TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Så gick det sen för Mange Makers – försvann helt efter succén

27 feb, 2021 
https://image.hant.se/image-7019163?imageId=7019163&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Ola Brising
Max Christensson, Peter Balazs, Didrik Rastbäck och Max Henriksson i Mange Makers.
Vad hände med Manke Makers?
Hänt har fått tag på alla fyra bandmedlemmar!
✔︎ Bryter tystnaden om bråken som ledde till splittring: ”Inte snackat med varandra på sex år”.
✔︎ Så lever de och ser ut i dag – 10 år efter succén.
✔︎ Berättar om kärlekslivet – visar upp flickvännerna och bebislyckan.
✔︎ Så brände de alla pengar: ”Ganska fattiga...”
Annons
Yohio försvann från rampljuset efter succén – så lever han idagBrand logo
Yohio försvann från rampljuset efter succén – så lever han idag

2011 fick fyra tonårsgrabbar från Stockholm en jättehit med låten Fest hos Mange. Videon har nästan tio miljoner visningar på youtube – men på senare år har det varit knäpptyst om gruppen Mange Makers.

Låten Fest hos Mange var från början gjord som ett skämt åt en kompis som heter Magnus, men vars identitet än idag är hemlig. Men efter att de fyra kompisarna gjort en video till låten och lagt ut den på youtube under artistnamnet Mange Makers fullkomligt exploderade det. På några dagar hade låten över en miljon visningar.

Sen gick det snabbt. Mange Makers blev upplockade av ett stort skivbolag och fick åka på turné med sin hit. Det kom ett par uppföljare, Mange bjuder och Drick den, men de sista sex åren har det varit knäpptyst om Mange Makers. Hänt har pratat med bandmedlemmarna för att ta reda på vad de gör idag.

Didrik Rastbäck, känd från Mange Makers.
Didrik Rastbäck 2011 och hur han ser ut i dag.

✔︎ Didrik Rastbäck, 27, sångare:

– Vi försvann ganska drastiskt och det är många som frågar vad som har hänt. Därför har vi faktiskt gjort en dokumentärfilm om det. Den släpps den 17 mars på vår egna youtube-kanal, berättar Didrik.

Annons

Men bandet är nedlagt sedan länge:

– Vi har inte ens snackat med varandra eller setts på sex år.

Själv sysslar Didde, som han kallas, inte längre med musik. Han tar olika ströjobb här och där när han kan och förklarar:

– Jag kan inte tala för dom andra, men tror att vi allihopa är ganska fattiga efter att vi la ner Mange Makers. Vi tjänade skitbra med pengar då det begav sig, över en miljon på ett år. Det var good sunny times. Sen gick det som det gick.

Vad gjorde ni med pengarna?

– Vi var beroende av McDonalds. Det var McDonalds, kläder, sprit och dyra skitprodukter. McDonalds och sprit var nog största boven.

Orsaken till att de la ner bandet 2014 vill inte Didde gå in för mycket på. Han säger:

– Jag hänvisar till dokumentären som kommer 17 mars. Men en sak som är rolig, som jag kan berätta, är att vi har öppnat ett tiktok-konto. Där finns det många Mange-människor kvar som är taggade. Det finns ett sug och det är jäkligt kul att få så mycket kärlek efter så många år, så vi kanske borde komma tillbaka och göra lite mer Mange-grejer.

Annons

Själv är Didrik idag singel, har inget som binder honom, och han verkar laddad för en comeback.

Vad är det roligaste eller konstigaste minnet du har från er storhetstid?

– Det konstigaste var väl när man satt och käkade och såg att alla kollade på en. Det kändes sjukt. Sen minns jag när vi uppträdde första gången. Det var på Ung 08 i Kungsträdgårdens tunnelbanestation och helt smockat. Folk var som galna. Vi hade liksom ingen aning, var fyra killar som råkade göra något som blev större än vi någonsin kunnat tro. Sen fick vi ju turnera en hel del. Överallt var det folk som kom fram och ville ha autografer.

Fick ni hybris?

– Det är också en grej vi kommer gå in på i dokumentären. Jag svarar så, för att där kan vi berätta det på vårt sätt.

Vad har du själv för framtidsplaner idag?

– Vi har planerat att göra ganska feta grejer 2021, så egentligen hänger allt på att vi måste ha kul igen. Om vi hittar glädjen igen så kommer det att gå bra.

Så ni planerar en återförening?

– Vem vet. Vi får se.

Peter Balazs, känd från Mange Makers.
Peter Balazs 2011 och hur han ser ut i dag.

✔︎ Peter ”DJ Bacall” Balazs, 27, video- och musikproducent

Peter bor kvar i Stockholm, men lämnade Mange Makers 2014 och har efter det fortsatt jobba med musik under artistnamnet DJ Bacall. Sedan fem år tillbaka är han tillsammans med Julia Gauriloff, 24.

