sveriges mästerkock

Så gick det sen för vinnarna i Sveriges mästerkock

Deceniets mästerkock

Sveriges mästerkock är igång med ytterligare en säsong i ordningen!
Men hur har det egentligen gått för vinnarna genom åren?
Hänt har pratat med segrarna om vad de gör idag!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

TV: Se när Christin Kashou vinner Sveriges mästerkock 2021
1:03

Efter reklamen: TV: Se när Christin Kashou vinner Sveriges mästerkock 2021

(1:03)

Slå på ljud

Sveriges mästerkock har minst sagt fått amatörkockar att glänsa med sin matlagning genom alla säsonger och vinnarna får ofta betydligt mer än ett kokbokskontrakt och en vinstsumma på 250 000 kronor.

För många av dem har drömmen om att kunna leva på sitt stora intresse gått i uppfyllelse och har framgångsrika karriärer.

Adam Thulin, 22 år, vinnare 2022

Adam Thulin

FOTO:TV4

I fjolårets säsong av Sveriges mästerkock kammade Adam Thulin hem segern efter en rafflande final. Efter vinsten har man kunnat se honom flertalet gånger i Nyhetsmorgon och så släppte han sin egen kokbok Ett bord, flera smaker.

Den unga kocken har minst sagt fått en raketstart på sin karriär och idag jobbar han på Markus Ayjalays restaurang Tegelbacken i Stockholm. Han har dessutom avslöjat att han börjat jobba på ytterligare en kokbok.

Christin Kashou, 26 år, vinnare 2021

Christin Kashou

FOTO: TV4

Christin Kashou jobbar idag på den populära restaurangen Surfers i Stockholm. För Hänt berättar hon att arbetsdagen är det bästa dagen!

När hon sökte till Sveriges mästerkock var hon nyutexaminerad jurist men ägnar sig idag åt sin stora passion – mat!

Jag är dels junior souschef på restaurang Surfers men sen gör jag också gästspel och jobbar med matrelaterat i sociala medier + några andra saker (fortfarande hemliga) Trivs väldigt bra! Gör det jag älskar, arbetsdagen är den bästa dagen! berättar hon för Hänt.

Sofia Henriksson, 30 år, vinnare 2020

Sofia Henriksson stod som segrare i Sveriges mästerkock 2020 och samma år medverkade hon dessutom i Decenniets mästerkock.

Idag har drömmen gått i uppfyllelse och hon driver sitt eget företag där hon jobbar med mat.

– Jobbar med mat! Har mitt eget företag och gör alla möjliga olika jobb och projekt, berättar Sofia för Hänt.

Gabriel Jonsson, 35 år, vinnare 2019

Gabriel Jonsson

FOTO:TV4

Sedan dagen Gabriel kammade hem vinsten så har han arbetat med mat.

– Från dagen jag vann Sveriges mästerkock så har jag jobbat med mat på heltid. Allt ifrån företagsevent till privata middagar och gästspel. Innan pandemin hade jag mestadels dessa typer av arbete och en Youtube-kanal på sidan. Sen kom pandemin och då fick jag slå om och köra Youtube på heltid. Kanalen tog fart och nu är det tvärt om, youtube till 90 % och gästspel och de privata middagarna resten.

– Jag jobbar även endel med min webbshop samt ny kokbok också. Sedan ett år tillbaka har jag och min sambo Olivia köpt en gammal gård på Gotland. Här har vi renoverat en del som även det ligger som en byggserie på kanalen. Och vi planerar att på sikt ha någon typ av verksamhet på gården. Boende och middagar. Juste… jag trivs toppen med allt! berättar Gabriel för Hänt.

Klara Lind, 34 år, vinnare 2017

Klara Lind

FOTO:TV4

Klara kombinerar idag sina två största intressen – matlagning och dejting.

– Just nu jobbar jag endast med mina sociala kanaler med mat och mycket fokus på min podd Dejtapodden som jag har ihop med Agnes som också har varit med i Sveriges mästerkock. Kombinerar mina två största passioner i livet som är just mat och dejting/relationer. Efter ett jobbigt breakup förra året så vill jag lägga ner min tid på att podda om kärlek och relationer och finnas där för dom som också går igenom hjärtekross och behöver stöd i det. 2023 kommer jag fortsätta laga mat och podda men har lite andra planer på att skriva mer om mat och dejting, säger Klara till Hänt.

Catarina Köning, 38 år, vinnare 2016

Catarina berättar att hennes liv förändrades totalt efter sin medverkan i Sveriges mästerkock och idag lever hon sin dröm.

– Ja mitt liv förändrades totalt. Idag jobbar jag som TV-kock på TV4, kokboksförfattare (har släppt 4 kokböcker, och 5:e kommer i september.) Bloggar även för Elle Mat och vin. Och nu i januari ska jag påbörja min sommelierutbildning som kommer binda ihop den totala upplevelsen kring mat och dryck. Jag lever verkligen min dröm, berättar Catarina för Hänt.

Amir Kheirmand, 43 år, vinnare 2014

Amir Kheirmand

Amir Kheirmand vann Sveriges mästerkock 2014.

Efter vinsten i Sveriges mästerkock gav Amir Kheirmand ut kokboken Världens bästa mat. Sedan 2015 driver han det framgångsrika företaget Schysst käk.

– Jag driver Schysst käk sen 2015.

Sigrid Bárány, 48 år, vinnare 2012

Sigrid Bárány

Sigrid Bárány vann Sveriges mästerkock 2012.

Sigrid Bárány har jobbat med en hel massa sedan sin vinst. Hon berättar att hon fick det tufft under pandemin och i nuläget är hon mitt uppe i en process att söka sig vidare i arbetslivet.

– Efter vinsten i Sveriges Mästerkock 2012 har jag jobbat som matinspiratör. Jag har bland annat gjort podcast, 7 säsonger av Matsamtalet och 3 säsonger av Schysst Mat samt en säsong av barnprogrammet Junkplaneten på Barnkanalen. Mycket av det jag har jobbat med har haft tema hållbarhet, inhemskt lantbruk och matproduktion samt global matförsörjning, eftersom det är aktuella ämnen som jag känner starkt för.

– Sen har jag jobbat med mycket annat också, till exempel evenemang, föreläsningar, cookalonger och receptskapande. Det har varit väldigt lustfyllt och omväxlande och jag har fått träffa och samarbeta med väldigt många ljuvliga människor. Under pandemin fick jag det tufft på jobbfronten och nu är jag i en process av att söka mig vidare i arbetslivet, dels för att jag är lite trött på att vara egenföretagare, dels för att jag vill göra något nytt. Det ska bli spännande att se vad nästa steg på resan handlar om! säger hon till Hänt.

Louise Johansson, 36 år, vinnare 2011

Louise Johansson

FOTO: Jan Wiriden

JAN WIRIDEN / GT / TT

Louise Johansson lever sin dröm och jobbar som kock och matstylist. Dessutom släpper hon sin tredje kokbok i maj.

– Idag driver jag mitt egna företag där jag arbetar som kock och matstylist. Jag är receptkreatör, arbetar med sociala medier, föreläsare och skriver min tredje kokbok Musslor och morötter som kommer ut i maj. Jag älskar mitt jobb! Fantastiskt att få jobba med mat som jag älskar att kreera med! berättar Louise för Hänt.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN