LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Så gick det sen för Mello-stjärnorna

02 feb, 2019 
Hans & Anna Shimoda
Vad hände sedan med Magnus Bäcklund, ​Marie Lindberg, ​Sara Löfgren, ​Andrés Esteche,
Då: Glödheta i Melodifestivalen. Men sen då? Hänt berättar om 10 öden.
✔︎ Flydde rampljuset efter succén med Fame – det gör han i dag.
✔︎ Kollapsade och hamnade på psykakuten: ”Jag ville bara dö”.
✔︎ Tröttnade på ytligheten i Mello – blev fritidsledare: ”För gammal för att ta skit”.
✔︎ Hotad av ex-maken – dog av anorexia.
Annons

Under Melodifestivalen är de heta som få. Men vad händer med våra schlagerstjärnor när kamerorna slocknat?

Andrés Esteche I Melodifestivalen 2004 och hur han ser ut i dag.

Andrés Esteche – jobbar för feministisk organisation

Andrés Esteche, 44, tävlade i Melodifestivalen 2003 och 2004 med ”Just like a boomerang” och ”Olé olé”. Han släppte sedan några singlar men försvann därefter från rampljuset som han upplevde som påfrestande.

– Det var stressigt och en konstant prestationsångest och ett missnöje, säger Andrés till Hänt och fortsätter:

– Idag lever jag som jag lär och jobbar med de frågorna jag brinner för. Jag jobbar på den feministiska organisationen MÄN för jämställdhet med att bland annat ifrågasätta maskulinitetsnormer. Jag har också jobbat med hbtq-flyktingar på RFSL vilket har lett till att jag skrivit min första bok ”Kom ut, kom in” som är nominerad till ”Årets bok” på QX-galan i år.

Annons

Han har också varit politiskt engagerad.

– Först var det inom Vänsterpartiet där jag satt i styrelsen för Södermalm och ledningen Hbqt-vänstern. Sedan inom Feministiskt Initiativ där jag satt i Stockholms styrelse. Jag var också ordförande för RFSL Stockholm 2016.

I början av året kunde vi plötsligt se Andrés i TV igen, när han deltog i SVT:s relations-dokumentär Första dejten. Någon kärlek uppstod dock inte under det välbevakade restaurangbesöket, som tittarna fick ta del av.

Andrés är också pappa till en son, två och ett halvt år gammal.

■■■

Nina Inhammar kollapsade: ”Ville bara dö”

Nina Inhammar under Stockholm Pride 2012.

Nina Inhammar Allard, 42, har Bert Karlsson, 74, att tacka för sina framgångar. Det var nämligen han som såg till att hon blev uttagen till dokusåpan Friends på turné. Gruppen vann sedan Melodifestivalen 2001 med ”Lyssna till ditt hjärta”. Nina kämpade på några år med artisteriet men sedan blev pressen för stor och lina kollapsade och hamnade på psykakuten.

Annons

– Plötsligt ville jag bara dö. Jag började fundera ut hur jag skulle ta livet av mig utan att det skulle märkas att det var självmord. Självkänslan var på botten, jag började tycka illa om allt hos mig själv, har hon sagt till Aftonbladet.

Fram till för något år sedan jobbade hon på Karlstads El- och Stadsnät och nu är hon handläggare på Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

Nina är idag gift och har tre barn.

■■■

 Sara Löfgren – hoppade av och vägrar komma tillbaka

Sara Löfgren 2005.

Som så många andra började även Sara Löfgren, 42, sin artistresa i Bert Karlssons realityserie Fame Factory. 2004 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget ”Som stormen”.

Men det var då. Det dröjde inte länge innan Sara fick nog av alltsammans och idag jobbar hon som fritidsledare på en ungdomsgård i Varberg, något hon berättat om i Hallands nyheter.

Annons

– Ytligheten stod mig upp i halsen och jag var trött på att kuska runt. Nu har jag arbetskamrater i stället för att sitta ensam på ett tåg. Ska jag hålla på med musik ska det vara på mina egna villkor. Jag är för gammal för att ta skit.

Den som hoppas på en comeback kommer bli besviken.

– Jag har inget behov av att stå på scen själv längre.

Sara är gift och har två barn från sedan tidigare relationer.

■■■

 Javiera Muñoz – levde med skyddad identitet

Javiera Muñoz 2002.

Javiera Muñoz debuterade i Melodifestivalen 2000 med ”Varje timme, var minut”. Två år senare var hon tillbaka med bidraget ”No Hay Nada Más”.

Några år senare började hon tragiskt nog utveckla anorexia och 2018 tog sjukdomen hennes liv.

– Hon hade otur, jättestor otur. Hon fick inte den hjälp hon behövde och blev aldrig inlagd vilket var väldigt svårt att förstå. Hon var extremt svag och väldigt, väldigt mager, sa hennes syster till Expressen i samband med Javieras bortgång.

Annons

Till råga på allt tvingades Javiera under sina sista år leva med skyddad identitet efter att exmaken dömts för misshandel och olaga hot.

Javiera Muñoz blev 40 år.

■■■

 Magnus Bäcklund – blev pilot

Magnus Bäcklund 2006 och 2015.

