LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Det hände sedan – med programledarna från Bolibompa

21 feb, 2020 
Hänt
Johan Anderblad Ika Nord och Karin Gidfors
För en hel generation barn på 90-talet blev programledarna från Bolibompa den tidens superstjärnor och förebilder. Men vad hände sedan med programledarna från SVT:s klassiska barn- och ungdomsprogram?
✔︎ Dog mitt i karriären.
✔︎ Drabbades av panikångest.
✔︎ Fick inga jobb.
✔︎ ”Tröttnade på uppmärksamheten”.
Annons

Så gick det sen för SVT:s barnprogramledare.

Programledarna Jan Trolin och Ellinor Persson
Jan Trolin ledde ungdomsprogram från SVT Växjö med Ellinor Persson.

Jan Trolin dog – mitt i karriären

Jan Trolin föddes den 3 juli 1968 i Acklinga utanför Tidaholm. Han var tidigt teaterintresserad och bara 19 år gammal, 1987 värvades han av Sveriges Television för att leda barn- och ungdomsprogram från Växjö.

Tillsammans med Gila Bergqvist ledde han Unga tvåan, som riktade sig till 9 – 14 åringar. Ett år senare anslöt också Fröken Sverige-tvåan Ellinor Persson till programmet. Trion ledde sedan 1990 det första direktsända Sommarlov, ett program som med åren har blivit en institution i SVT.

Tillsammans med Ellinor Persson ledde Jan senare också två säsonger av det klassiska tävlingsprogrammet Vi i femman och de gjorde också det banbrytande ungdomsprogrammet Kosmopol tillsammans, där tittarna fick ringa in och önska musikvideos.

Annons

1993 skulle duon ha lett programmet Zapp men Jan blev dålig i samband med en reportageresa till Indien strax före premiären och blev sjukskriven. Han återvände aldrig till SVT.

I mars 1995 diagnosticerades Jan med en hjärntumör och en resultatlös strålbehandling inleddes. Bara två månader senare, den 18 maj 1995, somnade han in, endast 26 år gammal. Dödsbudet kom som en chock för många, eftersom Jan hållit sjukdomen hemlig. Ellinor Persson minns sin gamla kollega med värme:

– Som den roligaste människan. En fantastisk humor, vi skrattade hela tiden. Väldigt begåvad och ett väldigt stort hjärta, har Ellinor berättat tidigare för Hänt.

 

Namn: Jan Erik Trolin.

Född: 3 juli 1968 i Acklinga utanför Tidaholm i Skaraborg.

Död: Den 18 maj 1995, bara 26 år gammal. Han är begravd i Tidaholm

Familj: Mamma Birgitta Andersson

Känd för: Ledde de klassiska barn- och ungdomsprogrammen ”Unga tvåan”, ”Sommarlov”, ”Vi i femman” och ”Kosmopol” i SVT mellan åren 1987 och 1993.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Johan Anderblad programledare Bolibompa
Johan Anderblad ledde Bolibompa i 24 år.

Johan Anderblad fick panikångest och började meditera

Johan Anderblad, 60, började som barnprogramledare för Bolibompa i SVT, 1990, efter att ha jobbat på radions P3.

Annons

SVT sökte någon som var van vid direktsändningar och eftersom Johan då hade en tvååring och en sexåring kändes det naturligt att börja med barnprogram. Johans ständige kompis i barnprogrammet var ”pipkaninen” Pipen.

I samband med förändringar på Bolibompa 2014 slutade Johan som programledare där, men minns tiden som det roligaste han gjort.

Sedan dess har han producerat flera tv- och radioprogram. Bland annat dokumentären Hundjobb i Skottland och barnprogrammen Bondgården och Skräp i SVT.

Han har också skrivit flera barnböcker om Bojan. Numera jobbar Johan som läsinspiratör och föreläser inom meditation, berättar han för Hänt.

– För mig är meditation inget konstigt alls, utan ett naturligt sätt att få en paus i tillvaron och hämta ny kraft. Jag började i samband med en kris i trettioårsåldern. Utmattningssyndrom hade man säkert kallat det idag. Jag fick våldsamma panikångestattacker och förstod att jag måste göra något för att få en ”paus i hjärnan” då och då. Sedan dess mediterar jag tjugo minuter varje morgon. Det är en naturlig del av mitt liv. Det ger mig lugn och jag får också kontakt med mitt inre där kreativiteten finns.

Annons

 

Namn: Lars Johan Anderblad.

