Så lever Calle Kristiansson efter Idol 2009

Calle Kristiansson slog ut framtida artister som Mariette och Tove Styrke.
Men efter Idol blev det tyst.
I dag ångrar han sin medverkan.
Så lever Calle Kristiansson efter Idol 2009
Slå på ljud

Kristianstadssonen Calle Kristiansson, 32, hade en allt annat än spikrak väg till finalen i Idol 2009. Han blåste först av juryn av stolarna på audition med sin version av Walking in Memphis – en låt som nog många förknippar honom med än i dag. Calle fick inte ens möjlighet att sjunga klart innan Anders Bagge stuckit till honom en guldbiljett.

Fortsättningen av Idolresan blev dock en blandning av både ris och ros. Men ju längre Calle höll sig kvar i tävlingen desto mer hyllad blev han, och slog dessutom ut artister som Mariette Hansson och Tove Styrke. I Globen fick han dock till sist se sig besegrad av Erik Grönwall. Calle tog trots allt förlusten med ro.

– Jag tror Erik blev gladare över vinsten än vad jag ­hade blivit. Det är klart jag ville vinna men jag tar ingenting på särskilt stort allvar. Han hade blivit mycket ledsnare än vad jag blev om han förlorade, sa han till Aftonbladet efter finalen.

Han förklarade även att han såg fram emot att bara få vara Calle igen.

Att vinna Idol är långt från ett bevis på att man kommer lyckas senare i karriären. Faktum är att flera av de som kommit tvåa har nått större framgångar än vinnarna.

Just Calle har man dock inte hört särskilt mycket av sett till de senaste åren. 2013 släppte hans sitt första egenskrivna soloalbum, och året efter det gjorde han musikaldebut när Little shop of horrors sattes upp i hemstaden Kristianstad. Men sen har det varit tyst.

Fick scenskräck efter Idol

Förra året talade han ut om Idol-tiden och hur det påverkar honom i dag.

– Det var jätteroligt, verkligen skitkul. Men det var också mycket oro med att man plötsligt har ett varumärke att tänka på, sa han till Sveriges radio.

– Att gå från att inte ha något till att plötsligt ha massa möjligheter att missa.

För Kristiansstadbladet utvecklade han sina tankar, och faktum är att han ett decennium senare ångrar sin medverkan.

– Jag tror att jag hade gillat musik mer än vad jag gör i dag om jag inte hade varit med i Idol. Jag tror att jag blev utbränd av det. Just nu har jag någon slags ångest som jag tror många känner efter studenten, fast jag är 31 år. Jag ångrar att jag var med i Idol, sa han till tidningen.

Han berättar att steget från att få studiebidrag till att plötsligt tjäna sexsiffriga belopp i månaden var allt för stort. Calle förklarar vidare att han blev ”lat”.

Calle Kristiansson fortsätter göra spelningar från och till, trots scenskräck. Men till skillnad från Idol-tiden då han drömde om att slå stort, drömmer han i dag om ett enklare liv.

– Nu drömmer jag om att ha ett hem där jag kan ha två katter. Jag vill vara så mycket ”Svensson” det bara går.

LÄS OCKSÅ: Så lever Erik Grönwall efter vinsten i Idol – nya succén

LÄS OCKSÅ: Kevin Borg försvann från rampljuset efter Idol – så lever han efter skilsmässan

FOTO: TT

SENASTE NYTT!