LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Det heter artisten Plura egentligen – hans riktiga namn

13 jul, 2021 
AvJohanna Alm
Artisten Pluta Jonssons riktiga namn
Artisten Plura heter egentligen Per Malte Lennart Jonsson men för de allra flesta är han mer känd som just Plura – läs hans egna ord om smeknamnet.
Annons
Här är alla deltagare i Så mycket bättre 2021Brand logo
Här är alla deltagare i Så mycket bättre 2021

Plura är ett känt namn för många svenskar. En del känner säkert igen honom från gruppen Eldkvarn som bildades redan 1971, då med namnet "Piska mig hårt" som de sedan bytte till just Eldkvarn 1976. Gruppen består av Carla, 67, Plura, 69, och Tony, 69, där Plura är den mest kände medlemmen.

Han har skrivit och sjungit de flesta låtarna i gruppen och år 2015 meddelade de att bandet tar en paus, men i skrivande stund har gruppen ännu inte gått ut med om de har lagt ner.

– Det har gått lite på rutin. Jag skulle vilja bara vara ett tag, återfå luften och skriva nya låtar, förklarade Plura då.

Här bor Plura med sin fru Maria

Andra känner nog igen Plura från otaliga tv-program, bland annat Så mycket bättre och Pluras kök. Han medverkade i den första säsongen av Så mycket bättre år 2010 tillsammans med välkända artistnamn såsom Lasse Berghagen, Lill-Babs och Thomas Di Leva.

Den idag 69-årige artisten är född och uppvuxen i Norrköping men flyttade till Stockholm som tjugoåring och är nu bosatt på Kungsholmen med sin fru Maria Sjöstedt, 54.

Annons

Med texter där han hämtar inspiration från personliga relationer och återblickar på det liv han levt är Plura idag en av våra mest folkkära artister.

Men trots den stora framgången är det få som känner till att han inte heter Plura, för hans riktiga namn är faktiskt Per Malte Lennart Jonsson. Och det är just Per som lång tid var namnet folk i hans omgivning använde när de pratade om honom, men under ungdomen ändrades tilltalsnamnet.

Därför har han smeknamnet Plura

I en intervju med Expressen berättar Plura att det var en klasskamrat i skolan som en dag kallade honom så och att till och med lärarna började kalla honom för Plura och sedan har det bara fastnat. Men Plura själv förklarar att han inte har någon aning om varför han kallas för det.

Vad betyder smeknamnet Plura

Det var först många år senare som Plura började fundera över betydelsen av smeknamnet.

– Nyfiket frågade jag om smeknamnet och tog fram papper och penna för att anteckna. ”Jag tyckte du såg plurig ut” svarade kompisen som tilldelat honom namnet.

Och innan Plura han ställa följdfrågan vad ”plurig” egentligen betyder så hann barndomskompisen försvinna.

Men vi kan iallafall avslöja här och nu både för Plura och våra läsare att "plurig" betyder slug eller listig.

FOTO: Karl Melander/TT, Nyhetsmorgon

Annons