Ålder: 60.

Familj: Hustrun Katarina, 60, sönerna, Sebastian, 36, och Hannes, 32, två barnbarn Oliver, 3, och William, 1.

Bor: Radhus i Bandhagen, söder om Stockholm.

Gör: Programledare, författare och föreläsare. Skriver barnboksserien om Bojan, som älskar alla fordon.

Känd för: Programledare för Bolibompa på SVT 1990 – 2014.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Karin Gidfors ledde Bolibompa
Karin Gidfors blev ”Bolibompa”-Karin med en hel generation. Sedan försvann hon från rutan.

Karin Gidfors fick inga jobb: ”Funderade på att skola om mig”

Karin Gidfors, 57, började som programledare för Bolibompa på SVT 1991, men hon är kanske mer känd som manusförfattare åt tv-serier som Tre kronor, Skilda världar, Nya tider, Rederiet och Fjällbackamorden. Hennes karriär som manusförfattare började 1989 när hon och kollegan Magdalena Johannesson sålde in skrivna sketcher till radioprogrammet Glädjetåget. Under 90-talet hade Karin fullt upp, men med åren drabbades Sverige av ”såpadöden” och Karins uppdrag kom att sina. Hon tvingades därför gå arbetslös i perioder, vilket hon upplevde som tufft.

Annons

– 2004 var mitt värsta år hittills. Jag hade få jobb och funderade allvarligt på att skola om mig. Jag pratade med arbetsförmedlingen om hur jag skulle göra. Så fick jag något uppdrag och körde på lite till, har hon berättat i en intervju med Svenska Dagbladet.

Karin har också haft mindre roller i tv-serierna Cleo och Guds tre flickor. Hon har också lånat ut sin röst till tecknade filmer som Hundhotellet, Madagaskar 3 och Bamse och tjuvstaden.

I vår är Karin åter aktuell som manusförfattare till Viaplay-serien Advokaten tillsammans med Charlotte Lesche.

 

Namn: Karin Ylva Gidfors.

Född: 9 december 1962 i Gustavsberg.

Bor: I en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Dottern Molly, 20.

Gör: Manusförfattare och röstskådespelare

Känd för: Programledare för Bolibompa några år på 90-talet, manusförfattare sedan 31 år.

 

⬛️⬛️⬛️

 

Programledare Fredrik Berling med frun Lisa
Idag går Fredrik Berling på mingel med frun LIsa – på 90-talet ledde han ”Hjärnkontoret” och ”Bolibompa”.

Fredrik Berling: ”Jag tröttnade på uppmärksamheten”

Fredrik Berling, 55, växte upp i en skådespelarfamilj, som son till skådespelaren Christian Berling och barnbarn till skådespelaren Tore Lindwall. Han började själv med teater, men kom in på tv sedan han blivit antagen till en programledarutbildning som SVT hade 1993. Där var han sedan i 20 år och vi minns honom kanske mest från barn- och ungdomsprogram som Hjärnkontoret, Kloak, Bolibompa och tv-sporten.

Annons

– När vi startade Hjärnkontoret tog vi oss an svåra saker på ett nytt, spännande sätt som fick genomslagskraft. Programmet hade en stor och bred publik och fick mycket uppskattning. Jag är väldigt stolt över Hjärnkontoret, säger Fredrik till Hänt.se.

Han minns SVT-tiden med blandade känslor.

– Det jag inte gillade var dels att allt blir så likriktat inom media. Alla sneglar räddhågset på andra och till slut gör och säger dom flesta samma sak och det finns sällan utrymme för annat. Vad gäller uppmärksamheten man får genom att synas i tv så uppskattade jag det till en början, men jag tröttnade till slut och kände att jag aldrig kunde vara riktigt privat.

Idag arbetar Fredrik bland annat som innehållsproducent, talarcoach, läser in ljudböcker och är moderator och konferencier.

– Det är fantastiskt roligt och givande. Jag älskar att kommunicera live med människor och det är häftigt att vara i olika branscher med nya människor så gott som varje dag.

Annons

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag har fult upp med två små barn. Utöver det hinner jag ingenting just nu.

 

Namn: Carl Fredrik Anders Berling.

Född: 22 augusti 1964 i Helsingborg.

Familj: Frun Lisa Bergin, barnen Anna, 12, Alvin, 6, och Minou, 5.

Bor: I en bostadsrätt på Sickla kaj i Stockholm.

