LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ronny & Ragge: Så gick det sen med skådisarna i Byhåla

17 okt, 2019 
AvFredrik Jönsson
Vad hände med skådisarna från klassiska SVT-serien Byhåla? Se då- och nu-bilder!
✔︎ Talar ut om helvetet: ”Ingen i min närhet visste något”.
✔︎ Försvann för gott från tv-rutan: ”Ska berätta en hemlis”.
✔︎ Dödskampen: ”Nyfiken på om jag skulle få behålla livet”.
Annons

Några slog igenom och blev kändisar. Andra återgick till anonymiteten. Här berättar flera av dem själva om livet efter Byhåla som sändes i SVT 1991-1993.

◼️ ◼️ ◼️

Peter Settman spelade Ronny i Byhåla.
Peter Settman som Ronny i Byhåla och hur han ser ut i dag. Foto: TT

✔︎ Peter Settman, 50

Roll i Byhåla: Ronny.

Gör i dag: Det blev flera serier efter Byhåla innan han drog igång producentbolaget Baluba, som producerade barnprogram. Det sålde han sedan för åtskilliga miljoner. Han har även varit programledare för Melodifestivalen och Så ska det låta, samt haft talkshowen Settman på plats. I dag har han tre olika bolag. Han har skilt sig från Anna Settman och träffat en ny kärlek, vilket han berättade om i Efter fem i TV4 i våras. Han är regissör för humorserien Playa del Sol som kör säsong tre i höst.

Annons

“Ronny är en rolig gubbe att göra, han är osannolik men ändå nära”, sa han om rollen Ronny till Expressen efter att ha varit med i Partaj 2011.

◼️ ◼️ ◼️

Fredde Granberg som ragge i Byhåla
Fredde Granberg som Ragge i Byhåla och hur han ser ut i dag. Foto: TT

✔︎ Fredde Granberg, 48

Roll i Byhåla: Ragge

Gör i dag: Han gjorde flera program tillsammans med Peter Settman. Sedan följde ett samarbete med Markoolio där han gjorde artistens musikvideos. I början av 2000-talet gjorde han tv-serien Hem till Midgård och på senare år har han medverkat i Helt Perfekt, Finaste familjen och Heder. Han är gift med Carola Granberg och 2013 fick paret tvillingdöttrar. Fredde Granberg har även en dotter från ett tidigare förhållande.

◼️ ◼️ ◼️

Annika Lantz och Camilla Kvartoft som ”pök” i Byhåla.
Annika Lantz och Camilla Kvartoft som reseledare i Byhåla. Foto: SVT
Camilla Kvartoft och Annika Lantz som de ser ut i dag. Foto: TT

✔︎ Camilla Kvartoft, 51

Roll i Byhåla: Reseledare.

Gör i dag: Hon har varit programledare för Aktuellt, och är programledare för Agenda och Veckans Brott. Hon ledde SVT:s valvaka 2014 och 2018.

Annons

Vad minns hon själv av Byhåla? “Det var tack vare att jag och Peter kände varandra och han behövde lite billig arbetskraft. Vi fick en vecka på Kanarieöarna, då var Ronny och Ragge jättestora så turisterna stod som klasar runt inspelningen för att få autografer. Vi spelade över och gjorde buskisteater och det var inte så svårt för oss – det var ju det vi kunde”, sa hon i intervju med Aftonbladet i mars 2013.

✔︎ Annika Lantz, 51

Roll i byhåla: Hon var liksom Kvartoft ett av “pöken” och medverkade en vecka på Kanarieöarna. Hon var med i programmet på grund av vänskapen med Camilla Kvartoft och Peter Settman.

Gör i dag: Hon har medverkat i en rad tv-program, bland annat har hon varit komiker i Parlamentet på TV4. Mest känd som radioprofil efter många år hos Sveriges Radio. Kvällspasset, Morgonpasset och Lantz i P3 är några av programmen där man har kunnat höra hennes röst. Leder Kära Annika, ett nyhetskommenterande brevväxlingsprogram. 2015 fick hon cancer och hon har skrivit en bok om sjukdomen. ”Helt sjukt. Bokstavligt talat. Jag som gått på alla mina kontroller och några till. En månad senare började jag min behandling. Cellgifter och strålning. Vilken jävla grej alltså. Redan tidigt fick jag reda på att jag skulle få behålla låret men jag var mest nyfiken på om jag skulle få behålla livet”, sa hon 2016 i Sommar i P1.

