Petter och Gunhild Stordalens hemliga skilsmässoavtal

Gunhild och Petter Stordalen
Petter och Gunhild Stordalen avslöjade för en dryg vecka sedan att de ska gå skilda vägar.
På grund av ett avtal paret emellan går Gunhild från skilsmässan med en enorm förmögenhet.
Nu avslöjas att paret hållit innehållet i sitt äktenskapsförord hemligt.
Annons

Det var förra söndagen som Petter Stordalen, 56, och Gunhild Stordalen, 40, berättade att de bestämt sig för att gå skilda vägar. Paret har varit tillsammans i 14 år, varav nio som gifta.

Gunhild berättade själv om beslutet i ett uttalande där hon menar att de fortfarande har en nära och stark relation.

Annons

– Vi har stått sida vid sida i stora upp- och nedgångar, vilket innebär att vi alltid kommer att ha en unik relation. Men vi har båda jobbprojekt som har gjort att vi tittar mindre på varandra. Tillsammans har vi kommit fram till att vi vill ha tid att göra det vi brinner för var för sig. Vi är fortfarande bästa vänner och stöder varandra, sa Gunhild Stordalen i uttalandet.

Gunhild drabbades 2014 av en ovanlig autoimmun sjukdom: systemisk skleros. Hon har flera gånger genomgått alternativa behandlingar och Petter Stordalen har under den tuffa tiden stått vid Gunhilds sida.

Under sin tid tillsammans har paret arbetat hårt och lagt mycket tid på sina karriärer. Petter som framgångsrik hotellmagnat och Gunhild som läkare, filantrop och miljöaktivist.

2017 granskade norska TV2 makarna Stordalens förmögenhet och inkomst. Petters förmögenhet uppgick då på 758 miljoner norska kronor. Petter Stordalen ska också ha överfört stora delar av sina tillgångar till sina barn.

Makarna Stordalen har inte registrerat avtalet

Men detta betyder inte att Gunhild Stordalen går tomhänt från en eventuell skilsmässa.

Tack vare att paret undertecknat en ”lex ektepakt” – ett slags äktenskapsförord – får Gunhild 100 miljoner norska kronor vid en eventuell skilsmässa. Utöver detta har Petter Stordalen köpt en 200 kvadratmeter stor lyxlägenhet i centrala Oslo till Gunhild, har han sagt till tidningen Finansvisen.

Annons

Paret Stordalen har dock hållit sitt avtal hemligt, det skriver norska tidningen Dagbladet. Ett äktenskapsförord brukar registreras – något som Petter och Gunhild inte har gjort.

Istället har de ett lex-äktenskap, ett avtal som även det är juridiskt bindande om äktenskapet skulle ta slut. I och med detta är innehållet i avtalet hemligt. Petter Stordalen har dock bekräftat att det finns ett sådant avtal.

Annons

– Ja, jag kan bekräfta att vi har ingått något som kan kallas ”delvis gemensamt ägande”, som är juridiskt bindande även om det inte är registrerat, har han sagt till VG.

FOTO: Terje Pedersen, Lise Åserud

Se mer från den spännande nöjesvärlden hos Hänt:

Dela på:
Annons
Annons
Annons
Annons
Laddar nästa artikel…