LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

TV4 Nyhetsmorgon: Det hände sen med största profilerna

24 apr, 2020 
AvOla Lagerström
Anki Edvinsson, Bengt Frithiofsson, Lotta Mossberg och Lasse Bengtsson
De var med oss varje morgon – men sen då? Här berättar 9 profiler från Nyhetsmorgon i TV4 om livet i dag.
✔︎ Försvann helt från rutan: “Less på mig själv”.
✔︎ Påstods vara kungens älskarinna – anmälde TV4:s skämt.
✔︎ Blev plötsligt änkeman: ”Grät varje dag och varje natt”.
Annons

Nio programledare från TV4:s Nyhetsmorgon berättar om sitt nya liv och varför de lämnade tv-rutan.

Lasse Bengtsson om livet efter Nyhetsmorgon
Lasse Bengtsson var en av programledarna för Nyhetsmorgon under många år innan han valde att gå vidare.

✔︎ Lasse Bengtsson: ”En fara med tv”

När Lasse Bengtsson, 68, lämnade TV4 2010 bar det av söderut, närmare bestämt till Mellanöstern och Kabul för ett jobb på den svenska Afghanistankommittén. Några år senare flyttade Lasse tillbaka – och blev programledare för P4 Extra. Nyligen tog han ett karriärskutt till Dagens Nyheter där han leder tidningens podcastradio. Lediga stunder roas Lasse av att golfa, fotografera och teckna.

– Nu är jag på väg ut och spela golf, det är kul. Då får man träffa sina bästa polare och få lite motion. Det har man tid med, har Lasse berättat i Expressen.

I Hallandsposten höjer han ett varnings finger för att jobba med tv:

Annons

– Man får ibland en lite felaktig uppfattning om sig själv, att man är lite för viktig, i tv. Det är en fara med tv.

 

◼️◼️◼️

Anki Edvinsson var hallåa och väderpresentatör på TV4
Anki Edvinsson var även hallåa i TV4. Idag har hon sadlat om till författare.

✔︎ Anki Edvinsson Hedström: ”Skitless på mig själv”

I åratal var Anki Edvinsson, 49, ett ständigt återkommande ansikte i Nyhetsmorgon. I folkmun fick hon epitetet ”Väder”-Anki. År 2000 tog Anki farväl av väderkartan och avancerade till programledare för När och fjärran och Ordjakten. Och för tio år sedan – 2010 – blev hon nyhetsuppläsare och reporter för TV4:s lokala nyheter i Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund.

– När TV4 lade ner sina lokala stationer 2014 beslutade jag mig för att skriva en deckare. Jag ville lära mig att hantera hantverket och förstå vad det innebär att skriva en bok. Därför skrev jag in mig på Skrivarakademin för framtida författare. Där började jag skriva på Lust att döda som blev min deckardebut 2018, berättar Anki för Hänt.se.

Annons

– Jag ser tillbaka på min tid som programledare och journalist med mycket glädje. Det är det roligaste yrket man kan ha och jag är oerhört tacksam för allt jag fick uppleva och alla grymma människor jag lärde känna under tiden, men efter 20 år kände jag mig mogen att prova något annat. Det skulle krävas något väldigt extra för att jag skulle ta upp den karriären igen nu när jag hittat något annat jag älskar, fortsätter Anki som bor på Värmdö med maken Peter, 54.

I Aftonbladet Morgon ser hon tillbaka på tiden som tv-profil:

– Även utanför kameran var jag ”Väder”-Anki på något sätt. Det var som att jag tappade mig själv. Men jag tror många som jobbar med media upplever det. Man blir den här tv-personen och man blir bemött utefter den. Jag kunde vara skitless på mig själv.

◼️◼️◼️

Bengt Frithiofsson var vinexpert i TV4
Bengt Frithiofsson var ett stående inslag i Nyhetsmorgon under många år.

✔︎ Bengt Frithiofsson: ”Grät varje dag och varje natt”

Efter 25 år som vinexpert i TV i allmänhet och Nyhetsmorgon i synnerhet, lämnade Bengt Frithiofsson TV4 2016.

Annons

– Jag är en pensionerad man, motiverade Bengt sitt beslut att lämna kanalen. Nu är han inne på sitt 80:e levnadsår. Han huserar i en pampig våning på Kungsholmen och är änkeman sedan 2013 då hans älskade Yvonne dog i bukspottkörtelcancer.