Annons

Peter berättar:

– Vi splittrades för att vi inte kom överens. Sen har jag kört på med min egen dj-karriär. Det har gått rätt bra, känns som att jag gjorde rätt val. Jag har även producerat en del andra artister, gjort musikvideos åt dem, lite allt möjligt, men det var också vad jag gjorde i Mange Makers, producerade, gjorde våra musikvideos och all cover art. Det kreativa tog aldrig slut. När vi splittrades fortsatte jag jobba så med andra.

För närvarande jobbar Peter med artisten Sikk Ivy som han är manager åt, men de har haft det tufft med tanke på att projektet är nytt och den pågående pandemin. Han har ingen kontakt med de andra från Mange Makers längre.

Varför blev ni ovänner?

– Fy fan. Det är en lång historia, men vi kom aldrig överens. Jag kände att jag inte fick ut vad jag förtjänade av Mange Makers, och det kanske låter töntigt, men jag kände att de andra inte uppskattade mig för vad jag gjorde. Jag tror inte någon uppskattade någon annan i bandet om jag ska vara ärlig. Jag har sett gamla Facebook-trådar där jag skriver ”Jag är färdig med den här låten. Vad tycker ni?”, och alla andra svarar tumme ner eller nåt. Det var aldrig någon support, ”Bra jobbat”, utan vi var ganska dryga mot varandra.

Annons

Peter tror att det också handlade om den press de hade på sig att göra nya hits från skivbolaget Universal som de hade ett licensavtal med:

– De sa att förra låten hade ni fem miljoner visningar på, den här har bara tre miljoner. Oj, nu dalar det. De hade det mindsetet, istället för att tänka att vi ändå hade tre miljoner visningar på den nya låten. Vi klarade inte riktigt det i den åldern vi var i, typ 18 år gamla.

Peter Balazs och flickvännen Julia Gauriloff.
Peter och flickvännen Julia.

Vad är det bästa eller konstigaste minnet från tiden med Mange Makers?

– Det är väl när man går från att vara en helt vanlig datanörd, till att gå ut på stan och folk ber om att få ta kort överallt. Vi kunde inte ens äta cheeseburgare på McDonalds utan att folk fotade oss när vi åt. Och du vet, vi var små gamers, datanördar, så vi hade svårt att äta då när det var en massa folk som tittade på oss.

Annons

Vad gjorde du med pengarna du tjänade?

– Mange-pengarna är borta sedan länge. Jag vet inte vad dom andra gjorde, men jag känner att jag la dem på vettiga prylar, kameror och sånt, för att kunna fortsätta med dj-grejen.

Vad har du för framtidsplaner?

– Coronan har fuckat hela musikbranschen. Livescenen är körd, och inga klubbar är öppna, så det går inte att dj:a. Jag personligen håller på att utveckla spel och appar nu, och har lärt mig mycket sånt det senaste året, men det är inte mitt fokus egentligen. När coronan är slut ska jag satsa på musiken igen.

Har du några planer på att bilda familj med flickvännen?

– Nej. Vi är definitivt fortfarande för unga för att tänka på det.

Max Henriksson, känd från Mange Makers.
Max Henriksson 2011 och hur han ser ut i dag.

✔︎ Max Henriksson, 27, beatbox

Max bor kvar i Stockholm. Han har en flickvän sedan ett halvår tillbaka och fast jobb sedan länge:

Annons

– Idag jobbar jag för Apple, är tekniker och lagar datorer. Jag har gjort det i fyra år nu.

Samtidigt berättar Max att han och Didrik, vid sidan om jobbet, faktiskt fortsatte vara ute och göra spelningar med Mange Makers låtar på studentkårer och liknande ställen, även efter att de splittrats. De höll egentligen på fram till att pandemin satt stopp för det:

– Jag och Didde körde på, gjorde inga nya låtar men var ute och spelade.

Även Max Henriksson säger att största orsaken till splittringen var att de inte kom överens.

– Och vi var med varandra så mycket hela tiden. Vi tröttnade nog på varandra, såg varandras ansikten hela tiden liksom. Det var både på fritiden, när vi gjorde musik och när vi åkte runt och spelade, förklarar han.

Vad är det sjukaste minnet du har från när ni fick stora hitlåt?

– Sommaren då vi slog igenom. Vår första spelning var en sjuk upplevelse, för jag var väldigt introvert, en riktig datanörd som bara satt hemma och spelade data hela tiden. Sen plötsligt skulle jag gå upp på en scen och alla skrek mitt namn. Det var overkligt. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, kollade bara ner i marken… Det var kul, men riktigt läskigt.

Annons

Max tyckte det var jobbigt att folk kände igen honom på stan, men samtidigt var det positivt:

– Det hjälpte mig att bli mer social, att kunna prata med folk, så det var en bra grej för mig.

De senaste sex åren är det bara Didrik, som han varit bästa kompis med sedan gymnasiet, han haft kontakt med av de andra. Men framgångarna med Mange Makers har gjort att Max idag inte längre bara håller på med datorer, utan även har ett stort musikintresse:

– Jag fick ett intresse för musik när det hände, så jag håller med det själv nu vid sidan om.

