LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Patrick Ekwall om dottern Tindras sorg efter Hannah Ekwalls död

23 mar, 2021 
Linnea Lundgren
Patrick Ekwall
Patrick Ekwall är i stor sorg.
För att hjälpa andra berättar han nu om det tunga samtalet med dottern Tindra efter mamma Hannahs död.
– Hon lämnade oss väldigt väldigt hastigt, säger han.
Annons
7 svenska kändisar som har lämnat oss 2020Brand logo
7 svenska kändisar som har lämnat oss 2020

Det var en månad sedan Patrick Ekwall, 55, och dottern Tindra, 7, drabbades av stor sorg då hustrun och mamman Hannah Ekwall somnade in efter en tids sjukdom. Hannah levde länge på hoppet om att bli botad från cancern som hittades i hennes bröst för ungefär ett år sedan. Men efter att ha blivit sämre tog hon sitt sista andetag den 13:e februari i år.

I en intervju med P4 berättar nu Patrick om den stora sorgen.

– Jag brukar säga att jag hade tre värsta mardrömmar, mina värsta skräckscenarion som jag var livrädd för. Det ena var att Hannah skulle lämna oss. Det andra var att jag skulle behöva berätta för Tindra att hennes mamma skulle dö, säger Patrick med en klump i halsen innan han fortsätter:

– Och det tredje var begravningen. Det var de tre värsta tänkbara mardrömmarna som jag kunde tänka mig. Det har vi tagit oss igenom nu. Det har varit extremt smärtsamt och jobbigt och slitsamt. Men det är bakom oss nu och därför känner jag att vi kan ta oss framåt och försöka leva det liv som Hannah ville att vi skulle leva.

Annons

Dottern Tindras hjärtkrossande fråga

Tiden innan Hannahs bortgång var svår för dottern Tindra. Trots att både Hannah och Patrick valt att försöka se tiden de hade tillsammans som något glatt och positivt förstod Tindra snart att hennes mamma var väldigt sjuk.

– Vi hade förklarat att Hannah var jättesjuk och hade cancer. Men vi hade inte riktigt pratat om konsekvenserna för det fick vi veta att det kan inte barn ta in. Det vill säga, cancer behöver inte per automatik betyda att man dör. Men någonstans kände hon nog att det här var mycket värre än vi visste. Tindra var väldigt orolig, säger Patrick i intervjun.

När Hannah till slut blev sämre och var tvungen att läggas in på sjukhus minns Patrick att hans dotter ställde honom en hjärtkrossande fråga:

Annons

– Jag kan berätta om ett tillfälle några dagar innan Hannah lämnade oss och jag berättade att mamma är på sjukhus nu och jag tror att Tindra hade förstått att mamma mår mycket sämre nu. Då var det jag och Hannahs lillasyster Ebba i köket och då säger Tindra "vadå, är mamma död?". Så hon förstod mycket mer än vad vi trodde.

Ser med hopp på framtiden

Samtidigt som Patrick Ekwall nu har bearbetat sin egen sorg har han också hjälpt dottern Tindra med att prata om saknaden efter mamma Hannah.

– Det är ju något jag inte önskar någon människa – att tvingas berätta för sitt barn att hennes mamma kommer försvinna och dö.

Trots det menar Patrick att han och dottern idag kan titta framåt, skratta och leka.

– Barn är ju randiga i sin sorg och sörjer på sitt sätt. Hon kan vara jätteledsen och sekunden efter ser hon en kanin utanför fönstret och blir jätteglad. Det är en process, säger Patrick Ekwall i P4.

FOTO: TT/Instagram

Annons