ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så gick det sen för Skurt och Ingamay Hörnberg efter tv-succén

17 okt, 2021 
AvOla Lagerström
Ingamay Hörnberg, Skurt och drottning Silvia.
I 18 år hade Skurt djupa samtal med kändiseliten i TV3.
Men vad hände efter sortin från TV-rutan?
För Hänt berättar Skurts ”mamma” Ingamay Hörnberg allt om livet före och efter jättesuccén – och avslöjar sanningen om jätteskandalen.
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barnBrand logo
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Hur står det till Ingamay?

– Det är jättebra! Jag har så mycket att vara tacksam över. Livet har varit snällt mot mig om man säger så. Visst är jag 73 år och har en del krämpor, men jag vaknar ändå varje dag och tänker att ”den här dagen kommer bli bra – även om det regnar”.

Mellan 1989 och 2006 var du programledare för Barntrean på TV3 där du och tygdockan Skurt reste land och rike runt. Hur föddes idén till Skurt?

– Jag hade en väninna från USA, hon var också sångerska. När hon uppträdde hade hon med sig en docka som hette Elmer. Det var så kul när Elmer kom fram, då tittade folk inte på min väninna utan på Elmer. Där såddes fröet. Min väninna tog med mig till en dockfabrik i USA där hon hade köpt Elmer – och där hittade jag Skurt. Jag fastnade för Skurt eftersom han hade så stora, fina ögon.

✔︎ Det här är Ingamay Hörnberg

Ålder: 73.
Stjärntecken: Oxe.
Bor: Malmö.
Jobbar som: Röstskådespelerska och sångerska.
Familj: Make, son, sonhustru och två barnbarn.
God egenskap: Omtänksam.
Dålig egenskap: Tidsoptimist.
Älskar att: Vara med mina barnbarn.
Äter helst: Vegetariskt.
Dricker helst: Bubbelvatten.
Borde: Ha mer kontakt med mina vänner.

Annons

Hur mycket fick du hosta upp?

– Strax under en tusenlapp, om jag minns rätt. Detta var kring 1978, 1979.

Vilket Skurt-äventyr i TV berörde dig mest?

– Resan till en fattig liten by i norra Bangladesh. Byborna var tappra och försökte odla grönsaker i ett försök att mätta barnens magar. Det berörde mig på djupet.

Ingamay fick en vän för livet i drottning Silvia

Visst uppstod det ett drama i Bangladesh?

– Ja, de styrande politikerna i landet tyckte inte att vi hade något där att göra, så vi blev utvisade. Mitt i natten fick vi ta oss ner till huvudstaden Dhaka med bil och flodbåt. Det var väldigt dramatiskt.

Hur gick du tillväga för att få kändiseliten på kroken?

– Jag tror att Silvia banade vägen. Eftersom hon ville vara med i programmet så ofta så kände nog kändisarna att ”det vore kul att träffa Skurt som brukar träffa drottningen”.

✔︎ Ingamay om Skurts möte med Astrid Lindgren

– Hon var alldeles fantastisk med Skurt, man kände att hon verkligen tyckte att det var kul när vi kom dit. ”Kommer du på besök nu igen, Skurt?”, kunde hon säga. Hon hade väntat på honom! Astrid var gammal och hörde rätt dåligt, men hon var kristallklar i huvudet och hängde på och hade egna tankar och idéer. Vid ett tillfälle tyckte hon att hon och Skurt skulle sjunga en sång. Skurt föreslog ”Idas sommarvisa”, men Astrid ville hellre sjunga Skillingtryck-visan ”I en djup, oändlig skog”. Vi kände varandra lite privat, Astrid och jag.

Skurt med Astrid Lindgren.
Skurt med Astrid Lindgren.

Ni spelade in Skurt-avsnitt tolv år i rad, Silvia och du. Berätta om ert allra första möte!

– Du, det är rätt roligt! Skurts producent Bengt Roslund hade tidigare gjort program ihop med Gustav VI Adolf, den gamla kungen. Drottningen skulle till Lund och inviga en simbassäng för personer med olika handikapp. Bengt hade tagit kontakt med Silvia och frågat om hon kunde ställa upp på en intervju. Tanken var att hon skulle träffa Skurt, men det sa han aldrig till henne. Det kom som en överraskning på plats, men hon tog det bra. Jag menar, hon hade ju ändå träffat Bengt i så många andra intervjusammanhang. När Skurt dök upp så tyckte hon att det var kul att se honom. Vi gjorde den första intervjun och det fungerade jättebra!

Annons

Var du nervös under dina Silvia-möten?

– Bara första gången. Jag slogs direkt av att hon var så ”normal”. Det kändes så bra varje gång vi träffades. Jag tror att det kändes viktigt även för henne att få träffa Skurt.

Sanningen om skandalen på Skoghalls pappersbruk

Envisa rykten säger att du och Silvia vid något tillfälle umgicks tre dagar i rad – i Paris. Sant eller falskt?

– Umgicks är väl att ta i, men vi var i Paris tillsammans. Hon hade ett inrutat program med saker som hon skulle göra, men när vi väl sågs så var hon inte det minsta stressad. En av kvällarna, när hon var hedersgäst på Versailles slott, bjöd hon med oss.

Blev Silvia en vän för livet?

– Ja, det tror jag nog att man kan säga.

