LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Nina Gunkes kärlekslycka – så träffades hon och 9 år yngre maken

04 sep, 2022 
Skilda världar-skådespelaren Nina Gunke berörde miljontals tittare när hon berättade om hennes Alzheimerdiagnos.
Idag, ett år senare, berättar hon om kärlekslyckan med yngre maken Samuel.
– Vi har fortfarande kul tillsammans, berättar hon i en ny intervju med Amelia.
Annons
Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritters ord om varför de tackade ja till NyhetsmorgonBrand logo
Rania Shemoun Olsson och Thomas Ritters ord om varför de tackade ja till Nyhetsmorgon

Skådespelaren Nina Gunke, 67, slog igenom på 70-talet. Sedan dess har hon synts i otaliga svenska klassiker; både film- och tv-format.

År 2000 föll hon för IT-konsulten Samuel Holgersson, 58, och året därpå gifte sig paret. Idag har de en stor familj, som nyligen utökades med barnbarnet Ludde, 2 månader.

I en ny intervju med damtidningen Amelia berättar Nina nu om hemligheten bakom kärlekslyckan och sanningen bakom hur de två först träffades.

Nina Gunke om svåra tiden efter brutala sjukdomsbeskedet

I september förra året chockades Sverige av nyheten att Nina diagnostiserats med sjukdomen Alzheimers. En obotlig sjukdom som beskrivs ”förtvina nervcellerna i hjärnan, speciellt i de regioner där minnet sitter”, enligt Hjärnfonden.

Annons

Avslöjandet om hälsotillståndet kom i samband med att Nina gästade TV4:s Nyhetsmorgon. Den starka intervjun, under ledning av Jenny Alversjö, 48, berörde miljontals tittare.

Idag är maken och döttrarna Niki, 41, och Moa, 31, hennes stora stöd. Hon vill inte använda ordet Alzheimers, men beskriver att hon är väldigt trött, humöret går lite upp och ner, i vardagen uppstår ofta bekymmer.

– Problem med siffror. Att planera tid och siffror. Och att skriva namnteckningen, det blir så tokigt. Jag är inte snabb längre. Jag har tidigare fixat och gjort saker, berättade hon tidigare i år när hon gästade podcasten Alzheimer life.

Nina Gunke och Samuel Holgersson

Ålder: Hon är 67, han 58.

Gör: Nina är skådespelare, och författare. Samuel är IT-konsult.

Bor: Stockholm.

Familj: Ninas döttrar Niki, 42, och Moa, 32. Samuel har barnen Henric, 34, Sofie, 32, Sarah, 27. Nina har barnbarnet Ruby, 5, och Samuel har barnbarnen Cornelia, 3, och Ludde, 2 månader.

Tiden efter sjukdomsbeskedet har varit tuff för Nina och för familjen. Hon tänker ofta på barnbarnen och framtiden.

– Vill inte tänka på det. Jag vill inte att mina barnbarn ska se mig så… Att jag inte hänger med, inte kan säga saker.

Annons

Att känna att hon kan bli en belastning för maken och döttrarna är tungt för Nina, även om hon just nu känner att hon vill kämpa så mycket som möjligt.

– Jag vill inte att de ska känna att de måste göra det. De får lägga in mig någonstans bara, på något hem. Det finns inte.

Nina Gunke och make Samuel Holgersson med döttrarna Niki och Moa på Gröna Lund år 2009.
Nina Gunke och make Samuel Holgersson med döttrarna Niki och Moa på Gröna Lund år 2009.

Nina Gunkes kärlekslycka – så träffades hon och 9 år yngre maken

Idag, nästan ett år efter avslöjandet i Nyhetsmorgon, berättar Nina om tillvaron i en ny intervju med Amelia. Intervjun är ett fint dokument på Ninas och maken Samuels kärlek.

Annons

Efter 22 år tillsammans berättar paret om hur det gick till när de träffades för första gången – på en blinddejt!

– Ja, min väninna Lisa tyckte att Samuel och jag skulle passa bra ihop och ordnade så att vi båda blev bjudna på middag hos gemensamma bekanta. Jag var inte ute efter ett förhållande, jag hade det bra som ensamstående mamma med mina döttrar Niki och Moa. Men jag tänkte att det kunde bli en trevlig kväll med en kavaljer vid min sida. Jag visste ingenting om mannen jag skulle träffa, förutom hans förnamn, säger Nina till tidningen.

Samuel berättar att han hade bättre koll på Nina inför deras dejt:

– Men jag hade desto bättre koll på vem jag skulle träffa. Jag var kär i Nina redan när jag var tonåring på 70-talet. Det var ju alla killar som såg Hedebyborna på tv, Nina var så söt. Sedan hade jag sett många filmer och tv-serier med henne: Varuhuset, Skilda världar, Tomten är far till alla barnen och många fler, berättar Samuel och fortsätter:

Annons

– Jag beundrade Nina som skådespelerska och tyckte att hon verkade vara en intressant person. Vi hade väldigt trevligt på den där middagen. Jag ville gärna träffa Nina igen och bad om hennes telefonnummer. Någon vecka senare sågs vi och åt middag på Eriks bakficka på Östermalm. Sedan åkte vi till Berns. Jag var livrädd för att det skulle vara dans där – jag kan verkligen inte dansa – men jag klarade mig, haha.

Nina med skådiskollegorna i TV4-såpan Skilda världar år 1997.
Nina med skådiskollegorna i TV4-såpan Skilda världar år 1997.

Efter den där första magiska dejten har det varit dem två mot världen.

– Vi blev ihop den 3 juli år 2000, det var den dagen vi sade: ”Nu är det vi.” Det kändes så självklart. Året därpå friade Samuel till mig. Vi var i Paris och besökte kyrkan Sacré-Cur när han föll ner på knä och frågade: ”Nina, vill du gifta dig med mig?” Samuel plockade fram en ask med två förlovningsringar och satte en ring på mitt finger. Vi hade köpt ringarna tillsammans, förlovningen var planerad. Men frieriet var en överraskning för mig. Det var som en scen i en romantisk film, berättar Nina.

Vidare berättar hon om succéreceptet för den ihållande kärlekslyckan med maken. Hemligheten bakom att de hållit ihop så länge – att de fortfarande har roligt ihop!

– Det kändes så enkelt, redan från början. Vi hade, och har fortfarande, kul tillsammans. Vi har många gemensamma intressen: resor, mat, kultur, teater, att umgås med våra barn och barnbarn, att träffa vänner, förklarar hon.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT

Annons