TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Sorgliga ödet för Anita Lindman och Televinken

26 sep, 2021 
AvPontus Varg
Anita Lindman och Televinken.
Anita och Televinken älskades av miljoner svenska barn.
Men sedan – blev det tyst.
Här får du reda på vad som hände med Anita och dockan efter att rampljuset slocknat.
Annons
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barnBrand logo
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn

Anita och Televinken har format flera generationers svenskar. I över 30 år, mellan 1964 och 1995, syntes Anita Lindman och Televinken i olika tv-program. Det var Ola Lundberg, i dag 79 år, som skötte Televinken och även gav dockan sin röst.

Anita och Televinken gav barn praktiska tips och blev framförallt kända för sitt långa samarbete med Trafiksäkerhetsverket där duon lärde barn om hur man skulle bete sig i trafiken.

Anita Lindman föddes i Ludvika och var utbildad förskollärare, men jobbade som hallåa på SVT i många år. En dag fick hon en förfrågan av SVT-cheferna om att göra barnprogram.

– Min man och jag åkte till London och i ett skyltfönster såg jag en docka som jag köpte, jag tänkte att den kan jag använda i ett barnprogram. Men när jag kom hem upptäckte vi att dockan var hopplös att använda. Jag hade då testat flera ljudtekniker som skulle få göra Televinkens röst och fastnade för Ola Lundberg. Vi begravde den första dockan och Ola tillverkade en helt ny docka som blev Televinken, berättade hon för Expressen 2014 när Televinken fyllde 50 år.

Anita Lindman, Ola Lundberg och Televinken 2004.
Anita Lindman, Ola Lundberg och Televinken 2004.

Anita och Televinken var ett begrepp. Men på 90-talet slocknade intresset för konceptet. För Expressen berättade Anita om duons sorgliga öde – telefonen slutade plötsligt att ringa.

Annons

– Sedan var det slut. När höstsäsongen skulle börja var det ingen tv-chef som ringde och frågade om Televinken och jag ville fortsätta, och då förstod jag att vi inte var intressanta längre.

Anita blev 86 år

När Televinken fyllde 50 låg han sedan länge instoppad i en speciallåda i ett skåp hemma hos Ola Lundberg. Anita berättade att det var längesen hon träffade dockan som hon jobbade så nära i över 30 år.

– Det var länge sedan som jag träffade Televinken, eftersom jag har svårt för att vara ute och flänga. Doktorn säger att jag är multisjuk, men jag känner mig frisk som en nötkärna i knoppen, sa hon till Expressen 2014.

Fyra år senare, i augusti 2018, dog Anita Lindman efter en tids sjukdom. Hon blev 86 år gammal.

Ola Lundberg sörjde sin vän och kollega.

– Det är alltid sorgligt när en vän går ur tiden. Det har varit en intensiv vänskap som har hållit på i många, många år, sa han till Aftonbladet och fortsatte:

– Det var en intensiv period. Vi var först med att ha en docka i tv. Vi fick massor med brev – flera säckar i veckan. Vi blev ju oerhört populära i hela Sverige. Det var väl inte någon som inte kände igen vem Anita och Televinken var.

Foto: TT

Annons