TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

SVT-tittarnas massiva kritik efter hundarnas luciatåg: ”Osmakligt”

16 dec, 2020 
SVT
I samband med Luciahelgen bjöd Jukkasjärvi på ett traditionellt luciatåg av musikelever från Boden och Kiruna.
Grannarna i Gällivare valde då att kontra med ett annat slags tåg.
Men nu rasar SVT:s tittare över luciatåget – som bestod av hundar.
Annons
7 svenska kändisar som har lämnat oss 2020Brand logo
7 svenska kändisar som har lämnat oss 2020

Det här året har inget varit sig likt, alla stora evenemang har tvingats ställa in och folksamlingar har minskat allt mer då restriktionerna blivit hårdare.

Lucia är också en högtid där många ofta samlas för att se det fina tåget träda fram med ljus och fin sång. I år blev även luciafirandet annorlunda, men elever från Musikgymnasiet i Boden och barnkören från Kulturskolan i Kiruna hittade ändå en väg kring restriktionerna.

Med två meters avstånd och utomhus i friska luften bjöd de på ett traditionellt luciatåg med en lucia i spetsen följt av några tärnor och stjärngossar.

Luciatåget bestod av hundar

Luciatåget i Jukkasjärvi fick några hundägare i närliggande Gällivare att spåna fram en rolig idé på ett annat slags luciatåg. De klädde nämligen ut sina små hundar till karaktärer som brukar finnas med i tåget.

Det är hundägarna Linda Landström och Felicia Nilsson som ligger bakom upptåget. Hunden Latte fick agera Lucia och de andra hundarna blev utklädda till tärna, stjärngosse och tomte.

Annons

I klippet spelades den klassiska luciasången Natten går tunga fjät och en efter en kom vovvarna springandes mot kameran och visade upp sin utstyrsel.

Hunden Winna
Tiken Winna är utklädd till tomte.

Kritiken mot oetiska hundklippet

Klippet har nu mötts av hård kritik från andra hundägare och djurvänner. SVT-tittarna förstår helt enkelt inte det roliga i att klä ut hundar.

”Varför klä ut hundar på det viset, och göra sig rolig på deras bekostnad. Ser inget sött eller gulligt överhuvudtaget i detta. Ser bara små olyckliga hundar som skäms. Nä låt hundar vara hundar. Då är dom lyckligast., uppmanar en tittare.

”Osmakligt! Hundar/Djur är inte dockor! Dom tycker inte om att ha kläder på sig! Lek med dockor i stället ni som tycker detta är gulligt!, skriver en annan.

Annons

”Men jösses .... Låt hundarna få vara hundar. Finns behovet av att leka med hundar, som om de vore dockor, så är mitt tips att köpa en låtsas leksakshund., konstaterar en tredje.

Det är även många som inte alls ser det gulliga i det hela, utan att det inte är etiskt rätt att klä ut sina hundar för att man själv kanske tycker att det är sött.

”Det är djur, inte människor, förfärligt att göra så. Kan inte tro att hundarna uppskattade det hela!, skriver en.

”Stackars hundar, endast matte/husse som tycker detta är kul, definitivt inte hunden”, kommenterar en annan.

”Varför utsätta dessa stackars djur för detta, bara för att vi människor tyckar det är gulligt, skäms på er”, skriver en och skickar symboler med ”tumme ned”.

FOTO: TT, SVT

Annons