Gör: Programledare, moderator, innehållsproducent, talarcoach, läser in ljudböcker.

Känd för: Programledare Bolibompa, Hjärnkontoret, Kloak, Lilla Sportspegeln, Vasaloppet, Fotbollsgalan.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Ika Nord med sonen Nemo
Ika Nord med skelettet Åke som sidekick. Efter ”Ika i rutan” fick hon sonen Nemo, som idag är 25 år.

Ika Nord fick en son med Downs syndrom

Minns ni Ika i rutan på SVT 1988? Där fick Sveriges barn följa programledaren Ika Nord, 59, som mimade och höll på med mystiska danser, bland annat en skelettdans.  Sveriges mest omtyckta plastskelett Åke var inte med från början, utan dök upp först i säsong två. Han fick sedan en ännu mer framträdande roll som sidekick i programmet Ikas tv-kalas, som regisserades av Tomas Alfredsson. Åke fick en stor beundrarskara och uppträder fortfarande ibland vid Ikas sida.

Annons

1993 fick Ika svenska teaterkritikernas barn- och ungdomspris för rollen som katten Findus i SVT:s julkalender Tomtemaskinen.

– Det var en fantastisk tid. Det är ju den högsta drömmen för en artist att få möjlighet att förverkliga sina artistiska idéer och dessutom få möta en publik, säger Ika till Hänt.se.

Har du alltid kunnat försörja dig som artist?

– En period jobbade jag som garderobiär på Dramaten, men i övrigt så har det faktiskt gått. I början spelade jag på gatan i hela Europa, det är bara att ta i där man kan.

I september 1994 var lyckan stor när Ika skulle bli mamma för första gången. Men förlossningen blev dramatisk och barnet föddes med Downs syndrom och ett hål i hjärtat. Läkarna tog honom direkt och han fick ligga i kuvös en vecka. Ika minns tiden som jobbig, men hon minns också mycket ljus.

– När Nemo kom upp på vårt rum efter en vecka i kuvös kände jag bara lycka. Det hade varit förmätet att sörja när han såg så harmonisk ut, säger hon.

Annons

När Nemo var åtta månader opererades hans hjärta. 18 månader efter Nemo föddes sonen Benjamin.

Idag är Nemo 25 år gammal, bor i en egen lägenhet på ett gruppboende och Ika har aldrig upplevt honom eller sig själv som ett offer.

– Det är trots allt en sådan gåva att leva med Nemo. Det finns så oerhört mycket kärlek kring honom. Han lever i nuet, utan oro eller långsinthet. Han påminner mig ständigt om att det inte finns en fast norm mot vilket allt ska mätas, utan flera. Hela jämförelsegrejen känns oviktig nu – det viktiga är att vara närvarande.

Har du som clown lättare att förhålla dig till Nemos verklighet?

– Ja, i min värld är människor mer tillåtande till det udda. Nemo har alltid älskats för den han är, säger Ika.

Vad gör Nemo idag?

– Just nu går han på cykelläger och lär sig cykla.

Vad gör din andra son Benjamin?

– Han jobbar som modell och är just nu i London.

 

Namn: Ulrika Christina Elisabeth Nord.

Annons

Född: 29 april 1960 i Halmstad.

Bor: Tallkrogen, Stockholm.

Familj: Maken David Tallroth, 45, barnen Nemo, 25, och Benjamin, 24. Två katter.

Gör: Skådespelare, mimare, clown, regissör och teaterkonsulent i Hallands län.

Känd för: Barnprogrammet Ika i rutan från 1988.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Elin Ek som Grynet
Karaktären ”Grynet” spelades av Elin Ek.

Elin Ek om mötet med Zlatan

Några år i skarven mellan 1990-tal och 00-tal var Grynet, den kaxiga tjejen med rosa kläder och glittrande tiara, SVT:s kanske allra största stjärna. Ungdomsprogrammen hon frontade lockade miljontals tittare och hon älskades av många, avskyddes av andra. Inte minst av medelålders tv-recensenter. Mest klassisk är Grynets intervju med en 21-årig Zlatan Ibrahimovic i Amsterdam.

Hon sätter sig på en bro och gör chokladbollar som hon sedan bjuder Ibrahimovic på. På den välklippta planen på Amsterdam Arena dukar hon sedan upp picknick på två filtar – en rosa och en leopardmönstrad – och så kommer den dåvarande Ajaxspelaren och blir totalcharmad av den rosa energikicken och hennes kärleksdikt och hennes oslipade sätt att vara.

