Barnen från Astrid Lindgren-filmerna – så lever de idag

Astrid Lindgren-barnen.

Hur lever barnskådisarna från Astrid Lindgrens filmer idag? Nu bryter de tystnaden och berättar!
✔︎ Försvann helt efter succén – därför har hon vägrat prata om rollen i 39 år!
✔︎ Ilskan som lever vidare än i dag – efter infekterade bråket.
✔︎ Blev mobbad efter rollen – är i dag framgångsrik artist.
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn
Slå på ljud

Här får du redan på hur det har gått sen för personerna bakom ”Madicken”, ”Lotta på Bråkmakargatan”, ”Birk i Ronja Rövardotter”, ”Pelle i Vi på Saltkråkan” och en mängd till av Astrid Lindgrens populära figurer. Flera av dem berättar med egna ord om sitt nya liv.

Obs: Artikeln är från juli 2020

Anna Sahlene idag och som Anna i Alla vi barn i bullerbyn

Anna Sahlene som ”Anna” i Alla vi barn i bullerbyn och som hon ser ut idag.

Anna ”Anna” Sahlin har ångrat sin roll: ”Skulle tas ner på jorden”

Anna Sahlin, eller Sahlene som hon har kallat sig för i artistsammanhang, spelade Anna i Alla vi barn i Bullerbyn. Hon bodde då utanför Söderhamn, i en ort som heter Sandarne. Omkring 9000 barn sökte rollen, men det var Anna som lyckades få den efter att Astrid Lindgren själv handplockat henne i castingprocessen.

– Hon sa bara: Du är Anna, säger Anna Sahlin till Expressen.

Att ha en högprofilerad roll som nioåring är inte alltid enkelt. I en intervju med Aftonbladet berättar Anna att det inte var en positiv upplevelse att återvända till klassen efter filmäventyret.

– De hade beslutat sig för att ”nu ska vi ta ner henne på jorden”, säger Anna Sahlin, och länge kände hon att rollen i Barnen i Bullerbyn låg henne till last trots att inspelningen i sig var rolig.

– Ja, ett tag kändes det så, tyvärr. Men det var inget som jag framkallade själv. Det gjorde andra människor. Det har funnits ögonblick när jag ångrat att jag var med, säger hon.

Livet gick vidare och Anna Sahlin blev en känd artist i vuxen ålder. Exempelvis har hon tävlat i Eurovision åt Estland 2002. Hon har också tävlat i Melodifestivalen 2003, 2006 och 2009. Återkommande har man kunnat se henne i olika scenroller, som i Jesus Christ Superstar och Annie.

2019 klarade hon sig hela vägen till slutet och var en stark vinnarkandidat i TV4:s Farmen VIP. Hon är gift med gitarristen Jimmy Wahlsteen och de har två barn. Dottern Lily Wahlsteen, 14 år, har en egen filmkarriär på gång, särskilt med rollen som Sophie i Sune vs Sune och Sune – best man.

Namn: Anna Sahlin

Ålder: 44

Bor: Stockholm

Familj: Maken Jimmy och två barn.

Grete Havnesköld som Lotta på Bråkmakargatan och idag.

Grete Havnesköld som Lotta på Bråkmakargatan och idag.

Grete ”Lotta” Havnesköld: ”Skrek att jag hatade dem”

Lotta på Bråkmakargatan fick två långfilmer och en tv-serie. Där spelades Lotta av Grete Havnesköld, som idag är 34 år. Hon har gjort film- och teaterroller efter sin tid som barnskådespelare.

Nuförtiden jobbar hon främst med jämställdhetsfrågor och är ledare för ett projekt som heter Livet bitch där man arbetar för att stärka unga tjejers möjligheter inom kulturlivet i Södertälje. Havnesköld tog magisterexamen i statsvetenskap med inriktning politik och kön 2014. Hon har också jobbat på Socialdepartementet.

Grete Havnesköld minns i stort sett ingenting från tiden då ”Lotta”-filmerna spelades in. Hon var endast fem år.

– Det är svårt att veta vad jag minns och vad jag har fått berättat för mig. Jag förstod i vilket fall inte alls vad jag gjorde, definitivt inte att vi höll på att spela in en film. De frågade om jag ville leka Lotta, och det ville jag, säger Grete i en intervju med Aftonbladet från 2008.

Hon har dock ett minne. Att hon står i en gödselstack med bajs till knäna och brandkåren sprutade vatten på henne.

– Jag minns att jag skrek att jag hatade dem. Det var svinkallt och vi fick ta om scenen flera gånger. Det här är kanske inget jag tycker att en 5-åring ska behöva vara med om, säger hon.

I den intervjun berättar Grete att när hon började i skolan så fanns det andra elever som ropade ”Lotta” efter henne.

– Det var inte så roligt, sa hon då.

Men med tiden har hon fått mer och mer distans till sin roll, förklarar hon.

Utöver rollen som Lotta har hon synts i filmerna Frostbiten, Prinsessa och Wallander – dödsängeln.

Var ligger fokus i ditt liv idag?

– Just nu är jag föräldraledig med mitt tredje barn samt skriver en pjäs tillsammans med min kollega Johanna Thor för Riksteatern. Fritiden ägnar jag åt mina och barnens ponnys och vår lilla gård vi flyttat till, skriver hon till Hänt.

Har du fått några nya insikter gällande din medverkan i Lotta på Bråkmakargatan?

– Jag har alltid varit glad och tacksam för att jag har gjort den rollen. Den har gett mig mycket roligt.

När blir du påmind om din medverkan idag?

– När sådana som du hör av sig, och andra nyfikna. Jag spelade just in podden Vart tog du vägen och pratade om Lotta. Och när jag lär känna nya människor så kommer ofta frågan efter ett tag. Hur var det? Hur fick du rollen? Men det är okej för mig. Det händer inte så ofta nuförtiden.

Framtidsplaner?

– Renovera klart huset, måla klart stallet, njuta av föräldraledigheten, skriva klart pjäsen samt se till att Livet bitch finns kvar och utvecklas de närmaste åren.

Namn: Grete Havnesköld

Ålder: 34

Bor: Villa i Gnesta

Familj: Sambo och tre barn (8, 5 och tre månader gamla).

Staffan Götestam idag och som Jonatan i Bröderna Lejonhjärta.

Staffan Götestam som Jonatan i Bröderna Lejonhjärta och idag.

Staffan ”Jonatan” Götestam: Förlorat kontakten med ”Skorpan”

Staffan Götestam slog igenom som Jonatan Lejonhjärta i Astrid Lindgren-succén Bröderna Lejonhjärta, som hade premiär 1977. Hans rollfigur i Astrid Lindgrens roman var 13 år. Så han spelade ett barn även om filmens Jonatan skulle vara något äldre. I verkligheten var Götestam hela 24 år när han fick rollen.

Efter paradrollen har han gjort mycket film- och teaterregi, varit teaterdirektör och han är dessutom grundare och en av ägarna av Junibacken i Stockholm.

– Just nu skriver och bearbetar jag sagor för Spotify. Jag gör det tillsammans med min dotter Josefine som producerar och regisserar mig. Jag läser in sagorna och dramatiserar dem. Vi har häpnadsväckande nog över 80 miljoner strömmar. Vilket ju är fantastiska siffror, säger Staffan Götestam.

Det rör sig både om berättelser som han har skrivit själv och inläsningar av klassiker. Nu har han ett nytt projekt, ett kulturhus i Malmö för barn, där besökarna får bekanta sig närmare med kända figurer.

– Det är ett utvecklat Junibacken, kan man säga, säger Staffan Götestam.

Hur tror du att du har präglats av din roll som Jonatan Lejonhjärta?

– Innan jag fick den rollen i 24 års ålder så hade jag ingen aning om hur stort det skulle bli. Plötsligt blev rollen ikonisk i Astrid Lindgrens solsken. Det blev en omtumlande, spännande och rolig upplevelse som var enormt mediebevakad. Fortfarande så blir jag nästan dagligen påmind om det här. Barn och vuxna kommer fram till mig och säger att de tycker mycket om filmen, säger han och fortsätter:

– Jag vet att barnroller kan prägla och negativt följa en om man vill fortsätta som vuxenskådespelare. För mig har det bara varit positivt. Jag har jobbat som teaterproducent, filmregissör och teaterchef. Jag har gjort otroligt mycket annat, säger han.

Han är också glad över att ha träffat och lärt känna Astrid Lindgren. De kände varandra i omkring 25 år.

– Det var naturligtvis en mänsklig förmån att få lära känna Astrid. Hon var en fantastisk person. Snäll, generös och omtänksam samtidigt som hon hade ett starkt samhällsengagemang, säger han.

Vilket är det starkaste minnet från inspelningen?

– Den gången när vi var på inspelning i Tomelilla och Astrid kom och hälsade på. Det var första gången jag träffade henne och det var ett uppbåd av journalister när hon kom, säger han.

Han konstaterar att ”den lilla killen” som spelade Skorpan var professionell i sitt agerande. Han heter Lars Söderdahl. Söderdahl spelade också ”Lillebror” i Karlsson på taket, men sedan dess har han i stort sett hållit sig undan offentlighetens ljus.

Har du kontakt med honom idag?

– Nej, inte alls. Det är ofta som jag har blivit uppringd och frågad om jag har kontakt med honom. Men nej. Senast jag träffade honom var när Astrid Lindgren fyllde 80 år. Och det är drygt 30 år sedan.

Söderdahl gjorde en mindre comeback inom skådespeleriet 2010 i en kortfilm med titeln Inte panik. Tidigare i livet ska han, enligt Expressen, ha missionerat i Sydamerika och även ha varit med i Livets ord i Uppsala. Enligt Helsingborgs dagblad har han även jobbat på Posten.

Du är gift med Monika sedan tre decennier. Vad är hemligheten bakom ett lyckat förhållande?

– Vi firade vår 30-åriga bröllopsdag den 2 juni. Vi gifte oss alltså på pingstafton för tre decennier sedan. Nummer ett är att vi tycker mycket om varandra och har stor respekt för varandras egenarter och kompetenser. Vi har framför allt väldigt roligt ihop. Vi skrattar ihop och får göra roliga arbeten tillsammans. Det viktigaste är att man är goda vänner och inte har konflikter och sådana dumheter för sig. Man ska vara kompisar, och det är vi verkligen, säger han.

Staffan Götestam med frun Monica

Staffan Götestam och frun Monika.

Namn: Staffan Götestam

Ålder: 68

Bor: Stockholm

Familj: Frun Monika och fyra vuxna barn.

Dan Håfström som Birk Borkason och idag.

Dan Håfström som Birk Borkason och idag.

Dan ”Birk” Håfström: ”Hålls kvar i rampluset”

Dan Håfström gjorde stor succé som Birk Borkason, när han var 12 år, i Tage Danielssons Ronja Rövardotter från 1984. Tre år efter att Håfström medverkat i Ronja så gjorde han en roll i tv-serien I dag röd.

Efter detta har han inte jobbat mer inom film och tv. 2016 berättade Dan Håfström, som numera arbetar som frilansjournalist, att han ogärna gör intervjuer där han får frågor om vad som sker i hans liv idag.

Håfström berättar att funnits ett intresse för hans liv sedan 1980-talet, men att han har tackat nej till intervjuer.