– Jag var jävligt ledsen naturligtvis. Jag grät varje dag och varje natt. Men begravningen blev ett stort party med ett sjuhelsikes drag. Mina polare ställde upp med hela Bomans och stadshotellet i Trosa och vi käkade bara Yvonnes favoritmaträtter, har Bengt berättat i Hälsoliv.

Trots förlusten av Yvonne har Bengt hela tiden gett sig in i nya projekt. Han syns regelbundet i olika publika sammanhang.

– Arbete har alltid varit viktigt för mig. Jag kan inte sitta hemma och lösa Expressens helgkorsord. Och jag gör saker, med barnen och med vänner, säger vinprofilen.

◼️◼️◼️

Ulrika Nilsson är nyhetsuppläsare på TV4
Ulrika Nilsson är nyhetsuppläsare på TV4.

✔︎ Ulrika Nilsson: ”Stängde världen utanför”

Som 26-åring såg Ulrika Nilsson dagens ljus – som väderpresentatör i Nyhetsmorgon – och under andra halvan av 90-talet hamnade hon på andra sidan Atlanten som programledare på CNN.

Annons

Den nu 54-åriga Ulrika är numera tillbaka på TV4. Privat huserar hon på fashionabla Östermalm. Häromåret blev grannskapet besudlat av en sexklubb som flyttade in i fastigheten.

– Folk är upprörda. Alla jag pratat med som bor i närheten – ingen tycker ju att det här är kul. Alla är negativa, sa en Östermalmsbo som Expressen pratade med innan bostadsrättsföreningen till slut lyckades göra sig av med den stötande hyresgästen.

När Ulrika var 40 år blev hon mamma till dottern Ella Alexandra. På tidningen Mamas fråga om det var en stor omställning att bli mamma, svarade hon:

– Ja, allt fokus är ju på henne nu. Jag är överhuvudtaget väldigt driven, så när hon kom så ändrade sig allt fokus och det blev väldigt intensivt inställt bara på henne. Jag stängde av hela världen utanför, nyheter fanns ju inte de första två månaderna…

◼️◼️◼️

Staffan Doppings tabbe i direktsändning har blivit en klassiker.
Staffan Doppings tabbe i direktsändning har blivit en klassiker.

✔︎ Staffan Dopping: ”Oväntat och halvt skandalöst”

Staffan Dopping, 63, är känd för att vara korrekt uti fingerspetsarna, men även solen har fläckar. När han för 20 år sedan skulle påannonsera ett avsnitt av Stålmannen i Nyhetsmorgon, gjorde han det genom att gräva i fickan. Avsikten var att samtidigt säga: ”Jag har lite grön kryptonit i fickan”, men Staffan slant med tungan och meningen blev: ”Jag har lite grön kryptonit i fittan”. Snabbt som sjutton korrigerade han sig.

Annons

– Det var en känsla av skam, jag gick lite som i en bubbla. Men omgivningen tyckte att för att vara ett misstag så var det ovanligt underbart, sa Staffan några år senare i Expressen.

Häromåret gästade han Nyhetsmorgon och berättade att fadäsen lever vidare.

– Det var oväntat, avvikande och halvt skandalöst. Klart att det är det man kommer ihåg…

Utöver kryptonit-incidenten var Staffan 24 december 1979 nära att bränna ner TT:s redaktion. Han glömde nämligen att släcka en adventsljusstake – och genast fylldes lokalen av svart rök.

– Jag var under en period misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. Det var jag under flera veckor, det var ganska jobbigt, minns Staffan i Aftonbladet.

Numera arbetar Staffan med poddarna Fredagsintervjun och Veckopanelen.

◼️◼️◼️

Anna Lindmarker är nyhetsuppläsare i TV4
Anna Lindmarker är nyhetsuppläsare i TV4.

✔︎ Anna Lindmarker: ”Inga kommentarer”

Anna Lindmarker, 59, har haft tur både i karriären och kärleken. Sedan 18 år tillbaka har hon varit lyckligt gift med tv-oraklet Lasse Weiss, 73. Makarna har slagit ner bopålarna på Lidingö nordost om Stockholm. Villan är från 20-talet och tv-paret har sällskap av hundarna Pixie och Plexus.

