Så blev Nils Grönberg rapparen Einár – sanningen bakom namnet

Nils ”Einár” Grönberg

Artisten Nils ”Einár” Grönberg var en prisbelönt artist som hyllades för sin musik.
Men hur blev egentligen Nils Grönberg rapparen Einár?
Läs sanningen bakom namnvalet här!
Flickvännen Alexandra Torgrips liv med Einár innan hans död
Slå på ljud

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg gick bort förra veckan, bara 19 år gammal. Han blev skjuten till döds i Stockholm och dog direkt på plats.

Einár var en prisbelönt rappare som slog igenom som 16-åring när han släppte låten Katten i trakten. Samma år vann han pris på P3-Guld i kategorin Årets låt. De senaste åren har hans låtar toppat listorna och i en tidigare intervju med Hänt har Einár förklarat att han satsat allt på musik.

– Jag har krigat och kämpat på bra, sa Einár då.

Mamma Lena Nilsson om sorgen efter sonen Einárs död

Einár var son till Erik Grönberg och skådespelerskan Lena Nilsson. Några dagar efter den fruktansvärda tragedin bröt mamma Lena tystnaden om sonens bortgång. I ett inlägg på sin Instagram skrev hon om sorgen:

”Vi i Nils stora familj , är tacksamma för alla er som sluter upp bakom oss i kärlek och gemenskap Nils berättelser innehöll många känslor och upplevelser, både egna, men även andras. Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek.”

I Einárs låtar finns det ett tydligt budskap, något som han även har pratat om i diverse intervjuer. Med hans låtar ville han uppmärksamma de problem som finns för unga.

– Jag tycker att det borde förändras och kanske blir det en förändring med mina låtar, man vet aldrig. Först och främst rappar jag om det jag ser och det är det som lockar min publik. Sen finns det en baktanke om att det kanske hörs och folk inser att det är ett problem och tar tag i det, har han tidigare förklarat.

Sanningen bakom Einárs namnval

Einár, som är hans artistnamn, heter ju egentligen Nils. Men var kom namnet Einár från? I en intervju med Anis don Demina har artisten tidigare avslöjat den verkliga anledningen bakom artistnamnet Einár.

– Det är mitt mellannamn. När jag skulle släppa en låt med min brorsa och hans vän så var det kaos för vi hade inget namn, vi satt och tänkte om vi skulle sätta Nizze med z men sen så valde jag Einár eftersom det är mitt mellannamn, berättade Einár då.

Artistens fullständiga namn var alltså Nils Kurt Erik Einar Grönberg. Apostrofen verkar ha tillkommit för att addera någonting ”lite extra” till artistnamnet.

LÄS OCKSÅ: Örjan Rambergs sorg – efter ex-hustrun Lena Nilssons son Nils “Einár” Grönbergs död

LÄS OCKSÅ: Jessica Wahlgren om när hon kände sig sviken av Hanna Hedlund

FOTO: TT, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN