LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Nina Gunke om svåra tiden efter brutala sjukdomsbeskedet

12 feb, 2022 
AvLeif Schulman
Nina Gunke med döttrarna Niki och Moa.
Nina Gunke trädde i höstas fram och berättade att hon fått diagnosen alzheimers.
Nu berättar hon om framtiden.
Annons
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Skådespelerskan Nina Gunke, 66, berättade i TV4:s Nyhetsmorgon i september om sin alzheimer. Den starka intervjun för TV4:s programledare Jenny Alversjö, 48, berörde miljontals tittare.

Fyra månader senare gästar hon Henrik Frenkels podd Alzheimer Life där hon öppenhjärtigt berättar om livet, sjukdomen och framtiden.

Hon återberättar känslan från när hon tillsammans med sin man Samuel Holgersson, 58, kom till läkaren efter att alla minnestester gjorts. Tester som hon visste hade gått dåligt.

Annons

– Hon säger: det är alzheimer, men det är soft. Och jag stortjöt. Det där med “soft” trodde jag inte på. Jag bara skrek och skakade hela jag. Fick lugna ner mig. “En sak till”, säger läkaren: “Du får inte köra bil”. Då skrek jag också. Nu har hon tagit ifrån mig allt som jag har.

Nina med skådiskollegorna i TV4-såpan Skilda världar 1997.
Nina med skådiskollegorna i julklassikern Tomten är far till alla barnen 1999.
Annons

Idag är maken och döttrarna Niki, 41, och Moa, 31, hennes stor stöd. Hon vill inte använda ordet alzheimer, men beskriver att hon är väldigt trött, humöret går lite upp och ner, i vardagen uppstår ofta bekymmer.

– Problem med siffror. Att planera tid och siffror. Och att skriva namnteckningen, det blir så tokigt. Jag är inte snabb längre. Jag har tidigare fixat och gjort saker, berättar hon.

Nina om framtiden, döttrarna och barnbarnen

Idag klarar hon inte allt själv, måste be folk om hjälp hela tiden. I början försökte hon dölja sin sjukdomen, men nu vågar hon be om hjälp. Nina vill heller inte tänka framåt eller prata om det.

– Inte så mycket. Jag vill inte det. Vill inte prata om vad som händer, säger hon.

Nina med maken Samuel.
Annons
Nina med döttrarna Niki och Moa.

Nina har två barnbarn, som är fem och två år. Det är när hon tänker på dem som framtiden blir jobbig.

– Vill inte tänka på det. Jag vill inte att mina barnbarn ska se mig så… att jag inte hänger med, inte kan säga saker.

Att känna att hon kan bli en belastning för maken och döttrarna är tungt för Nina, även om hon just nu känner att hon vill kämpa så mycket som möjligt. Men inte att familjen ska behöva känna att de måste ta hand om henne.

– Jag vill inte att de ska känna att de måste göra det. De får lägga in mig någonstans bara, på något hem. Det finns inte.

Annons

Foto: TT & TV4

Annons