– Man är ganska tacksam ur ”vad hände sen”-synvikel eftersom man är på något sätt ständigt aktuell och de här tv-serierna och filmerna visas generation efter generation. Medan många andra som gör något kan falla i glömska. Vi ”Astrid Lindgren-barn” hålls i någon mening kvar i rampljuset på ett annat sätt, säger Dan Håfström.

Ifall efternamnet Håfström är bekant så kan det bero på att Dan har en känd bror som är erkänd internationell filmregissör, Mikael Håfström. Han ligger bakom långfilmer som Ondskan, Quick och 1408. Brödernas far är målaren och skulptören Jan Håfström.

Namn: Dan Håfström

Ålder: 47

Bor: Hyresrätt i Hägersten, Stockholm

Familj: Gift

Hanna Zetterberg som Ronja Rövardotter och som vuxen.

Hanna Zetterberg som Ronja Rövardotter och som vuxen.

Hanna ”Ronja” Zetterberg: Omgift efter separation från tv-journalisten

Hanna Zetterberg gjorde, liksom Dan Håfström, succé i Ronja Rövardotter. Då var hon 11 år. Idag är hon 48. Hon talar lika ogärna om sin klassiska roll som Håfström.

– Jag har inte talat om det där sedan 1982 och jag tänker inte göra det nu heller. Allt du behöver veta står på min hemsida, har hon sagt till Aftonbladet.

Efter Ronja-rollen har Hanna varit riksdagspolitiker för Vänsterpartiet.

På sin hemsida informerar Zetterberg om sina tidigare uppdrag och yrkesroller, bland annat jobb som kommunikationsstrateg, barnboksförfattare och coach inom framträdande och retorik.

Hon gifte sig med journalisten Filip Struwe den 15 april 2001 och de har två gemensamma döttrar. Efter ett tioårigt äktenskap gick de skilda vägar. Hanna lever numera i ett annat äktenskap.

Namn: Hanna Zetterberg

Ålder: 48

Bor: Bandhagen i Stockholm.

Maria Johansson som Tjorven och idag

Maria Johansson som Tjorven och idag.

Maria ”Tjorven” Johansson: ”Innerligt trött på att bli granskad”

Maria Johansson blev folkkär efter att ha gjort rollen som Tjorven i Vi på Saltkråkan. Idag är hon 64 år. Efter att ha gjort rollen så kunde hon inte gå in i ett rum utan att folk hajade till att Tjorven var där, förklarar hon i en intervju med Allas.

– Antingen att människor blev ”konstiga” eller att jag själv blev det, säger hon.

Hon började på teaterhögskolan 1978 och gick vidare till jobb på Dramaten där hon var kvar i fyra år. Under två decennier jobbade hon som skådis men fick tillslut nog.

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke. Tänkte ibland att ”sitt inte där och glo på mig när jag jobbar”, säger hon till Allas.

Hon lämnade skådespeleriet och sadlade om till teaterregissör. Sedan tog hon magisterexamen och började doktorera i praktisk teatervetenskap. 2012 lade hon fram sin avhandling om Skådespelarens praktiska kunskap, skriver Allas. Sedan blev hon professor vid teaterhögskolan.

Den senaste tv-rollen på Maria Johanssons filmografi är Skärgårdsdoktorn från 1998. Detta var också året då hon, enligt en DN-intervju, blev trött på att bli bedömd och betraktad.

Hon har två söner och ingen av dem har gått i Marias fotspår.

Namn: Maria Johansson

Ålder: 64.

Bor: Södermalm i Stockholm

Stephen Lindholm som Pelle i Vi på Saltkråkan och idag.

Stephen Lindholm som Pelle i Vi på Saltkråkan och idag som journalist.

Stephen ”Pelle” Lindholm: Fick småpengar för rollen

En av de minnesvärda rollgestalterna i Vi på Saltkråkan var lille Pelle. Numera är Pelle, eller Stephen Lindholm som spelade honom, inte så liten. Han har fyllt 65 år.