◼️ ◼️ ◼️

Gry Forssell i Byhåla.
Gry Forssell i Byhåla och hur hon ser ut i dag. Foto: SVT och TT

✔︎ Gry Forssell, 46

Roll i Byhåla: Jobbade i korvkiosken.

Gör i dag: Hon har varit tv-programledare i både TV3 och TV4, det har blivit mängder med program. Silikon, Harem, Pokermiljonen, Grammisgalan, Körslaget, Big Brother, Gladiatorerna – för att räkna upp några. Hon syns numera oftast i Sommarkrysset. Sen är hon även programledare i Äntligen Morgon i Mix Megapol.

◼️ ◼️ ◼️

EwaLena Sten i Byhåla.
EwaLena Sten i Byhåla och hur hon ser ut i dag. Foto: SVT och Privat

✔︎ EwaLena Sten, 47

Roll i Byhåla: Lapplisa.

Gör i dag: Jobbar för Filmstaden Business, med biomediet och säljer reklamutrymmen.

Annons

Vad minns du av Byhåla och din egen insats?

– Jag hade inga skådespelarambitioner. Men det var superkul, de var jätteduktiga. Ganska mycket var spontant, både repliker och vad som skulle hända i serien. Jag var med i två avsnitt. Det var ett kul filmteam, Peter och Fredde var svinroliga. Det var kul att se hur de agerade, det var som sagt mycket improvisation. Jag fick ta på mig Lapplisa-kläder och så hittade jag ett par läsglasögon som jag tog på mig. Jag brukar inte prata om det här, men ibland kan en klasskompis till dottern säga “Jag såg din mamma”. Det var jättekul att vara med, det är inte så att jag skäms för det, säger EwaLena Sten till Hänt.

Varför EwaLena och inte Eva-Lena?

– När jag var liten så tyckte jag att namnet var otroligt fult, så jag tvingade min pappa ändra mitt namn. Det var en tjej i min parallellklass som hette Zara med Z:a. Jag ville att mitt namn skulle kännas lite tuffare, så jag ändrade från Eva-Lena till EwaLena. Då var jag elva år, men jag tycker fortfarande mitt namn är fult.

◼️ ◼️ ◼️

Andreas Egerup som Bernt-Gunnar i Byhåla.
Andreas Egerup som Bernst-Gunnar i Byhåla och hur han ser ut i dag. Foto: SVT och Privat.

✔︎ Andreas Egerup, 51

Roll i Byhåla: Bernst-Gunnar. ”Det var innan “yuppisarna” började synas. Att jag hade mobiltelefon i badkaret var väldigt coolt”, säger Egerup till Hänt.

Annons

Gör i dag: Driver ett eget produktionsbolag uppe i Luleå.

– Jag jobbar mycket med Luleå Hockey, producerar arena-tv. Så jag är kvar lite i tv-branschen. Jobbar även som konsult för en app som jag uppfann: Skolmaten. Den sålde jag nu i maj, så jag jobbar som konsult för ett företag i Växjö som köpte den.

Så du blev som Bernst-Gunnar?

– Jag köpte en röd bil, det är så nära Bernts-Gunnar man kan komma, haha.

Egerup har brottats med alkoholproblem. I en intervju med Sveriges Radio berättade han om situationen.

– Jag kunde dricka 4-5 flaskor vodka i veckan och ingen i min närhet visste någonting.

I dag säger han:

– Jag gick ut öppet eftersom jag var lokalkändis. Jag tänkte att jag – som ingen trodde hade problem med alkoholen – kunde gå ut och prata om det. Jag tror att många har fått en tankeställare. Det är snart två år sedan. Jag har inte det där suget, jag behöver inte vara rädd längre. Jag är stolt nykterist.

Annons

Vad minns du av Byhåla och din egen insats?

– Att det var väldigt roliga inspelningar. Det var ett väldigt genomslag i hela Sverige, det var fortfarande bara två kanaler på den tiden. Det var många som såg det och det är jätteroligt att ha varit med i en sån kultförklarad serie. Det kan fortfarande komma folk och påminna mig om det än i dag.

– Om man tittar på det i dag och drar paralleller till dagens serier så ser man att det var en lågbudget, vilket gjorde att man inte hade så stora krav. Man tycker att man borde kunna ha gjort det bättre, haha. Man är alltid självkritisk.

◼️ ◼️ ◼️

Leif Ahrle i Byhåla
Leif Ahrle som galen pappa i Byhåla och hur han ser ut i dag. Foto: SVT och TT

✔︎ Leif Ahrle, 76

Roll i Byhåla: Arg familjefar som blev omkörd av ”Fårrden” och blev arg.

