Catarina König i tårar efter segern i Decenniets mästerkock

Catarina Köning kramas om av Leif Mannerström efter segerni Decenniets mästerkock.

TV4/Cmore
När Catarina König fick veta att hon vunnit Decenniets mästerkock brast hon i gråt.
För Hänt berättar hon om känslorna för Måns Zelmerlöv, tipsar om hur man ska tänka för att lägga upp maten snyggt på tallriken och ger svar på kritiken om matsvinnet.

Det blev en rafflande final av Decenniets mästerkock. När de två sista tävlingar skulle avgöras var bara tre kockar kvar: Gabriel Jonsson som vann Sveriges mästerkock 2019, Klara Lind som vann 2017 och Catarina König som vann programmet 2016.

Till sist stod det mellan Klara Lind och Catarina König – och det blev den sistnämnde som tog hem det. Det blev också väldigt känslosamt för henne, och när beskedet kom brast ut i gråt.

– Jag är tävlingsmänniska och om jag går in i en tävling så vill jag gärna vinna. Och att få de fina omdömena... Det är ju helt fantastiskt. Det händer ju inte, det händer bara för någon annan, säger Catarina König till Hänt.

Hen tjänar mest i Decenniets mästerkock – se oväntade ettan

Men nu har det alltså hänt henne två gånger, och hon tycker att den här segern var den skönaste.

– 2016 var det amatörkockar som tävlade mot varandra och det var en jättestor grej. Livet vändes ju upp och ner och jag började jobba på ett annat sätt. Från att ha jobbat med kläder så började jag bara jobba med mat. Det var bland det största som hänt mig, i kombination med min familj, säger Catarina König och fortsätter:

– Den här gången har alla vunnit en gång, alla är kockar, alla är jätteduktiga. Det är verkligen en annan nivå, så att få äran att vinna över dem är helt fantastiskt.

Så har karriären påverkas av Decenniets mästerkock

Catarina König driver en matblogg på Elle, skriver kokböcker och har masterclasses och matlagningskursen på Sigtuna stadshotell. Sedan programmet börjat sändas har hon märkt att karriären tagit ett kliv.

– All trafik har ökat, och det är vad jag försöker med hela tiden. Det har verkligen givit en puff. Det är fler som läser bloggen och följer mig på Instagram och det genererar mer jobb för mig som matinspiratör. Så det är väldigt betydande, säger hon.

I finalen överraskas mästerkockarna rejält när Måns Zelmerlöw kliver in i köket. Det syns på de tävlande att de blir tagna.

– Om man inte var nervös innan så blev jag det då, och starstruck och blyg. Måns är måns och då blir man som en liten tonåring, säger Catarina König.

Var han till någon hjälp när han gick runt bland er?

– Han ställde nog bara till med nervositet, om jag ska vara ärlig. Han är ju stor så det är väldigt roligt att han är där, det var väldigt oväntat, säger Catarina König.

Svaret på kritiken om matsvinnet

En kritik eller fråga som ofta dyker upp i samband med matlagningsprogrammen handlar om matsvinnet – alltså att det som inte används skulle kasas bort. Så är inte fallet i mästerkocksköket.

S– Allt vi lagar äts upp. Inte av oss kockar, utan de som jobbar runt omkring. Och det som blir över i skafferiet går faktiskt till välgörande ändamål. De slänger verkligen ingenting, och det känns bra, säger Catarina König.

När Hänt pratar med Decenniets mästerkock-vinnaren har programmet inte sänt än, och hon håller på att göra iordning för ett firande med sina grannar – som ännu inte vet hur det går.

– Ingen av de grannar som vi umgås med har någon aning om det här. Vi är försiktiga med hur vi umgås nu så vi sa att oavsett hur det går så firar vi finalplatsen efteråt med bubbel på vår altan. De kommer komma över men har ingen aning om vad de kommer till, säger hon och fortsätter:

– Så här har jag förberett med skumpa, löjromssnittar och gåsleversnittar och så.

Catarina Königs tips om uppläggning

Catarina König får ofta hyllningar för sina upplägg på tallriken. Nu ger hon tips på vad man som amatörkock kan tänka på för att få till det snyggt.

– Det är alltid snyggt att bygga på höjden. Det är väldigt snyggt att lägga saker oregelbundet, att till exempel inte lägga upp fyra potatisar utan tre. Det ska inte vara symmetriskt utan det ska vara lite udda. Och gärna att ha härliga detaljer, säger hon.

Stort grattis till decenniets mästerkock, Catarina König!

Decenniets mästerkock sänd på TV4, TV4 play och Cmore.

Läs också: TV4:s svar på Leif Mannerströms mystiska frånvaro

Läs också: Sofia Henriksson om tallriksmissen i Decenniets mästerkock