LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sofia Helin läser nyårsdikten – så blir Tolvslaget på Skansen 2020

26 nov, 2020 
Anders Lundin, Sofia Helin och Parisa Amiri
Foto: Janne Danielsson/SVT
Nyårsafton närmar sig med stormsteg och det står nu klart att Parisa Amiri och Anders Lundin leder SVT-sändningen på Skansen.
Sofia Helin läser den traditionella Nyårsklockan och här är allt du behöver veta om Tolvslaget på Skansen!
Annons
”Mirakel” årets julkalender 2020 - så blir deBrand logo
”Mirakel” årets julkalender 2020 - så blir de

Ännu ett år närmar sig sitt slut och precis som vanligt ska det nya året firas in på Solliden på Skansen. Dikten Nyårsklockan är en riktig tradition, första gången den lästes upp under Skansens nyårsfirande var 1895. Från 1928 fick hela Sverige möjligheten att vara med och fira via radio och från 1977 har SVT varit på plats på Sollidenscenen på nyårsafton.

Parisa Amiri och Anders Lundins glädje över SVT-uppdraget på nyår

Nu står det klart att Parisa Amiri och Anders Lundin blir programledare under nyårssändningen i SVT och skådespelaren Sofia Helin har fått den stora äran att läsa Lord Tennysons dikt Nyårsklockan. Det kommer även bjudas på en hel del framträdanden från artister som bland andra Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Kaliffa, Sarah Klang och Amanda Bergman.

– Det blir ett unikt avslut på ett unikt år, tror knappast att någon kommer att sörja att 2020 är över. Då känns det viktigare än någonsin att vi alla får ett tillfälle att samlas och med hjälp av Sveriges bästa artister fira in det nya, säger Parisa Amiri, programledare för Tolvslaget på Skansen i ett pressmeddelande.

Annons

Sofia Hedin läser Nyårsklockan på nyårsfirandet på Skansen

Även Anders Lundin ser glatt fram emot uppdraget. Speciellt är det att planerna redan är satta som Anders nu gläds åt.

– Det brukar ju alltid vara en knivig fråga: med vem och var ska man fira nyår? Skönt att redan nu benat ut att det blir jag, Parisa, Sofia och svenska folket. Och på Skansen, det känns tryggt och hemtamt dessutom. Just i år kommer programmet nog att betyda ovanligt mycket för ovanligt många, så det känns så klart hedrande att ha fått förtroendet, säger Anders Lundin i ett pressmeddelande.

Uppdraget som Sofia Helin fått är en stor ära, tidigare år har bland annat Loa Falkman, Malena Ernman, Mikael Persbrandt och Lena Endre läst upp dikten.

– Jag tror att dikten rymmer mycket av det som vi alla funderar på i den här svåra tiden. Hur ska det gå? Vad kan vi göra? Den talar om en ljus framtid då vi kommer lämna det mörka som varit bakom oss. Då vi kommer kunna gå vidare trots allt. Kanske lite klokare, kanske med större omsorg om varandra, säger Sofia Helin.

Tolvslaget på Skansen sänds i SVT1 torsdag 31 december klockan 23.00-00.10.

Annons