Stora förändringen i Eurovision song contest 2021 – så blir tävlingen

Tidigare ESC-vinnaren Loreen och ESC-deltagaren John Lundvik

TT
I maj är det tänkt att Eurovision song contest blir av. Det är dock varit osäkert på vilket sätt, men nu berättar arrangörerna om den stora förändring som för tävlingen möjlig.

Två månader innan årets Eurovision song contest skulle ha ägt rum bestämde sig arrangörerna för att ställa in tävlingen. Anledningen är så klart coronapandemin.

Sedan dess har det varit osäkert vad som händer med nästa års ESC. Att det skulle bli av har varit mer eller mindre klart, för arrangörerna har tidigare i år gått ut med att tävlingen skulle genomföras ”oavsett vad”.

I juni bekräftade de också att datumen som gäller är 18, 20 och 22 maj.

På tävlingens officiella hemsida skriver arrangörerna att de kommit på ett sätt att genomföra det på ett så säkert sätt som möjligt. Det innebär naturligtvis att den stora folkfesten uteblir, men arrangörerna skriver att alla länder har möjlighet att skicka sina representanter till Rotterdam i Nederländerna, som alltså är värdstaden.

Så ska Eurovision song contest 2021 gå till

På hemsidan står det att alla länders bidrag ska spelas in på förhand för att säkerställa att de kan spelas upp även om deltagaren inte kan resa dit.

Arrangörerna har också kommit med en rad riktlinjer. Framträdandena ska ske i realtid i studiomiljö (så som det hade framförts under tävlingen), och efter inspelningen får man inte redigera varken rösten eller framträdandet.

Men det verkar som att alla länder ha en hel del frihet ändå med hur de väljer att genomföra låtarna.

”Istället för att ha ett strikt format vill Eurovision son contest omfamna den konstnärlig frihet, kreativitet, ambition och stil som alla 41 länder har”, skriver man.

LÄS MER: Här är alla svenskar i Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Hårda kraven på bidragen

De är också tillåtet att använda sig av scenografi som skulle kunna tänkas vara tillgängliga i Rotterdam.

Däremot får ingen publik medverka under inspelningarna, och videobidragen får inte publiceras innan tävlingen i maj. Andra saker som arrangörerna har bestämt sig för att förbjuda är: virtual reality, överlägg, drönarbilder, chroma key eller green screens.

Vatten är inte heller tillåtet.

För att försäkra sig om att ingen använder sig av en dusch eller något annat otillåtet kommer inspelningarna att övervakas av ett utsänt ombud från Eurovision song contest.

Vem som kommer att representera Sverige är inte klart än. Eftersom årets tävling inte blev av så fick inte Melodifestivalen-vinnarna The mamas chansen att tävla för oss med sin låt Move.

SVT har tidigare sagt att Melodifestivalen kommer att bli av 2021, och att deltävlingarna börjar i februari.

Bild: Jessica Gow/TT, Peter Wixström/Aftonbladet/TT

Läs också: The Mamas vinner Melodifestivalen 2020

Läs också: David Lindgren: Därför fick jag sparken från Melodifestivalen