TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sanningen bakom Björn Ulvaeus och Lenas skilsmässa

19 maj, 2022 
AvLeif Schulman
Lena och Björn Ulvaeus
Björn och Lena Ulvaeus valde plötsligt att gå skilda vägar efter 41 år som gifta.
Äktenskapet har präglats av lycka, men det har också funnits tyngre perioder för paret.
Annons
Björn och Lena Ulvaeus skiljer sig efter 41 år som giftaBrand logo
Björn och Lena Ulvaeus skiljer sig efter 41 år som gifta

Det har nu gått drygt två månader sedan nyhetsbomben om att ABBA-profilen Björn Ulvaeus, 77, och Lena Ulvaeus, 72, skiljer sig slog ned. Paret hade då varit gifta i 41 år, och levde ett till synes lyckligt och harmoniskt äktenskap med två vuxna döttrar.

“Efter många fina och händelserika år har vi bestämt oss för att skilja oss. Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, sa paret i ett gemensamt uttalande via Ulvaeus talesperson.

Så sent som för två år sedan berättade Björn för DN om hur han och Lena hade träffats på en nyårsfest hemma hos Benny och Frida 1978, kort efter att äktenskapet med Agnetha Fältskog var över.

Annons

– Vi blev verkligen blixtkära. Så konstigt att man är ungkarl i en vecka och sedan bara trillar dit direkt. Men det måste ju ha varit rätt eftersom vi fortfarande är lyckligt gifta efter så många år, berättade Ulvaeus då.

AnniFrid Lyngstad, Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus och Benny Andersson innan de slog igenom som ABBA. Björn träffade senare sin fru Lena genom bandkollegorna Annifrid och Benny.

Björn och Lena bodde i England många år, och då de återvände till Sverige 1990 köpte de en drömvilla på egen halvö i Djursholm. Björn kastade sig över nya projekt, han var med och drog igång ABBA-museet, Mamma Mia the Party, musikaler och hotell och mycket mer. Och han och Benny skrev nya musik för ABBA, som innebar stora nya projekt som “Abbatar”-konserten som har premiär i London 26 maj.

Björn Ulvaeus och Lena Ulvaeus
Björn Ulvaeus och Lena Ulvaeus på galapremiär 2019.

Även om Björn och Lena ständigt hävdat sin lycka, har en skugga under många år vilat över dem och oroat dem för framtiden. 2003 fick Lena diagnosen vilande leukemi, eller kronisk lymfatisk leukemi som det heter på läkarspråk. Parets privata ord om sjukdomen avslöjar effekten den har haft på dem.

Annons

Björn Ulvaeus om exhustrun Lenas svåra sjukdom

För tidningen Hälsoliv berättar Lena:

– Vi säckade ihop, både Björn och jag. Vi bara greppade tag i varandra. När vi kom ut därifrån var vi som bedövade. Att bearbeta beskedet har varit en lång process. I första skedet kunde man ju inte tro att det var sant. Sen låg man förtvivlad, kunde inte sova och tänkte att man skulle dö.

– När vi fick reda på det var det som att det skulle hända i morgon. Då visste vi inte att det skulle gå så här sakta. Hon har inga symptom än. Det är underbart, sa Björn till DN i maj 2020.

Björn berättade även i samma intervju om att han slutat dricka sprit.

– Det är nog tolv, tretton år sedan jag slutade. Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller: det är man, man är nykter alkoholist, sa han då.

En uppgiftslämnare berättar för Hänt om hur nyheten runt skilsmässan slog ned i societeten.

– Många blev förvånade. En del av de privata omständigheterna som de har berättat om i tidigare intervjuer tror jag många faktiskt glömt bort, och nyheten fick mycket av det gamla att bubbla upp till ytan igen hos gemene man. Det finns kanske ledtrådar där runt sanningen bakom skilsmässan, ett lång liv tillsammans med både jättefina stunder men också tunga perioder som så klart påverkar en relation.

FOTO: TT

Annons