske inte så bra eftersom vi kanske röstar tillbaka någon som de inte har röstat på. Men jag är väldigt glad.

Men trots Nikki Aminis glädje förblev alltså livbojen orörd.

Någon son tidigare under Idol-säsongen reagerade på att juryn ännu inte utnyttjat livbojen var Madelief Termaten, 17, som kritiserade juryn efter att hon tvingats lämna Idol 2019 – utan att bli räddad av livbojen.

– Snälla juryn, sluta favorisera. Sluta gå med inställningen att ”jag är orolig för de här”. Gå in med inställningen av att ”ikväll ska vi få se nyheter”, sa Madelief Termaten i programmet, hon fortsatte:

Annons

– Jag menar att de ibland kan prata om en viss människa väldigt, väldigt mycket och flera gånger och då blir det orättvist för alla andra, tycker jag. Och det är okej, om de vill favorisera… de får göra vad de vill, det är juryn liksom.

TV4 om juryns val att inte använda livbojen

För Hänt förklarar Malin Knave, exekutiv producent för Idol 2019, hur det kommer sig att livbojen inte längre får användas av jurymedlemmarna.

”Idol är ett fantastiskt programformat och vi arbetar hela tiden för att bjuda tittarna och fansen på nya ingredienser. I år valde vi att introducera livbojen, en chans för juryn att rädda kvar en utröstad idol. Eftersom programmet till syvende och sist ska vara ett sätt för tittarna att rösta fram vinnaren, valde vi att begränsa livbojen till de sju första fredagsfinalerna”, skriver Malin Knave i ett mejl till Hänt.

Hon förklarar också hur TV4 ser på att att livbojen inte blev använd under de fredagsfinaler som den fanns tillgänglig för juryn.

”Juryn är autonom och valde själva att inte aktivera den”, skriver Malin Knave.

Idol sänds fredagar klockan 20.00 på TV4 och på TV4 play.

FOTO: TT

Annons