LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonÅrets sommarpratarePernilla WahlgrenAllsång på Skansen
Festis marknadsföring banner

Så lever Erik Grönwall idag efter segern i Idol

15 sep, 2020 
Artisten Erik Grönwall tog hem hela Idol 2009.
Men sen blev det tyst.
Så lever han i dag!
Annons
Erik Grönwall förvsann från rampljuset – så lever han idagBrand logo
Erik Grönwall förvsann från rampljuset – så lever han idag

Knivstasonen Erik Grönwall, 32, var tittarfavoriten som gick hela vägen och vann Idol 2009. Men resan dit var allt annat än spikrak. Faktum är att han sökte till programmet redan två år tidigare. Erik lyckades då charma juryn och tog sig till slutaudition. Men väl där blev han hemskickad redan efter den första dagen.

När Erik sökte igen var det inget snack om saken, och från första dagen var han en av juryns favoriter. Väl i finalen i Globen höll han också för favoritskapet och vann över Calle Kristiansson. Många minns säkert när han framförde vinnarlåten Higher och hans dåvarande flickvän gick upp på scenen.

Elva år har gått sedan den där kvällen i Globen. Erik må ha synts lite i offentligheten här hemma i Sverige, men musiken har han långt från lagt ner.

År 2010 anslöt han sig till svenska rockgruppen H.E.A.T, och under åren som gått har de turnerat och gett ut hela fem album. Bandet har också nått utanför Sveriges gränser och spelat runt om i Europa det senaste året. Men på grund av corona har spelningarna av naturliga skäl blivit allt färre under våren och sommaren.

Annons

Erik Grönwalls nya succé i USA

Idol i all ära. Eriks kanske största framgång kom 2018 när han fick rollen som Simon ivraren i världsberömda musikalen Jesus Christ Superstar. NBC skulle sätta upp en livemusikal, och när regissören letade efter någon som kunde spela Simon fick hans fru nys om Erik. När Grönwall gästade Nyhetsmorgon 2018 berättade han att hustrun googlat på världens bästa sångare – och då dök Eriks namn upp.

Men Erik höll på att gå miste om chansen. När han först såg att han fått mejl av produktionen trodde han att det var skräppost.

– Jag tog bort det. Sen kom samma mejl till mitt team och till min agent. Då insåg vi att det här ska vi nog kolla upp, sa Erik i Nyhetsmorgon.

Det ena ledde till det andra och Erik fick rollen och möjligheten att spela mot några av musikvärldens största artister, däribland John Legend och Alice Cooper.

Och mitt bland all stjärnglans gjorde Erik succé. Superlativen haglade över den tidigare Idol-vinnaren och musikalen nominerades också till en Grammy för årets musikalbum.

Erik Grönwall har förutom musiken även gjort sig en karriär som entreprenör. Så sent som i våras var han med och lanserade den nya appen Hitchat i Sydafrika. Målet är att upptäcka okända artister genom att de får lägga upp auditions på appen, och ge dem möjligheter de annars inte fått.

FOTO: TT

Annons