Lindholm arbetar som journalist på tidningen Kommunalarbetaren och är dessutom fackligt engagerad på Journalistförbundet. Han blir ofta påmind om sin roll i Astrid Lindgren-klassikern från 1964 (och uppföljarna från 1964-1967).

– Jag har lärt mig att det här kommer jag att få leva med så länge jag lever. Så det är bara att gilla läget. Klart det är trevligt att bli påmind eftersom det oftast är positiva saker då folk tycker att Saltkråkan är bra. Det hade varit värre om jag hade gjort en riktig kalkon så att man fick ha skämskudde på hela tiden. Men så är det ju inte, säger han och fortsätter:

– Det är ju fascinerande att det är snart sextio år sedan som vi började spela in det där och att nya generationer börjar titta på det och att de fortfarande tycker det är bra. Annars brukar man ju tycka att gamla filmer är väldigt daterade. Men det finns tydligen något i de här berättelserna som går hem, säger han till Hänt.

Han berättar att han inte har någon kontakt med de övriga skådespelarna från Vi på Saltkråkan.

Bästa minnet från inspelningen?

– Att jag fick en hund som jag sedan fick behålla på riktigt, säger han.

Hunden ”Jum-Jum” hängde med Stephen Lindholm tills hon var tolv år, har han tidigare berättat i en intervju.

Vad är det viktiga i livet framöver?

– Att man får ha hälsan och kan fortsätta att leva det liv man lever.

Stephen Lindholm har, liksom Louise Edlind Friberg (som spelade Malin i Vi på Saltkråkan, reds anm.), tidigare uttalat sig i media om de låga arvodesnivåerna som barnskådespelarna hade under inspelningen av Saltkråkan.

– Det känns inte meningsfullt att dra igång några processer nu. Det är bara att konstatera att vi fick väldigt lite betalt och jag hoppas att barnskådespelare i dag får bättre betalt och att de är mer medvetna om sina rättigheter, sa Lindholm 2013 till Aftonbladet.

Han utvecklar sitt resonemang för Hänt.

– Det är inget som jag går och tänker på idag. Men man har fått frågor om man vad man fick och att man måste ha blivit rik på kuppen. Det var dock bara småpengar. Livet är för viktigt för att man ska gå runt och vara bitter. Det var så längesen, säger han nu.

Namn: Stephen Lindholm

Ålder: 65

Bor: Saltsjö-Boo i Nacka.

Familj: ”Jag är gift och har inga barn hemma”. Hans styvdotter är tv-profilen Leila Lindholm.

Jonna Liljendahl idag och som Madicken.

Jonna Liljendahl idag och som Madicken.

Jonna ”Madicken” Liljendahl: Jobbar inom reklambranschen

Jonna Liljendahl var endast sju år gammal när hon började spela in Astrid Lindgrens älskade rollfigur Madicken, i långfilmerna Du är inte klok, Madicken (1979), Madicken på Junibacken (1980) och de sex halvtimmeslånga tv-avsnitten som sändes i SVT.

När Hänt når Jonna Liljendahl vill hon inte bli intervjuad, men bekräftar att hon arbetar inom reklambranschen. I en tidigare intervju med Aftonbladet berättar Liljendahl att hon minns Astrid Lindgren mycket väl.

– Jag kände inte henne personligen eftersom jag var så liten när Madicken spelades in. Men jag minns att hon var en vänlig, klipsk kvinna som hade pondus och var lite full i sjutton, sa hon då.

Hon har också berättat att hon gav upp skådisambitionerna direkt efter Madicken.

Namn: Jonna Liljendahl

Ålder: 49

Bor: Stockholm

Familj: Gift och har barn.

Inger Nilsson som Pippi Långstrump och idag.

Inger Nilsson som Pippi Långstrump och idag.