– Jag jagade dom på en jävla äng. Det här är så jäkla längesedan, säger Ahrle till Hänt.

Annons

– Jag såg något på Facebook, att jag var rasande familjefar och sprang och jagade de där grabbarna. Det är den bilden jag har i huvudet. Haha, på den tiden kunde jag nog bli så arg, men inte numera. Det var en helt galen serie, det var kul att jobba med det.

Vad gör du i dag?

– Jag är med i Fartblinda som går på TV4. Jag håller på väldigt mycket med konstutställningar och har en utställning i Spanien snart. Vad gör jag mer? Jag försöker hålla mig vid liv, haha. Jag är så pass gammal. Det blir väldigt mycket tid på golfbanan. Jag bor i Danderyd och har ett bra liv där. Livet är otroligt bra, jag är tacksam att jag får leva det trevliga livet jag lever.

– Jag har fyra barn och är gift med Lena som är mycket yngre, det är bra för då håller jag mig pigg och ungdomlig. Min mamma Birgit Rosengren var också skådespelare, hon hade väldigt bra gener, hela gänget på hennes sida har blivit 95 år. Jag håller tummarna att jag fått de generna.

◼️ ◼️ ◼️

Mys Gross i Byhåla.
My Gross i Byhåla och hur hon ser ut i dag. Foto: SVT och Privat

✔︎ My Gross, 49

Roll i Byhåla: Receptionist på NK.

Gör i dag: Har eget företag och jobbar som föreläsare.

Annons

– Jag föreläser och pratar om hur man tar hand om kunder, jag har föreläst på olika sätt i 25 år. Livet har varit bra trots att jag var med flera sekunder i Byhåla – det har inte gjort ont. Folk ringer fortfarande och säger att det har sett mig i Byhåla.

Vad minns du av Byhåla och din egen insats?

– Jag och Fredde gick på Södra Latin. Det gjorde Peter med, men klassen över oss. Jag var med på grejen när Byhåla uppstod, det var jätteroligt. Det var då det lyfte för Fredde och Peter. Men min roll var en nödlösning, Fredde ringde och sa “Vi behöver en brud i receptionen, kan du hoppa in?”. Jag fick sitta i receptionen och prata i högtalarsystemet på NK – helt fantastiskt! Jag var jättenöjd.

– Det tog sån fart. Jag var med och turnerade. Stod på stadshotell och trängdes. Det var en jättehäftig grej att vara med på, och då pratar jag inte om min egen insats som bara var några timmar. Jag blir dock fortfarande full i fniss när folk säger något om det. När jag föreläser vill de alltid att jag ska berätta en hemlis och då brukar jag använda Byhåla och det väcker fortfarande intresse och folk blir jätteförtjust och vill prata om de. Den har gjort stort intryck, det är roligt för Peter och Fredde.

◼️ ◼️ ◼️

Anna Björk i Byhåla och med sonen Noel på filmpremiär.
Anna Björk i Byhåla och med sonen Noel, 10 år, 2019. Foto: SVT & TT

✔︎ Anna Björk, 49

Roll i Byhåla: Hon var ett av “pöken”, och jobbade på en bensinmack.

Gör i dag: Hon har medverkat i flera tv-serier och filmer: Skenbart – en film om tåg, Fyra nyanser av brunt, Varannan vecka, The Girl with the Dragon Tattoo, Lögnens pris, Gynekologen i Askim och Chefen fru Ingeborg är några av dem. I våras släpptes serien Störst av allt på Netflix och Anna Björk spelade mamma till huvudpersonen Hanna Ardéhn. Serien, som har hyllats, är baserad på Malin Persson Giolitos roman som har belönats med Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Anna Björk är anställd på Dramaten och har där gjort flera stora roller i produktioner som bland andra Så tuktas en argbigga, Blackbird och En midsommarnattsdröm.

◼️ ◼️ ◼️

Thomas Hedengran som Doktor Mengele i Byhåla.
Thomas Hedengran i Byhåla och hur han ser ut i dag. Foto: SVT och TT.

✔︎ Thomas Hedengran, 54

Roll i Byhåla: Doktor Mengele.

Gör i dag: Ett av hans första framträdanden var Byhåla. Efter det har det blivit massor med roller i filmer och serier. Tittarna har sett honom i filmer som Jägarna, Hamilton Tsatsiki – vänner för alltid och Borg. I oktober 2018 fick han pris vid USA:s största och äldsta skräckfilmsfestival i Hollywood. I samband med festivalen hade den svenska skräckfilmen Draug premiär, och för insatsen i filmen belönades Hedengran med priset som bästa skådespelare.

Annons