✔︎ Ingamay om Skurts möte med Drottning Silvia

– Vissa personer hade svårt för att se Skurt som något annat än en docka och pratade därför med honom med ett speciellt tonfall. Silvia däremot såg honom som den lilla killen han var och pratade med honom på ett ”inte barnsligt sätt”. Hon svarade på hans frågor på ett jättefint sätt. Jag tror att Silvia och Skurt trivdes bra ihop!

Skurt och Ingamay med drottning Silvia.
Skurt och Ingamay med drottning Silvia.

Under en visit på Skoghalls pappersbruk 1993 skulle Skurt ta reda på hur man omvandlar trästockar till pappersmassa. Visst slutade besöket i en skandal av det värre slaget?

Annons

– Ja, det får man nog säga. Alla i inspelningsteamet lämnade platsen med en ångestklump i magen. Fotografen Nils som han hette skulle ta en bild på stora viran där pappersmassan låg. En plastgrej från kameran ramlade av och åkte ner i viran. Plastbilen orsakade ett driftstopp i flera timmar.

Hur många miljoner fick TV3 pynta för denna fadäs?

– Det gick på försäkringen. Så det blev bra till slut, även om det inte var så kul just då. Rätt snart fick Skurt brev från barn som skrev: ”Skurt, är det sant att du har förstört ett pappersbruk?”

Efter mer än 3000 program gick Skurt i graven. Vad hände?

– TV3 gjorde om sitt programutbud. Vi hade nog fått fortsätta om vi kämpat för det, men samtidigt kände jag att det fick räcka. Man ska sluta med flaggan i topp – och det gjorde vi med Victoria i hovstallet.

✔︎ Ingamay om Skurts möte med kronprinsessan Victoria

– Första gången träffades vi på Livrustkammaren, museet under slottet. En annan gång var vi i hovstallet. Det var i samma veva som det pratades om henne och prins Daniel – fast då var deras förhållande inte officiellt. Victoria var lika gullig som sin mamma. Jag beundrar henne otroligt mycket, hon är så fin.

Skurt och kronprinsessan Victoria.
Skurt och kronprinsessan Victoria.

Blir du fortfarande igenkänd på gator och torg?

– Ja, folk kommer fram och tackar för att Skurt betydde så mycket. ”Han var min barndom”, säger många.

Annons

Sörjer du att Skurt inte längre är med oss?

– Sörjer är kanske att ta i, men Skurt behövdes. Skurt var en person som ville alla väl. Ingen skulle känna sig utanför, ensam eller fel. Där hade Skurt fortfarande behövts.

Ligger Skurt dammig och bortglömd i källarförrådet nu?

– Nej, han sitter i den finaste stolen som jag har i vardagsrummet. Det är mormors gungstol om man ska vara riktigt noga, (skratt).

✔︎ Ingamay om Skurts möte med Carola Häggkvist

– När Skurt och jag var på Haiti för att besöka skolor och sjukvård som biståndsorganisationen Hoppets stjärna jobbade med, träffade vi Carolas fadderbarn på plats. När vi kom tillbaka till Sverige fick Skurt träffa Carola. Det blev ett mysigt möte i juletid. Carola bjöd Skurt på pepparkakor. Det blev ett lyckat möte, även om Skurt hade vissa problem att svälja pepparkakorna, (skratt).

Skurt och Ingamay med Carola.
Skurt och Ingamay med Carola.

Vad svarar du om någon av de stora tv-kanalerna vill väcka nytt liv i Skurt?

– Jag skulle nog tycka att det vore roligt att ha ett prat omkring det. Hela program känns alltför jobbigt, men man skulle kunna göra kortare sekvenser.

Annons

I vilken stad tog du dina tre första steg, Ingamay?

– Falköping.

Vad hände med dig efter skolåren?

– Då utbildade jag mig till förskollärare och jobbade som det.

Vilka höjdpunkter har du haft i ditt liv – frånsett Skurt?

– Jag har haft flera! En var när jag fick Jesper, min son som nu är 47.

Vilken motgång har präglat dig starkast?

– För att göra en lång historia kort så växte jag upp i en miljö som jag senare lämnade, en frikyrkomiljö som jag kände att jag inte passade in i. Jag kom till en punkt där jag kände att jag var tvungen att välja vägskäl. Jag gick vidare – men utan bitterhet. Då däremot var det svårt. Jag växte upp nära pappa som var pastor och många personer i min närhet förstod inte varför jag inte trivdes i den miljön.

✔︎ Ingamay om Skurts möte med Göran Persson

– Skurt hade läst att alkoholen gick ner alltmer i åldrarna. Han ville veta om statsministern tog problemet på allvar, så vi åkte ut till Riksdagen och träffade Göran Persson. Precis som Silvia tog Göran Persson honom på allvar. Efteråt ville Göran bli fotograferad med Skurt, så han la sin arm över Skurts lilla axel och tittade in i kameran. Göran var jättetrevlig och sympatisk även utanför kameran, och Göran sa till Skurt att ”jag tycker att du gör ett jättebra jobb”.

Skurt med Göran Persson.
Skurt med Göran Persson.

Vad skänker dig mest glädje?

– Glada barn!

Vad väntar runt hörnet?

– Ett cafébesök ihop med en gammal väninna. Vi har känt varandra länge, länge.

Slutligen Ingamay, vilken är den bästa stunden på din dag?

– När jag vaknar på morgonen, kokar mitt kaffe och läser en bok. Då mår jag verkligen bra!

Annons