Petter Stordalens oväntade drag – miljardbeloppet till barnen

Petter Stordalens oväntade drag – miljardbeloppet till barnen
Petter Stordalen ville inte göra om samma misstag hans egen far en gång gjorde. Men när barnen väl bestämde sig för att gå i hans fotspår så blev Petter överlycklig och skrev över hela hotellimperiet på dem.
Annons

Den 19 januari 2018 berättade den norske hotellmagnaten Petter Stordalen, 56, att han hade skrivit över sin förmögenhet på motsvarande 25,7 miljarder till sina barn. Det skedde på Stordalens restaurang Tak i Stockholm.

Annons

– Jag är oerhört stolt och glad över att mina barn önskar att vara med och utveckla koncernen i framtiden, sa han.

Med affären skrev han över 99,99 procent av sina aktier i Strawberry Holding i lika stora delar till tre nya investmentbolag som ägs av hans tre barn Emilie, 26, Henrik, 24 och Jakob, 21. Själv behöll Petter bara 0,01 procent av bolaget. Dock såg han till att säkra kontrollen över verksamheten livet ut.

Annons

– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig varit längre bort från pensionen. Detta handlar om att den dagen jag inte längre är här, så kommer mina barn ta över ansvaret för koncernen. Det säkerställer långsiktighet, kontinuitet och säkerhet för de anställda. Överföringen innebär i praktiken ingen förändring, och jag kommer själv kontrollera företaget så länge jag lever, deklarerade hotellmagnaten.

Ville inte göra om egna pappans misstag

Nu berättar Petter Stordalen mer om orsakerna till överlåtelsen i podden Radio Redgert. Han börjar med att beskriva hur han försökt vara i relation till sina barn under deras uppväxt:

Annons

– Orsaken till att jag gjorde valet att skriva över aktierna på mina barn, det handlar inte om pengar. Det handlar om att min far, när jag föddes, hade bestämt att jag skulle ta över butiken. Hela mitt liv handlade om att jag skulle ta över den dagligvarubutiken, en ICA Supermarket liksom.

Han fortsätter:

– Men det var i realiteten hans dröm, och när jag blev vuxen lämnade jag den lilla staden jag kommer ifrån och drog till Oslo. För jag orkade inte med tanken på att gå hela livet och jobba i min fars dröm. Det var hans liv, inte mitt. Så jag tänkte att jag ska aldrig göra det felet mot mina barn.

Petter förklarar att han, istället för att tvinga på dem något, alltid har försökt få barnen att gå sina egna vägar:

Annons

– Jag överförde inga aktier till mina barn tidigare. Jag sa åt dem att göra vad de har lust med, ta de utbildningar de själva vill. Om du vill bli rörmokare, konstnär, driva podcast, inte vet jag, men gör det som kommer att göra just dig lycklig.

Gläds åt att barnen vill driva hotellimperiet vidare

Trots detta visade det sig slutligen till hans stora glädje att de ville gå i hans fotspår:

– Men så en sommar för några år sedan sa de alla tre till mig att de vill in och jobba i hotellbolaget. ”Vi vill in och göra det du gör för vi ser att du har det helt fantastiskt”. Någonstans inom mig hade jag ändå alltid drömt om att den dagen skulle komma, så när den väl gjorde det bestämde jag mig för att överföra allt till mina barn.

Annons

Han avslutar med att sin vana trogen även föra ut resonemanget till något som är större än bara den närmsta familjen:

– Jag vill att hela Nordic Choice med sina 17 000 anställda ska veta, att det här företaget kommer att leva vidare även utan mig. Skulle något hända med mig så kommer bolaget ändå att bygga på samma principer. Det är till för mer än bara ägaren. Det är till för de anställda och för samhället.

FOTO: TT

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Laddar nästa artikel…