Rapparen Einárs revansch efter kritiken – egna orden

Einár

Artisten Einár är nominerad i hela fyra kategorier i Grammis 2020.
Men resan dit har inte varit lätt.
Rapparen har fått motta en hel del kritik för bland annat sina texter.
– Jag läser inte kritik. Jag kör på min grej, säger Einár till Hänt.

Det var i januari i år som låten Katten i trakten slog ned som en bomb i Sverige. Den låg etta både på Spotifys topplista och den svenska singellistan i tre veckor. Men vem är egentligen rapparen Einár som ligger bakom låten?

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, 17, som gjort en raketkarriär under 2019 är en av storfavoriterna i Grammis 2020. Einár är nominerad i hela fyra kategorier: Årets artist, Årets hiphop, Årets låt och Årets nykomling. Men resan dit har inte varit lätt.

Att Einár haft en tuff uppväxt är inget han mörkat om – tvärtom. Artisten har varit mycket öppen om sin svåra tid, redan från tidig ålder. Han har haft det svårt att få skolan att fungera och då börjat umgås med personer som även de skippat skolan – och på så sätt hamnat i en ond cirkel.

Einár är från Dalen, en bostadsområde i stadsdelen Enskede i södra Stockholm. Artisten har även bott i Dalarna, på ett HVB-hem, där han firade sitt förra nyår. Det var ingen höjdare enligt Einár själv. I år hoppas han på något bättre och roligare, men inget som är planerat ännu.

Einár om sin utvecklingen: ”Jag har krigat”

Einár beskriver sin resa genom livet hittills som tuff, men att han själv tycker han har skött det hyfsat bra.

– Jag har krigat och kämpat på bra. Försökt satsa väldigt mycket, tänkt på hur jag kan marknadsföra mig som artist och göra det här utan alla stora skivbolag. Jag tycker själv att jag har skött situationen ganska snyggt och hanterat det ganska bra, säger Einár till Hänt i en intervju.

Det tuffa livet som Einár levt har påverkat artisten på olika sätt.

– Det har påverkat mig på olika sätt, men inte som människa. Men lite om tankarna, alltså hur jag tänker på saker och vad jag tycker om saker. Man behöver också ta sin roll, jag är 17 år och jag gör grejer som vuxna människor gör. Jag har varit tvungen att gå från barn till vuxen snabbt, medger han.

Einár bemöter kritiken om sin musik

Einár har fått ta emot hyllning efter hyllning för sina låtar. Men det är inte alla som är nöjda. Han har även fått motta en hel del kritik, men det är inget som Einár bryr sig om.

– Jag läser inte kritik. Jag kör på min grej. Om jag ser något på Instagram så scrollar jag bara förbi och skrattar åt det.

Sina texter beskriver han som att det i själva verket är ”orten”.

– Det är orten, det är hiphop liksom. Folk ser det hela tiden i orten och folk kan läsa det i nyheterna. Det är bara att skratta med och lyssna, tänka på flowet, rimmen och strunta i texten, menar Einár.

FOTO: Stina Stjernkvist/TT, Karin Wesslén/TT