Annons

Elin Ek, 43, upphovskvinnan bakom Grynet, säger till Göteborgs-Posten:

– Väldigt tidigt såg jag likheter mellan Grynet och Zlatan. Han var verkligen en bad boy, stämde inte in i den gängse normen för hur en svensk landslagsspelare i fotboll skulle vara. Därför bestämde jag mig snabbt för att han skulle bli en av Grynets idoler. Det var roligt att få möta honom med tiaran på, för jag var också väldigt ifrågasatt.

Efter åren i tv, med ett ständigt leende på läpparna, behövde Elin en mediepaus. Hon åkte runt och föreläste om feminism och tankarna bakom Grynet. De senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR. Hon har skrivit flera barnböcker, bland annat Grynets bok, Supertanten och Athena – Grattis världen jag är här nu.

 

Namn: Elin Hermina Ek.

Familj: Man och två barn.

Född: 28 december 1976 i Sundsvall.

Bor: I södra Stockholm.

Arbete: Journalist och författare. Folkbildare.

Känd för: Grynets Show, Grynet på Vift samt Grynets Megashow.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Jörgen Lantz spelade Björne, här med Eva Funck
Jörgen Lantz spelade Björne. Här med Eva Funck.

Jörgen Lantz hustru dog i cancer: ”Vet att livet är skört”

Jörgen Lantz, 76, föddes den 23 december 1943, samma dag som drottning Silvia, på Södermalm i Stockholm. Där har han sedan bott i hela sitt liv, berättar han när vi ringer upp. Bortsett från 41 år i Gamla stan. Jörgen drömde som ung om att bli skulptör, men kom inte in på Konstfack och utbildade sig istället till skådespelare på Actor´s studio i New York och på Scenskolan i Stockholm. Han gick med i Fria Teatern och spelade Ville i teatergruppens barnprogram Ville, Valle och Viktor på SVT. Förra året firade gänget 50-årsjublieum. 1987 blev Jörgen rikskändis, när han slog igenom som Björne i Björnes magasin med sin ständige följeslagare Snigel.

Annons

– Jag minns det som en väldigt trevlig period i mitt liv. Det var ett positivt program, inte bara för barn, ungdomar och äldre utan också för oss medverkande.

1999 blev producenten Kerstin Hedberg sjuk och en ny producent skulle tillsättas. Samtidigt låg Jörgens hustru Cecilia för döden i  livmodercancer som hade spridit sig i kroppen.

– Det stod i tidningarna att jag fick sparken, men det stämde inte riktigt, säger Jörgen till Hänt.se

Jörgen satt vid sin hustrus sida när hon somnade in i februari 2000. Sedan valde han att sluta på tv. Han orkade ingenting, förutom att sitta hemma och sörja.

– Den erfarenheten har gjort att jag kan omfamna livet mycket mer. Jag vet att livet är ganska skört och går ganska fort. Sjukdomar som cancer, drabbar alla, antingen som nära anhörig eller att man får det själv. Det är en lärdom att ta hand om sig själv och sina nära, säger Jörgen.

Tre år efter hustruns död träffade han psykoterapeuten Ann-Christine, 66. De är idag gifta och lever tillsammans på Södermalm i Stockholm med bichon havanaisen Tindra.

Annons

– Jag är pensionär, men jag gör en del saker. Jag läser ibland in böcker och så hade jag en scenföreställning med Björne på Maximteatern förra året. Det var jätteroligt och första gången Björne var på scen. Jag blir aldrig av med den figuren. Björne sitter i min kropp, i min själ och i mitt hjärta!

 

Namn: Jörgen Lantz.

Född: 23 december 1943 i Stockholm

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Hustrun Ann-Christine, 66, sönerna Joachim, 49, Pontus, 45, och Robin 38, tre barnbarn.

Mitt liv idag: Går ut med hunden, går på gallerier och auktionsfirmor, reser och är på landet på Djurö i Stockholms skärgård.

Känd för: Mest känd för rollen som Ville i tv-serien Ville, Valle och Viktor på70-talet och som Björne i Björnes magasin under åren 1987-99.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Morgan Alling Lasse Beischer Tippen
Morgan Alling och Lasse Beischer i ”Tippen”. Idag har Lasse en egen teatergrupp.