Inger ”Pippi” Nilsson: ”Blev nästan arg och förnärmad”

Inger Nilsson, 61, blev ett av Sveriges mest kända ansikten när hon gjorde Pippi Långstrump. Hon fick rollen när hon var åtta år och bodde i Kisa i Östergötland.

Under stora delar av sitt liv har hon inte velat prata om sin historia som en av Astrid Lindgrens mest älskade rollfigurer i tv-serien och filmerna från 1969-1973. Men efter att hon fyllde 50 år har hon känt att det är lättare att berätta, förklarar hon för Expressen 2013. Hon har hållit föredrag där hon berättat om sitt liv och hur det är att ha varit barnskådis.

– Jag har fått slåss för att hitta en egen identitet, säger hon till tidningen.

I samma intervju berättar Inger att hon har haft svårt att få roller eftersom hon varit så förknippad med figuren Pippi Långstrump. Dessutom säger hon att hon får drösvis med beundrarbrev, och att i Tyskland och i norra Europa blir hon alltid igenkänd.

– Det bor många Pippi-människor i Tyskland. Vet de om att jag ska komma möter de mig redan på flygplatsen. Då får man se glad ut. Många av dem samlar på autografer och ofta har de med sig bilder som de har skrivit ut från nätet som de vill att jag ska skriva på. De kan komma med trettio bilder var. Jag vet inte vad de gör med alla autografer, säger hon i en TT-intervju från 2019.

Men senare i livet har hon gjort nya roller, som rektor i Efterskalv (2015), sekreterare i Svart cirkel (2019) och rättsläkaren Ewa i ett tjugotal avsnitt av tyskproducerade Mari Jungstedt-serien Kommissarien och havet.

I en holländsk intervju berättade Inger Nilsson att barnskådespelarna i Pippi knappt hade fått betalt för sina insatser i filmerna, vilket fick holländska fans att samla in pengar till skådespelarna Inger Nilsson, Pär Sundberg (Tommy) och Maria Persson (Annika).

– Jag blev ju nästan lite arg och förnärmad i början, för jag är inget offer. Man behöver inte sätta in pengar till mig, det finns så mycket man kan samla in pengar till, säger Inger Nilsson i en Aftonbladet-intervju 2019.

I en intervju med tidningen Länsposten från 2015 berättar Inger att hon vid sidan av skådespelaryrket arbetat som lärarsekreterare.

Vad hände med Tommy och Annika då? Jo, Pär Sundberg, som spelade Tommy, har haft chefsroller inom pr-världen. Maria Persson, som spelade Annika, har bott länge på Mallorca.

Namn: Inger Nilsson

Ålder: 61

Bor: I Stockholm

Familj: Bröderna Anders och Lasse med familjer, enligt TT.

Mats Wikström som Karlsson på taket och idag.

Mats Wikström idag och som Karlsson på taket. Foto: Youtube: ”Alla vi barn från filmerna”, samt TT

Mats ”Karlsson” Wikström: ”Fått leva med det här”

När Mats Wikström var nio år gjorde han rollen som Karlsson i Karlsson på taket. Numera bor han i Tyresö och har återkommande förklarat att han inte vill bli intervjuad. 2013 medverkade han dock i Filip och Fredriks Nugammalt där han berättade om sin filmroll.

– Man är oavsett om man vill det en offentlig person resten av livet därför att när barn ser det här så sitter det så djupt och det följer med. Det är som lekkamrater när man är liten, säger Mats Wikström i en intervju med Youtube-kanalen Alla vi barn från filmerna.

– Alla vi barn har fått leva med det här, fortsätter han.

Han är numera 55 år gammal och lever, enligt offentliga uppgifter, ensam i sin lägenhet. Efter att ha spelat världens bästa Karlsson så blev det inga fler roller.

Namn: Mats Wikström

Ålder: 55

Bor: Tyresö

FOTO: TT, Alla vi barn från filmerna (youtube), SF

FRÅN FÖRSTASIDAN