Niclas Tuomela om förändringen i Sveriges mästerkock: ”Svårare”

Sveriges mästerkock

Årets säsong av Sveriges mästerkock har dragit igång.
Men i år har det skett en historisk förändring.
Nu berättar deltagaren Niclas Tuomela hur han ser på saken.
– Det blev svårare, säger han till Hänt.

Det har gått tio år sedan matlagningstävlingen Sveriges mästerkock drog igång för första gången. Och snabbt blev det succé och en höjdpunkt för TV4-tittarna. Förra veckan var det äntligen dags att dra igång med auditions, de som tog sig vidare skulle därmed få åka till Gävle för nästa uttagning.

Men det finns en detalj i som skiljer sig från föregående säsonger. Juryn, som sedan länge bestått av Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström, fick ett manfall efter förra säsongen. Det är självaste Leif Mannerström, som istället har ersatts av stjärnkrögaren Tom Sjöstedt.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS MER: 6 saker du kanske inte visste om Tom Sjöstedt i Sveriges mästerkock

Tittarkritik mot juryn redan efter första avsnittet

Sveriges mästerkock är mycket populärt och en efterlängtad höjdpunkt för tittarna. Men redan efter första avsnittet möttes programmet av kritik. Tittarkritiken handlade om att juryn borde ha påpekat att tjejerna inte satt upp håret.

”Så kul att det är igång igen, MEN varför i hela fridens namn tillåter ni att tjejerna har utsläppt hår Hur kan juryn godta detta??!! Sååå oproffsigt av juryn att inte påpeka detta”, skrev en tittare då.

Sommeliern Niclas Tuomela, 48, är en av deltagarna som gick vidare från audition till den stora tävlingslokalen i Gävle. Han sticker ut bland deltagarna och om tittarna känner igen honom så finns det en anledning – det är nämligen andra gången han ställer upp i tävlingen.

Hans resa slutade sorgligt nog vid ett tidigt stadie förra året. Då tog han fel på tiden och missade helt enkelt att lägga upp potatispurén till köttbullarna.

– Det känns jättekul att få lite revansch i och med att det är andra året jag söker. Det blev ju katastrof förra året, vid exakt det här stadiet. Så det var otroligt skönt att få revansch, säger han nu till Hänt.

Juryn i Sveriges mästerkock 2021

Juryn presenterar hur tävlingen går till.

Foto: TV4

Niclas Tuomela om historiska förändringen

Under onsdagens avsnitt sker dock en stor förändring, detta på grund av coronapandemin. När deltagarna kommer till Gävle delas de nämligen upp i två grupper, med 20 personer i varje. Detta är nu något som Niclas Tuomela anser kan ha varit en nackdel för honom och de andra deltagarna.

– Jag tror kanske att det blev lite enklare för juryn, som egentligen ska bedöma 40 personer. Då blev det ju en fördel för dem, men det ledde ju till att det blev svårare för oss. Eftersom juryn får mycket mer tid att bedöma varje person, förklarar Niclas för Hänt.

Han menar också att det finns en viss problematik i att slumpmässigt dela upp deltagarna i två olika grupper, då ett visst antal från varje grupp ska röstas ut och om det då är lätt motstånd i ena gruppen kan det bli ett orättvist resultat i slutändan.

– Om 50 % inte riktigt vet vad de har lagat så är det ju fortfarande så att de går vidare även om några andra från den andra gruppen egentligen lagat ännu godare mat. Så då åker man ju ändå, säger Niclas Tuomela.

FOTO: TV4

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerströms starka avsked från Sveriges mästerkock

LÄS OCKSÅ: Catarina König i tårar efter segern i Decenniets mästerkock