Framför allt är det beatbox han älskar än idag. Allt började med att han såg någon beatboxa i ett youtubeklipp från en talangjakt. Max berättar:

– Jag tänkte: ”Wow! Vad är det här?”, och sedan dess har jag varit hooked. Jag kollar dagligen på beatbox än idag. Det är nog min största hobby. Jag brukar åka på events runt om i världen och kolla på beatbox-tävlingar live. Det är jävligt nice. Det är ett unikt instrument om man säger så.

Annons

Är du sugen på att stadga dig ordentligt med din flickvän, kanske flytta ihop och bilda familj?

– Nej. Jag känner mig inte redo för det än, men man vet aldrig. Om tre år kanske jag tänker helt annorlunda.

Max Christensson, känd från Mange Makers.
Max Christensson 2011 och hur han ser ut i dag.

✔︎ Max Christensson, 25, dansare

Samma dag som videon till Fest hos Mange lades ut på youtube så var Max Christensson hemma hos en kompis.

– Jag minns hur jag gick in och kollade på views, och då hade det växt till 5000 på bara någon timme. Jag satt där och skakade, tänkte vad är det som händer? Varför går visningarna upp så snabbt? Jag kunde inte sova den natten och morgonen därpå när jag gick in och tittade var det flera hundratusen visningar, berättar Max.

Han fortsätter:

Sen började det hända saker. Skivbolag kontaktade oss och några dagar senare så skrev vi kontrakt. Det var helt galet.

Annons

Om uppbrottet säger han ungefär som de andra:

– Vi blev trötta på varandra. Några av oss kanske inte kom i tid, och Peter är lite av en perfektionist. Jag tror han hoppade av först för att han tyckte vi var för struliga. Vi var unga också, och personligen hade jag privata problem med mitt mående som gjorde att jag slutade. Jag blev… överbelastad.

Vem var den där Mange som hade festen egentligen?

– Jag kan inte säga så mycket om Mange. Jag tror inte de andra killarna har sagt det heller, för det finns en Mange, men vi har aldrig sagt vem han är till någon i media.

Max Christensson med frun Amanda.
Max Christensson med frun Amanda och dottern Cherie.

Till skillnad mot de andra killarna i gruppen har Max liv förändrats radikalt de senaste åren. Han har lämnat Stockholm, gift sig med sin kärlek Amanda Dunder Christensson, 24, som han varit tillsammans med i snart tre år och makarna har flyttat till Torsby i Värmland. I fjol fick de dottern Cherie, snart ett år gammal.

Annons

– Vi bodde i Fisksätra först, sedan i Örebro, innan vi flyttade hit, säger Max.

Han lämnade Stockholm med Amanda efter den där ”överbelastningen” han upplevde, jobbade för Hemglass i Örebro en sommar, men kände att företaget lurade honom rejält. Max var bland annat tvungen att jobba övertid utan att få något extra betalt för det. Sedan han slutade på Hemglass har Max varit arbetslös, men flytten till Torsby beror inte på att han eller Amanda har någon anknytning dit.

– Det var kanske inte helt random, för det var billigare att bo här. Vi såg villan på Blocket, åkte hit och kollade. Allt såg bra ut och vi gillade Torsby, så tog vi den direkt nästan, gick på magkänsla och är jättenöjda, säger Max.

Däremot har det inte gjort det lättare att hitta ett nytt jobb, att bo i Torsby:

– Det är svårare här än i Örebro, men jag hoppas det kommer något snart.

I väntan på det sitter Max och gör ny musik och nya dansvideos hemma i villan i Värmland.

Annons

– Min passion är att hålla på med musik. Jag är producent, har en spotify som heter Max Christensson och dansar väldigt mycket fortfarande också. Jag håller på mycket med tiktok, lägger ut klipp när jag dansar på min profil MMAAX. Jag blev viral med en video när jag visade hur jag gjorde masken och fick 50 000 views. Det är vad jag håller på med nu, förutom att försöka hitta ett jobb.

Det är dock en bra bit kvar fram till att Max kan börja tjäna pengar på tiktok. Än så länge har han bara runt 500 prenumeranter.

– Men tiktok är kul, för man gör videoklipp, och så kan man lägga in en låt och dansa till den. Jag brukar ta mina egna låtar från spotify och dansa till dem.

Pengarna från Fest hos Mange är så klart slut sedan länge:

– För att vara ärlig så har jag bränt dom pengarna. Det var mycket McDonalds och annan snabbmat. Sen köpte jag mycket elektronikgrejer jag ville ha också. Jag har köpt all mjukvara jag har inom musik till exempel. Jag piratkopierar inget, utan köper allt och tror på att man vinner på det i slutändan.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Att jag och min familj ska leva ett bra liv, att vi alla ska må bra, och att kunna leva på musiken. En annan idé jag har är att skriva en bok om det som hände med Mange Makers, men det är lite hemligt fortfarande och jag har aldrig skrivit nån bok tidigare. Vi får se hur det går.

Foto: TT & Privat

Annons