TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Astrid Lindgrens barn och barnbarn – så lever de alla idag

12 nov, 2021 UPPDATERAD 14 nov, 2022
ANNIKA LINDGREN, ASTRID LINDGREN
Det är snart 21 år sedan som Astrid Lindgren lämnade oss. Men hennes barnbarn lever kvar och tar hand om vad hon lämnade efter sig.
Så här ser hennes barnbarn ut idag!
Annons
5 saker du vill veta om Steffo Törnquists succékarriär på TV4Brand logo
5 saker du vill veta om Steffo Törnquists succékarriär på TV4

Det var den 28 januari 2002 som Astrid Lindgren tog sitt sista andetag. Hon blev 94 år gammal. Efter sig lämnade hon bland andra sina två barn Lars Lindgren och Karin Nyman, samt deras barn.

Något annat som Astrid lämnade efter sig är hennes företag Astrid Lindgren AB. Sedan hennes bortgång har barnbarnen skött företaget i hennes ära och trots att det är över 78 år sedan Astrids första bok kom ut så säljer hennes verk fortfarande som smör runtom i världen.

Astrid hade sex barnbarn. Sonen Lars fick barnen Annika, Mats och Anders och dottern Karin har barnen Nils, Malin och Olle. Astrids son Lars gick bort i sviterna av en hjärntumör 1986 och blev bara 59 år gammal.

Annika Lindgren är ansiktet utåt för sin farmor Astrid Lindgren

Idag är alla barnbarnen engagerade i de olika Astrid Lindgren-bolagen, där Annika Lindgren är ansiktet utåt i sin roll som förläggare. För ett år sedan gästade hon Efter fem och representerade då sin farmor.

Annons

TV4-tittarna fick då en rejäl insikt. Det var nämligen oerhört många som tyckte att Annika är en kopia av Astrid Lindgren.

”Jag tyckte att hennes röst var väldigt lik Astrids”, skrev en tittare i en kommentar.

”Så lik sin farmor”, hälsade en annan.

ANNIKA LINDGREN
Annika Lindgren gästade Efter fem förra året och berättade om farmor Astrids stora intresse för julen.

När Annika gästade Efter fem förra året, var hon där för att berätta om boken En jul i Småland för länge sen, vilket är en bok som Astrid skrev som gavs ut förra året. Hon berättade också att Astrid älskade julen, och det är därför julen alltid skildras på ett eller annat sätt i hennes verk.

Det gör barnen och barnbarnen idag

Mellan åren 1950–1961 var Astrids son Lars gift med ingenjören Inger Wingren och tillsammans fick de sonen Mats Lindgren. Efter skilsmässan gifte han sig med Marianne Johansson och med henne fick han då dottern Annika och sonen Anders. Anders är ordförande i bolagsstyrelsen för Astrid Lindgren AB.

ASTRID LINDGREN, KARIN NYMAN
Karin Nyman med mamma Astrid hemma på besök i hennes barndomshem i Vimmerby.

Astrids dotter Karin är idag 88 år och det var även hon som kom på namnet Pippi Långstrump. Hennes söner Nils och Olle Nyman har också direktörsposter inom Astrid Lindgren AB, och är än idag fortfarande aktiva inom företaget.

Innan Lars gick bort berättade han om mamma Astrid i en intervju.

”Astrid inte var en sån där mamma som satt stilla i parken på en bänk och tittade på sina lekande barn. Hon ville leka själv och jag misstänker att hon tyckte det var minst lika roligt som jag!”, sa sonen Lars Lindgren då.

FOTO: Ulf Stråhle / SVT, TV4

Annons