Sven-Bertil Taubes sista önskan till 25 år yngre frun Mikaela

Sven-Bertil Taube och frun Mikaela.

Sven-Bertil Taube tar farväl av artistlivet. Snart fyllda 87 gör han sorti med albumet “Sånger ur havet”.
Det är i havet, utanför Sjösala, han vill vi få sista vilan.

Sven-Bertil Taube, som fyller 87 år 24 november, tar farväl. Av artistlivet, alltså. Sitt sista framträdande på scen gjorde han innan pandemin bröt ut. Den har han tillbringat i våningen på Alderville Road i sydvästra London.

– Jag har faktiskt inte lidit så mycket av isoleringen under pandemin, jag är skönt påpassad av Mikaela. Våningen som jag sitter på är ganska rymlig och vi har ju vår terrass, berättar han för Dagens Nyheter.

Snart kommer Taubes sista album ut, “Sånger ur havet” där han reciterar sonetter av poeten Lars Forssell, till musik komponerad av Peter Nordahl och framförd av Göteborgs symfoniker. Mycket av dikternas innehåll handlar om döden.

– När jag läser dem nu så förstår jag vad de handlar om: om livet och om döden, den nära förestående, säger han.

Sven-Bertil Taube gifte sig med Mikaela 1985.

Sven-Bertil har, som den gamle estradör och skådespelare han är, en yrkesmans inställning till livets slut.

– Jag väntar på sortin, i stort sett. I en trevlig omgivning. Det finns ingen skräck i det, snarare är det just tanken, säger han i DN.

Mikaela: ”Sven-Bertil har inte tänkt att dö än”

Han har naturligtvis även tankar kring sitt eftermäle.

– Det jag önskar är att jag ska lämna ett gott intryck efter mig, i synnerhet hos dem som närmast berörs, fru och barn och barnbarn. Att de minns mig med en sorts glädje. Det upptar mig mer än tankar på vad jag har gjort som artist. Även om det naturligtvis är roligt om det kan roa andra under någon tid framöver.

Kikkis lycka – orden om kärleken efter alla år som singel

Hustrun Mikaela Taube, 62, som han gifte sig med 1985, finns ständigt vid hans sida och ledsagar honom då synen försvunnit mer och mer. Hon har också synpunkter på makens album med Forssell-poesi.

– Han har inte tänkt dö riktigt än! Det finns också något livsbejakande i de här dikterna och i musiken: hur vi alla blir vatten till slut. Att vi har varit här en tid och gjort vad vi kan, säger hon.

Havet har varit en ständig närvarande följeslagare i Sven-Bertils liv. Pappa Evert Taube skrev om och besjöng livet på havet. Själv har han uppväxtens somrar i Sjösala i Stockholms skärgård nära hjärtat. Och det är där som Sven-Bertil så småningom vill få sin sista vila.

– Sedan vill jag att min aska strös utanför Sjösala. Det finns ett område mellan Sjösala och Sandhamn, där tror jag att det är tillåtet att bli strödd.

LÄS OCKSÅ: Mona Tumba avslöjar – Lill-Babs förutsåg Sven Tumbas död

LÄS OCKSÅ: Tomas Brolins ilska – efter frågorna om sonen: ”Lägg ner!”

Foto: TT

Senaste nytt