Magnus Bäcklund, 54, och Jessica Andersson, 46, bildade duon Fame efter sin medverkan i Fame Factory. De vann som bekant hela Melodifestivalen 2003 med ”Give me your love”. De tävlade också året därpå med ”Vindarna vänder oss”.

Därefter satsade Magnus på en solokarriär men 2008 valde han att kombinera det med sitt forna pilotyrke.

– Jag flyger och är ute och spelar och sjunger. Så jag försöker hålla liv i båda delarna, men jag är inte så medial nu när jag inte varit med i Mello på länge, säger han till Hänt.

Annons

Är du sugen på att göra comeback?

– Det är klart det vore roligt. Det ska jag inte sticka under stol med. Det är också ett bra fönster.

Tror du Fame kan återförenas?

– Nja, det tror jag inte är möjligt. Men lite små korta grejer skulle vara kul. Men jag tror inte på Fame som koncept. Den grejen är gjord.

Hur upplevde du din tid i rampljuset?

– Det var en häftig grej och det kändes väldigt otippat. Men alltsammans var väldigt kul! Det är något man ser tillbaka på med glädje.

Tillsammans med ex-frun Sofie har Magnus två 21-åriga döttrar, Moa och Linn. Sedan en tid tillbaka har han en ny kärlek, som han dock inte går ut med offentligt.

– Jag har sällskapat med en tjej i något år nu. Jag har ett utgångsläge om att jag inte ska leva ensam resten av mitt liv, men vi trivs bra ihop, säger han till Nöjeslivet.

■■■

Marie Lindberg – gick tillbaka till skolbänken

Marie Lindberg I Melodifestivalen 2007.

Det var den klassiska askungesagan som blev sann framför miljontals tv-tittares fuktiga ögon.

2007 satt en lärarinna från Munkedal på en pall och sjöng sin egenkomponerade sång ”Trying to recall” tack vare en jokerplats. Succén var omedelbar och Marie Lindberg, 44, gick direkt till final och blev kändis på kuppen.

Annons

Efter en femteplats i finalen gav hon ut sitt första och hittills enda album, självklart betitlat ”Trying to recall”. Därefter följde uppmärksamhet och kindpussande på kändisfester med Micael Bindefeld.

Marie jobbar fortfarande som lärare, men sa i en intervju 2016 att hon funderade på ett ge ut ny musik 2017, något som inte verkade inträffa.

Jenny Silver, tidigare Öhlund, 2013.

■■■

Jenny Silver – bytte schlagerglitter mot lokföraryrket

Jenny Silver, 46, tidigare Jenny Öhlund hade en gedigen dansbandskarriär bakom sig när hon gjorde Mellodebut 2010 med ”A place to stay” och en uppmärksammad silverarm som hamnade sist i deltävlingen.

2011 tog hon nya tag med Abba-doftande ”Something in your eyes”. Den tog sig till Andra chansen där det tog stopp. 2013 ställde hon upp med gruppen Swedish House Wives tillsammans med Hanna Hedlund och Pernilla Wahlgren.

Annons

Idag bor hon i Göteborg och har utbildat sig till lokförare.

– Lokföraryrket passar mig bra, det är omväxlande. Det här känns helt rätt, säger hon på Trafikverkets hemsida.

■■■

Angelique Widengren – toppade listorna i Grekland

Angelique Widengren med Peter Grönvall i Melodifestivalen 1986 och hur hon såg ut 2005.

Den idag 52-åriga Angelique Widengren har ett brokigt förflutet. Hon var en tredjedel av gruppen Sound of Music tillsammans med Nanne Grönvall och dåvarande pojkvännen Peter Grönvall. En mindre skandal blev det när Peter helt sonika bytte flickvän till Nanne inom bandet…

Angelique slickade såren och blev tillsammans med artisten Don Bennechi. Under 90-talet blev de ett veckotidningspar som skönhetsopererade sig och matade varandra med jordgubbar till tidningsläsarnas förvånade förtjusning.

Annons

Karriärmässigt har hon skrivit låten ”Treli Kardia” som sjungits in av Helena Paparizou och som låg etta på grekiska listan i tre månader 2004.

Idag är hon sedan 2010 gift med Mikael Ekström och har tre barn från en tidigare relation.

Cecilia Wennersten i Mello 2005 och med barn 2010.

■■■

  Cecilia Wennersten – jobbar på café och gör karriär i Norge

Artisten Cecilia Vennersten, 49, lyckades 1996 med bedriften att både skapa en framtida och modern klassiker med ”Det vackraste” som sjungs på otaliga bröllop och dop runtom i Sverige varje år, och även att försvinna från radarn.

Idag driver hon sedan länge ett café i hemorten Varberg, men hon håller fortfarande på med musiken.

– Jag har faktiskt inte så mycket minnen från den tiden eftersom det kändes som att leva i en overklig ”bubbla”. Senare drog jag mig därför medvetet undan från uppmärksamheten och valde att jobba på mina villkor, säger Cecilia till Hänt och fortsätter:

– Jag har sedan mitt genombrott med ”Det vackraste” jobbat på heltid med musiken. De senaste 10 åren har det dock till 80 procent varit i Norge där låten blev en ännu större hit än i Sverige. Caféet startade jag för 12 år sedan då det liksom att sjunga också var en dröm jag ville förverkliga. Jag tyckte att det var inspirerande att lära mig något nytt!

FOTO: IBL/TT

Annons