TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Runar Sögaard döms till fängelse och näringsförbud för grovt skattebrott

11 jun, 2021 
https://image.hant.se/image-7538739?imageId=7538739&width=1320&height=1320&cropw=99.29&croph=100&x=0&y=0
Mimmi Fouchenette
Runar Söögard.
Runar Sögaard döms till 1 år och 8 månaders fängelse för grovt skattebrott.
Hovrätten fastställer även beslutet om näringsförbud.
Annons
Fem snabba frågor med Runar SögaardBrand logo
Fem snabba frågor med Runar Sögaard

Runar Sögaard föddes den 27 juni 1967 i Norge. I höstas var han aktuell då han släppte sin självbiografi Gud gav oss tio bud : jag har brutit mot nio av dem som fick stor uppmärksamhet i media.

Men nu har Runar dömts till fängelse. Han har dömts till 1 år och åtta månader fängelse för grovt skattebrott och skattebrott.

I februari 2019 dömdes Runar i tingsrätten till ett år och åtta månaders fängelse för tre fall av grovt bokföringsbrott och 20 fall av skattebrott och dessutom gavs han näringsförbud i fem år. Tingsrätten uppskattade att Runar inte hade bokfört intäkter på flera miljoner under tre års tid.

Rättegången i hovrätten ägde rum 27 och 28 maj efter att han överklagade tingsrätten dom. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Däremot ändrar hovrätten tingsrättens dom och dömer honom för grovt skattebrott och skattebrott. De fastställer beslutet om näringsförbud.

Svea hovrätt skriver i sin dom:

Annons

Runar Sögaard har haft full insyn i verksamheten och kännedom om de händelser och omständigheter som föranlett att åtgärder i enlighet med bokföringsskyldigheten har krävts. Som tingsrätten funnit har Runar Sögaard därför uppsåtligen åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet.”

I tingsrätten valde Runar att inte uttala sig eftersom hans pappa som var försvarets huvudvittne inte hade möjlighet att närvara vid rättegången och därför inte kunde lämna vad Runar Sögaard ansåg var avgörande vittnesuppgifter. Därför avstod han helt från att försvara sig. Men i hovrättsrättegången i slutet av maj valde han till slut att försvara sig. Han har hela tiden nekat till brott och pekat på en person utanför bolaget som varit ansvarig för den felaktiga bokföringen.

När Aftonbladet träffade honom i början av veckan var han nöjd att han hade vittnat.

– Jag har en bra magkänsla och har varit så lättad och glad över att jag äntligen har fått berätta vad som var fakta och vad som var verklighet, sa han då.

Annons

Runar vill överklaga fängelsedomen i Högsta domstolen.

– Ja, i vanliga fall brukar ju inte Högsta domstolen ta upp alla fall, men i den här saken är det så mycket som gör att det finns ett par livlinor som är väldigt tydliga. Men jag tror och hoppas att rättvisan ska segra och att sanningen ska segra, det har alltid varit mina deviser, sa Runar Sögaard några dagar före att domen meddelades.

FOTO: Stefan Jerrevång/Aftonbladet, Robin Lorentz-Allars/Aftonbladet

Annons