Tunga beskedet månader innan Svenne Hedlunds död

Svenne Hedlund

Svenne Hedlund har lämnat oss.
Bara månader innan sin död nåddes artisten av ett tungt besked.
Folkkära kändisar som lämnat oss 2022
0:27

Efter reklamen: Folkkära kändisar som lämnat oss 2022

(0:27)

Slå på ljud

Hep stars tidigare frontman Svenne Hedlund gick bort i helgen. Det var kollegan Ulf Stjernbo som bekräftade dödsfallet.

Nyheten om Svenne Hedlunds död kommer mindre än ett år efter att en annan Hep stars-medlem somnat in. Det var i april som bandets grundare och basist Lennart Hegland gick bort efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

Hegland drabbades i slutet av 1990-talet av en hjärnskada, vilket medförde att han fick problem med både talet och minnet. Brodern Bengt Hegland har tidigare berättat att även Lennarts personlighet förändrades, från att ha varit utåtriktad till att bli mer inåtvänd.

Svenne Hedlund om sorgen efter Hep stars-kollegans död

Lelle Hegland var med och bildade Hep stars 1963, ett år innan Svenne Hedlund anslöt till bandet.

– Lelle var generös och otroligt snäll. Han tänkte på sina polare och vänner. Han var mycket fin som människa. Jag minns honom som en mycket generös person, det var kul att vara hans kollega och vän. Det är mycket sorgligt att han har gått bort, sa Svenne Hedlund till Aftonbladet i samband med vännens bortgång.

Svenne Hedlund och Lelle Hegland

Inom loppet av bara sju månader har de tidigare Hep stars-medlemmarna Svenne Hedlund och Lelle Hegland gått bort.

Roger Tillberg/TT

– Den tid vi hade tillsammans var fantastisk. Vi var i den sena tonåren och slog igenom ganska snabbt. Vi var ute på turné hela tiden och det är underbart när man tänker tillbaka på tiden med Hep stars.

Familjen på plats för att ta farväl

Nu drygt sju månader senare har Hep stars alltså förlorat ännu en bandmedlem.

Ulf Stjernbo berättar för Aftonbladet att Svenne Hedlund drabbats av covid efter att han kommit hem från sin senaste turné och då blivit inlagd. Han repade sig, men blev aldrig helt återställd. Tanken var att Svenne skulle avsluta sin höstturné på Intiman i Stockholm den 12-16 december. Men den 30 november fick Svenne Hedlund föras till Värnamos sjukhus efter att återigen ha blivit dålig.

Svenne Hedlund sörjs nu av hela artistsverige. Abba-stjärnan Björn Ulvaeus medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon när han nåddes av dödsbeskedet.
– Han var Sveriges största popidol ett tag under 60-talet. Han var utan konkurrens den mest populära figuren inom popmusik, säger Ulvaeus om sin kollega.

Svenne, som tidigare var gift med Lotta Hedlund, somnade in på Värnamos sjukhus, med sin dotter och barnbarn vid sin sida.

Han blev 77 år.

FRÅN FÖRSTASIDAN