LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Sven-Bertil Taubes sista önskan till 25 år yngre frun Mikaela

12 nov, 2021 UPPDATERAD 12 nov, 2022
AvLeif Schulman
Sven-Bertil Taube och frun Mikaela.
Sven-Bertil Taube tog farväl av artistlivet förra året. År 2021 gjorde han sorti med albumet “Sånger ur havet”.
I en intervju med DN berättade artisten att det är i havet, utanför Sjösala, han vill vi få sista vilan.
Annons
Siw Malmkvist om varför hon tackade nej till ”Så mycket bättre”Brand logo
Siw Malmkvist om varför hon tackade nej till ”Så mycket bättre”

Den älskade artisten Sven-Bertil Taube har gått bort. Sitt sista framträdande på scen gjorde han innan pandemin bröt ut. Tiden under pandemin tillbringade han i våningen på Alderville Road i sydvästra London.

– Jag har faktiskt inte lidit så mycket av isoleringen under pandemin, jag är skönt påpassad av Mikaela. Våningen som jag sitter på är ganska rymlig och vi har ju vår terrass, berättade han för Dagens Nyheter.

Hans sista album blev “Sånger ur havet” där han reciterade sonetter av poeten Lars Forssell, till musik komponerad av Peter Nordahl och framförd av Göteborgs symfoniker. Mycket av dikternas innehåll handlar om döden.

– När jag läser dem nu så förstår jag vad de handlar om: om livet och om döden, den nära förestående.

Sven-Bertil Taube gifte sig med Mikaela 1985.

Sven-Bertil hade, som den gamle estradör och skådespelare han var, en yrkesmans inställning till livets slut.

Annons

– Jag väntar på sortin, i stort sett. I en trevlig omgivning. Det finns ingen skräck i det, snarare är det just tanken, säger han i DN.

Mikaela: ”Sven-Bertil har inte tänkt att dö än”

Han delade även med sig av sina tankar kring sitt eftermäle.

– Det jag önskar är att jag ska lämna ett gott intryck efter mig, i synnerhet hos dem som närmast berörs, fru och barn och barnbarn. Att de minns mig med en sorts glädje. Det upptar mig mer än tankar på vad jag har gjort som artist. Även om det naturligtvis är roligt om det kan roa andra under någon tid framöver.

Hustrun Mikaela Taube, 62, som han gifte sig med 1985, fanns ständigt vid hans sida och ledsagade honom då synen försvunnit mer och mer. Hon hade också synpunkter på makens album med Forssell-poesi.

– Han har inte tänkt dö riktigt än! Det finns också något livsbejakande i de här dikterna och i musiken: hur vi alla blir vatten till slut. Att vi har varit här en tid och gjort vad vi kan, säger hon.

Annons

Havet har varit en ständig närvarande följeslagare i Sven-Bertils liv. Pappa Evert Taube skrev om och besjöng livet på havet. Själv hade han uppväxtens somrar i Sjösala i Stockholms skärgård nära hjärtat. Och det är där som Sven-Bertil vill få sin sista vila.

– Sedan vill jag att min aska strös utanför Sjösala. Det finns ett område mellan Sjösala och Sandhamn, där tror jag att det är tillåtet att bli strödd.

Foto: TT

Annons