Annons

Anna har tidigare varit föremål för skvaller som sagt att hon varit kungens älskarinna – något tv-programmet Parlamentet tog upp. Tilltaget gjorde Anna så arg att hon anmälde sin egen tv-kanal till Granskningsnämnden.

Några dagar efter att kungaryktet hade fått fäste medverkade hon själv i en Hey baberiba-sketch där Peter Magnusson och Christine Meltzer hade klätt ut sig till kungaparet. Sketchen anspelade på monarkens kvinnoaffärer.

– Jag har ingen kommentar, kommenterade Anna sketchen i Aftonbladet.

◼️◼️◼️

Bengt Magnusson har arbetat på TV4 länge.
Bengt Magnusson har arbetat länge på TV4.

✔︎ Bengt Magnusson: ”Svårt att hålla tillbaka tårarna”

Bengt Magnusson, 69, blev den trygga punkten för många tv-tittare, när han 1992 intog morgonsoffan ihop med parhästen Malou von Sivers, 67. Han är fortfarande en av TV:s stora elefanter men har dragit ner på arbetstakten.

Annons

För fem år sedan drabbades Bengt av testikelcancer.

– Det svåraste för mig var att möta omgivningens reaktioner. Det var det som tog hårdast – när människor runtomkring mig brast i gråt! Då hade jag som svårast att hålla tillbaka tårarna. Annars var jag fullkomligt i händerna på en fantastisk läkare och trodde fullt ut på det som hon sa, nämligen att jag skulle bli bra, säger Bengt i Expressen TV.

Bengt som är lycklig med hustrun Karin huserar på Södermalm i Stockholm.

◼️◼️◼️

Lotta Mossberg var mångårig programledare på TV4
Lotta Mossberg var mångårig programledare på TV4 – men sadlade om och blev VD för Täby galopp.

✔︎ Lotta Mossberg: ”Jag saknar inte tv-branschen”

Lotta Mossberg, 67, ledde TV4:s allra första nyhetssändning när kanalen drog igång hösten 1990. År 2000 blev hon Nyhetsmorgons starka profil, men tre år senare tackade hon för kaffet, lämnade tv-huset och blev VD för Täby Galopp. Lottas sorti kom som en kalldusch för både kollegor och tv-tittare.

Annons

– Det var folk som både grät och såg ut som fågelholkar, men någon gång måste man kliva åt sidan, förklarade Lotta då.

I tidningen Doktorn har hon berättat att hon sedan länge har sjukdomen diabetes.

– Den som får diabetes måste ändra sin livsstil. Det är viktigt att inse att man har sina begränsningar. I och för sig har jag aldrig varit galen i godis, men en liten bit choklad kan jag fortfarande unna mig. Dock aldrig mer än en bit för ju mer socker jag äter, desto mer ökar insulinbehovet, säger Lotta som numera är pensionär och bor i Hägersten söder om Stockholm.

Till skillnad från många kollegor är hon inte den nostalgiska typen:

– Jag saknar faktiskt inte tv-branschen. Jag är inte en person som blickar tillbaka, hon.

 

◼️◼️◼️

Linda Nyberg har varit programledare i flera kanaler.
Linda Nyberg som programledare i Nyhetsmorgon och idag, då hon lämnat tv-branschen helt.

✔︎ Linda Nyberg: ”Mina vänner kallar mig Doktor Nyberg”

Efter Linda Nybergs, 50, tid i Nyhetsmorgon bevakade hon våra kungligheter för SVT:s räkning. Därefter blev hon marknadsdirektör på Apoteket. 2010 fick hon uppleva både lycka och olycka.

– Det var tuffa tider. Jag skilde mig. Mamma gick bort i augusti, pappa två år tidigare. Båda var bara i 60-årsåldern. Det som räddade mig var tv-kanalen Al-Jazīra, säger Linda i Bathina – en podcast.

Linda stortrivdes på det arabiska tv-bolaget som varje dag har ofattbara 570 miljoner tv-tittare.

Linda jobbar nu åt ett företag som sysslar med spel och varumärken.

– Mina vänner kallar mig för Doktor Nyberg, skrattar Linda och syftar på sin tid inom Apoteket.

 

Foto: TT, TV4, Privat

Annons