Lasse Beischer är clown tillsammans med hustrun

Lasse Beischer, 55, spelade tillsammans med Morgan Alling sopgubbarna Lasse och Morgan i SVT:s Sommarlovsprogram, 1993 och 1994. Med i tv-programmet var också Kenneth Rydholm och Eva Ekengren. Programmet kretsade mycket kring återvinning och miljöfrågor. Budskapet var att ingenting försvinner, allt finns kvar. I programmet visades också tv-serier såsom Clarissas värld, Agaton Sax och Sommarhajk.

Annons

Lasse fortsatte med skådespeleri. Han var engagerad i teater Halland, men driver sedan 2005 teatergruppen 123 Schtunk tillsammans med kärleken Josefine Andersson, Dick Karlsson och Thomas Påhlsson. De framför verk av teaterhistoriens stora mästare, såsom Shakespeare, likväl som egna texter – alltid med utgångspunkt att roa, men även stämma till eftertanke. Ofta understött av egenskriven musik. Gruppen uppträder maskerade till clowner. Som en del av framförandet får ofta någon, eller några, ur publiken komma upp på scenen och bli en del av föreställningen. Ett annat särdrag är att Thomas Påhlsson både är och samtidigt spelar teknikern som sköter ljus och ljud. Ofta får han ”hjälpa” skådespelarna på scen att komma ihåg sina repliker och berätta vad som ska hända.

 

Namn: Lars Henrik Beischer, född Carlsson.

Född: 26 maj 1964 i Varberg.

Familj: Hustrun, skådespelarkollegan Josefine Andersson, 46, dottern Josefin, 24, sedan tidigare, 13-åriga tvillingarna Nils och Tage med Josefine.

Annons

Bor: Lägenhet i Linnéstan i Göteborg.

Gör: Skådespelare.

Känd som: Medverkade i sommarlovsmorgon Tippen tillsammans med Morgon Alling.

 

 

⬛️⬛️⬛️

 

Lars in de Betou och Anders Lundin. Magdalena in De Betou.
Lars in de Betou med Anders Lundin. Lars är gift med skådisen Magdalena in de Betou, här med dottern Sara.

Lars in de Betou: ”Jobbar på universitetet”

Lars in de Betou, 57, är musikern som fick Sveriges barn att tralla och skratta genom roliga musikvideor i olika barnprogram på SVT. Han både skrev låtarna, sjöng och skådespelade tillsammans med Anders Lundin. De gavs även ut som CD- och DVD med titlarna Känsliga bitar, 1999 och Mycket känsliga bitar, 2004.

– Det roligaste var att det var så otroligt påhittigt och fritt. Att göra barnmusik innebar att slippa anpassa sig till en massa trendiga bransch-trick och snärjande kommersialism, säger Lars till Hänt.se.

Annons

Lars och Anders Lundin gjorde även en musikvideo till barnprogrammet Planeten Pi, från 2004 som handlade om naturlagarna och utspelade sig på den paradisiska planeten Pi med dockorna Ada, Evert och Gudrun. Det fanns också en orm som ständigt försökte sälja människornas äpplen. Medverkade gjorde bland annat skådespelarna Pia Johansson och Robert Gustafsson.

– Det var kul att jobba med Anders. Han är en fantastiskt rolig person privat. Annars också men mest privat. Vi ses sporadiskt, men hörs ibland, säger Lars.

Idag arbetar Lars med att regissera, producera, medverka i, skriva manus och göra musik till produktioner för radio, TV, skolor och universitet.

– Största utmaningen var då som nu, fast nu är det ännu värre tror jag, att barnkultur är så lågt värderat. Man förväntas göra det för att det är kul, men gratis. Nästan.

Sedan tio år arbetar Lars på Stockholms universitets kommunikationsavdelning.

Annons

– Jag arbetar med filmer, forskningsfilmer, poddar och utbildning. Senast en serie om Agenda 2030, FN globala hållbarhetsmål. Och så gör jag det digitala bildningsmagasinet Anekdot.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då går jag ut med hunden. Eller målar om på landet

 

Namn: Lars Gustaf Martin In de Betou

Född: 31 augusti 1962.

Familj: Hustrun, skådespelerskan och pokerproffset Magdalena In de Betou, 55, barnen Arthur, 29, Samuel, 26, och Sara, 16. En hund och två fåglar. Kaninen dog i november.

Bor: I en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Gör: Regisserar, producerar, medverka i, skriver manus och gör musik till produktioner för radio, TV, skolor och universitet.

Känd för: Sina roliga musikvideor i SVT:s barnprogram.

 

AV: ANNA VON KOCH

Bilder: TT

Annons